Labrīt

Aizliedz smaržīgo karsējamo tabaku, Saeima plāno atgriezties pie elektroniskajām cigaretēm

Labrīt

Krievijas opozicionārs Milovs: Krievijas ekonomikas sabrukums notiks lēnām

Par uzdrīkstēšanos atdzimt: grupas ''Zāle'' jaunais albums ''Sniegs''

Par uzdrīkstēšanos atdzimt grupas «Zāle» jaunajā albumā «Sniegs»

Par uzdrīkstēšanos atdzimt vēsta mūsdienu tautas mūzikas grupas "Zāle" jaunais albums "Sniegs". Tā prezentācijas koncerts notiks sestdien, 28. oktobrī, Rīgā, kultūrvietā "Tu jau zini Kur", un no sestdienas albums būs pieejams arī visās digitālajās platformās. Grupa "Zāle" dibināta pirms 10 gadiem, pa šo laiku tai iznākuši divi albumi, kas izpelnījušies gan balvas, gan nominācijas "Zelta mikrofonā". Arī jaunajā albumā dzirdēsim grupai "Zāle" raksturīgo emocionāli meditatīvo skanējumu, ko veido dažādu mūzikas stilu sajaukums un solistu balsu saskanīgais tandēms.

Jauno albumu ievada dziesma "Piesaukšana", kuras pamatā pazīstamais Ojāra Vācieša dzejolis. Tā ir kā sapulcēšanās un noskaņošanās, lai varētu uzsākt tālāko muzikālo ceļojumu, stāsta grupas "Zāle" dalībnieki Marta Kreituse un Pēteris Draguns.

"Ir tāds brīdis, kad mūsu instrumentālais sastāvs skaņojas, un tā "Piesaukšana" ir tāda kā pulcēšana, skaņu pulcēšana, lai mēs varam visi satikties, lai turpinātu to muzikālo ceļojumu jau visi kopā," skaidro Pēteris Draguns.

"Jā, mēs bieži vien iesākam koncertus tieši ar šo dziesmu. Tā ievada tādā noskaņā, un tad jau nāk viss pārējais," piebilst Marta Kreituse.

Sniegs simbolizē laiku, kad daba iekūņojas un briedina spēkus nākamajam pavasarim. Tāpat arī grupa "Zāle" savu trešo albumu veidojusi vairākus gadus, izdzīvojot cauri pandēmijas periodam un grupas izaugsmes un pārmaiņu procesiem.

"Ar "Zāli" vispār ir tā, ka tad, kad atnāk sniegs, grupa it kā pamirst. Tā ir gandrīz katrā ziemā un kur nu vēl tajā pandēmijas murga laikā, kad radās jautājums – vai tā "Zāle" vispār līdīs vai nelīdīs ārā nākamajā gadā. Es domāju, ka šis albums ir par to. Par to uzdrīkstēšanos atdzimt," spriež Pēteris Draguns.

"Jā, un tur ir simboliski ietverts arī tas, ka mēs esam, nu, vismaz lielais vairums no mums – tādi introverti un ka mums mūzika un vārdi rodas arī, pateicoties šīm īpašībām. Mēs akumulējam kaut kādus pārdzīvojumus un emocijas, un pēc tam tas viss nosēžas un pārtop vai nu dzejā, vai mūzikā," teic Marta Kreituse. "Un arī tas, ka pa šiem pēdējiem gadiem mēs zaudējām mūsu grupas dalībnieci Daci Zariņu, un dziesma "Sniegs" ir savā ziņā veltījums viņai."

Kā jau grupai "Zāle" raksturīgs – mūzika un vārdi veido nedalāmu kopumu, arī jaunajam albumam ir daudzslāņains, emocionāli meditatīvs skanējums, ko rada pasaules mūzikas, indī, bardu stila un roka balāžu sajaukums.

Nakts, tumsa, ziema, aizsegtas debesis ir dziesmās bieži izmantoti tēli, kas atklāj cilvēka iekšējās drāmas un meklējumus, bet albuma kopnoskaņa, par spīti visam, ir gaiša un mierinoša.

"Man šķiet, ja ir balts sniega klajums, tur noteikti vajag tādu darvas pilieniņu, lai nebūtu tādas nepilnības sajūtas. Un līdzīgi ir ar tumšo nakti. Vajag tādu vienu mazu zvaigznīti, vienu gaišu punktiņu," stāsta Pēteris Draguns.

Marta Kreituse turpina: "Zem sniega jau arī ir tā melnā, mitrā zeme vienmēr klātesoša un gaida sniega nokušanas mirkli. Man liekas, noteikti mēs esam orientēti uz to, ka mēs daudz izmantojam skumjas, drūmas, tādas meditatīvi pārpasaulīgas tēmas, bet gaišums vienmēr ir pēdējā nots, uz kuras mēs vēlamies palikt."

Grupas "Zāle" jaunā albuma "Sniegs" prezentācijas koncerts notiks sestdien, 28. oktobrī, Rīgā, kultūrvietā "Tu jau zini Kur", un no sestdienas albums būs pieejams arī visās digitālajās platformās. 25. novembrī grupa savukārt uzstāsies Liepājā, kultūras namā "Wiktorija".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti