Baltijas jauno kuratoru programmas konkursa uzvarētājas piedalās «Performa» biennālē Ņujorkā

Performances un vizuālās mākslas biennāle "Performa" Ņujorkā kopā ar Igaunijas Laikmetīgās mākslas attīstības centru ("Estonian Contemporary Art Development Center"), Latvijas Laikmetīgās mākslas centru (LLMC) un laikmetīgās mākslas centru "Rupert" Lietuvā šī gada pavasarī izsludināja konkursu Baltijas jaunajiem kuratoriem. Konkursa uzvarētājas – Tīna Pētersone no Latvijas, Aiste Joninaite no Lietuvas un Kerlija Ritvala no Igaunijas – jau devušās uz Ņujorku, lai līdz pat novembra beigām strādātu biennāles komandā un piedalītos biennāles organizēšanā un laikmetīgās mākslas procesu pētniecībā starptautiskā mērogā. Biennāle Ņujorkā notiks no 1. līdz 19. novembrim, informēja LLMC pārstāvji.

"Performa" biennālē sastopas vizuālā māksla un performances, un šogad jaunus darbus tajā izrādīs tādi mākslinieki kā Marsels Dzama (Marcel Dzama), Nora Turato (Nora Turato), Francs Erhards Valters (Franz Erhard Walther) un citi. "Performa" jau teju 20 gadus ir bijusi nozīmīgs karjeras atspēriena punkts daudziem kuratoriem un mākslas notikumu producentiem. Baltijas jauno kuratoru programmā konkursa uzvarētājām jāstrādā ar "Performa" arhīvu materiāliem, jāiedziļinās konceptuālās mākslas, arhitektūras, protestu un disidentisma performatīvajā vēsturē, kā arī jāpiedalās biennāles projektu īstenošanā un pasākumu organizēšanā.

No katras Baltijas valsts tika izvēlēts viens jaunais kurators. No Latvijas projektā piedalās Tīna Pētersone. Viņa šobrīd darbojas kā neatkarīgā kuratore. Viņa ieguvusi maģistra grādu kuratora specialitātē Londonas Goldsmita universitātē. 2021. gadā Tīna piedalījās mākslas telpas TUR dibināšanā un tās izstāžu programmas izveidē. Šobrīd mākslas centrā "Zuzeum" aplūkojama Tīnas kūrētā izstāde "Redzes lauks".

No Lietuvas dalībai programmā izvēlēta Aiste Joninaite (Aiste Jonynaite) – mākslas vēsturniece un kuratore, kura ieguvusi maģistra grādu Londonas Universitātē. Aistes pētnieciskās intereses saistītas ar politiskās līdzdalības un dejas teorijas konverģenci, īpašu uzmanību pievēršot Austrumeiropai un Latīņamerikai.

Savukārt Igauniju pārstāv Kerlija Ritvala (Kerly Ritval) – kuratore un mākslas kritiķe, kuras plašais interešu loks ietver laikmetīgo mākslu, performanci un arhitektūru. Mācījusies Igaunijas Mākslas akadēmijā, bet profesionālo pieredzi guvusi Igaunijas arhitektūras muzejā, Kondas centrā, Listvāla galerijā (Reikjavīka) un Igaunijas paviljonā Venēcijas arhitektūras biennālē.

Projektu kopā ar "Performa" biennāli ierosināja Igaunijas Laikmetīgās mākslas attīstības centrs, īstenojot to kopā ar Latvijas Laikmetīgās mākslas centru un mākslas centru "Rupert" Lietuvā. Programmas dalībnieku atlasi veica "Performa" izpildproducente Esa Nikle (Esa Nickle) kopā ar kuratori Defni Ajasu (Defne Ayas), LCCA direktore Solvita Krese, Viktorija Šiaulīte (Viktorija Śiaulyté) no mākslas centra "Rupert" un Karīna Lānso (Karin Laansoo) no Igaunijas Laikmetīgās mākslas attīstības centra un "Kai" mākslas centra.

"Performa" Baltijas kuratoru programmu atbalsta Baltijas Kultūras fonds un Igaunijas Kultūras ministrija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti