Purvīša balvu saņem māksliniece Ance Eikena

Piektdien, 26. maijā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM) pasniegšanas ceremonijā Purvīša balvu 2023 saņēma māksliniece Ance Eikena. Ar balvu par mūža ieguldījumu mākslā godināja tekstilmākslinieci Edīti Pauls-Vīgneri.

Ance Eikena balvu saņēma par personālizstādi "Dievs Tēvs Debesīs", kas bija skatāma mākslas telpā "Brīvība".

"Ances Eikenas izstāde ir atkailinošs stāsts par viņas attiecībām ar tēvu alkoholiķi, kas plašākā kontekstā liek domāt par postpadomju valstu alkoholisma problēmu, kā arī par iemesliem, kas noveduši pie tā, ka tik daudzām Latvijas ģimenēm ir līdzīga pieredze. Izstāde kopumā skatāma kā instalācija, kurā veiksmīgi integrētas dokumentālas fotogrāfijas no Ances bērnības, glezniecības darbi, priekšmeti, kas palikuši, kad tētis jau aizgājis, tam visam kopā veidojot miglainu nošķīrumu starp dokumentalitāti un fikciju un kļūstot no personīga stāsta par mūsu visu kopīgu pārdzīvojumu. Uzskatu, ka nomināciju pamato Ances spēja un drosme sava tēta tēlā iekodēt vientulības, izolētības, atsvešinātības un dzīves monotonuma sajūtu, pielaist skatītāju tik tuvu traumai un vienlaikus arī neizmērojamajai mīlestībai, ka kļūst neērti un nedaudz pat kauns," par izstādi tās nominācijas pamatojumā sacīja LNMM izstāžu kuratore Līna Birzaka-Priekule.

Purvīša balvas 2023 svinīgā ceremonija
Purvīša balvas 2023 svinīgā ceremonija

"Darbs žūrijā nebija vienkāršs. Bija patiešām interesanti skatīt kandidātu darbus klātienē. Ances Eikenas "Dievs Tēvs Debesīs" uzrunā ar to, kas šis ir stāsts par humānismu un ne tik daudz par mākslas darba estētiku. Tā naratīvs sniedzas ārpus mākslas pasaules, tā nospiedums ir daudzos no mums. Viņas darbā, viņas attieksmē, izteiksmē ir jūtams zināms naivums, bet naivums tā labākajā nozīmē. Viņas naivums ir viņas spēks, viņas ticība savam radošumam un radošumam vispār – to var just un redzēt. Darbu pat nav jāsaprot, tas runā pats par sevi. Ļoti spēcīgi un emocionāli. Tas ir arī stāsts par ķermenisko un domāšanas pieredzi. Tā ir mācību stunda par veidu, kā rast mieru. Tas apliecina, ka mums vairāk jāuzticas māksliniekiem. Kam mūsdienās var uzticēties? Vienmēr var uzticēties māksliniekiem. Un šis konkrētais darbs atklāj patiesību. Patiesību par mūsu dzīvi un laiku," sacīja žūrijas pārstāvis Udo Kitelmans.

Uz Purvīša balvu 2023 pretendēja: Evelīna Deičmane (personālizstāde "Dejorgāns / Tanzorgan"), Ance Eikena (personālizstāde "Dievs Tēvs Debesīs"), Kristaps Epners (darbs "Maslova"), Daiga Grantiņa (personālizstāde "Lauka telpa"), Darja Meļņikova (personālizstāde "The Anticipation"), Evita Vasiļjeva un Kaspars Groševs (izstāde "Zilā līča māja").

Purvīša balvas 2023 svinīgā ceremonija
Purvīša balvas 2023 svinīgā ceremonija

Šogad trešo reizi Purvīša balvas vēsturē tika pasniegta balva par mūža ieguldījumu mākslā, ko saņēma tekstilmāksliniece Edīte Pauls-Vīgnere (1939) – par mākslinieciskās kvalitātēs augstvērtīgu, spēcīgu un radošas enerģijas piepildītu sniegumu tekstilmākslā vairāk nekā pusgadsimta garumā, eksperimentējot un ļaujoties inovatīviem risinājumiem, tādējādi apliecinot materiāla daudzveidīgās iespējas mākslinieciskās idejas radīšanā sava laika kontekstā.

"Edītes Pauls-Vīgneres daiļrades pētnieki mēdz vilkt paralēles ar divām viņas laikabiedrēm – izcilām tekstilmākslas novatorēm Magdalēnu Abakanoviču (Magdalena Abakanowicz, 1930–2017, Polija) un Šeilu Hiksu (Sheila Hicks, 1934, ASV). Nenoliedzami šīm trim māksliniecēm ir savi metafiziskie saskares punkti, viņas vieno fanātiska pašatdeve radošajam procesam, drosme eksperimentēt un pārvarēt ierastās robežas, bet katra no viņām ir pastāvīga spoža zvaigzne mākslas universā. Mums Latvijā tā ir Edīte Pauls-Vīgnere. Mēs lepojamies!" tā Purvīša balvas 2023 katalogā raksta mākslas zinātniece, LNMM Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja Inese Baranovska.

Tekstilmāksliniece Edīte Pauls-Vīgnere Purvīša balvas 2023 pasniegšanas ceremonijā.
Tekstilmāksliniece Edīte Pauls-Vīgnere Purvīša balvas 2023 pasniegšanas ceremonijā.

Līdz ar apbalvojumu Purvīša balvas 2023 laureāts iegūst naudas balvu 28 500 eiro apmērā (pirms nodokļu nomaksas). Savukārt lēmumu par to, kuram māksliniekam piešķirt mūža ieguldījuma balvu (ar finansiālo apjomu 10 000 eiro, neieskaitot nodokļus), pieņem Purvīša balvas organizācijas komiteja.

Par Purvīša balvas 2023 laureātu lēma starptautiska žūrija septiņu mākslas ekspertu sastāvā, izvērtējot sešu finālistu nominētos darbus, kas vēl līdz 11. jūnijam skatāmi kandidātu kopizstādē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Lielajā zālē.

Žūrijā strādāja: mākslas zinātniece, LNMM Laikmetīgās mākslas kolekcijas glabātāja Astrīda Rogule, muzeja un Purvīša balvas patrons, SIA "Alfor" valdes priekšsēdētājs Jānis Zuzāns, mākslas teorētiķis un kurators, "Nationalgalerie – 17" Berlīnes muzeju apvienības direktors (2008–2020) Udo Kitelmans (Udo Kittelmann), kurators un mākslas kritiķis, KW Laikmetīgās mākslas institūta (Berlīne) direktors Krists Greitheisens (Krist Gruijthuijsen), Prāgas Kunsthalles direktore Ivana Gosena (Ivana Goossen), galerists, "Galerie Nagel Draxler" līdzīpašnieks Kristians Nāgels (Christian Nagel) un Lietuvas "Vartai" galerijas radošā direktore Laura Rutkute.

Par balvu

Purvīša balva tika iedibināta 2008. gada sākumā ar mērķi regulāri un sistemātiski apzināt aktuālos notikumus un novērtēt izcilāko sasniegumu Latvijas profesionālajā vizuālajā mākslā, veicināt Latvijas mākslas procesa intensitāti, jaunu projektu un oriģinālu ideju attīstību, popularizēt Latvijas mākslinieku radošos panākumus gan Latvijā, gan ārpus mūsu valsts robežām.

Balva tiek piešķirta reizi divos gados vienam māksliniekam vai mākslinieku grupai, kas pārstāv Latvijas mākslu ar izcilu darbu, kas dziļi saistīts ar sava laikmeta norisēm un kurā ir saite starp mūsdienu dzīvi, garīgiem ideāliem un absolūtām vērtībām.

Purvīša balvas konkursu mākslā organizē Latvijas Nacionālais mākslas muzejs sadarbībā ar muzeja patronu SIA "Alfor", biedrību "Mākslas platforma", Kultūras projektu aģentūru "INDIE" un sabiedrisko attiecību aģentūru "P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības".

Purvīša balva 2023

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti