Kurzemes laukakmens Ukrainas godam – tēlnieks Feldbergs veido vides mākslas objektu ansambli

Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā baltā bērzu aleja arvien vairāk iekrāsojas dzelteni zilos toņos. Muzeja izveidotājs un mākslinieks Ojārs Feldbergs turpina aizsākto instalāciju performanci "Melnais caurums, Ukraina, karš, aleja", kuras laikā Ukrainas karoga lentas tiek sietas ap balto bērzu stumbriem.

Kurzemes laukakmens Ukrainas godam – tēlnieks Feldbergs veido vides mākslas objektu ansambli
00:00 / 04:32
Lejuplādēt

Tēlnieks vienlaikus arī turpina radīt mākslas darbus, kas veltīti Ukrainas tautai un karavīriem, kuri cīnās par savas valsts pastāvēšanu. Kaut arī neviens vien mākslinieks mēdz atteikties no dalības starptautiskajā mākslinieku rezidence Pedvālē, jo baidās no kara notikumiem, tomēr arī šajā februārī tur strādā mākslinieki no ASV un Vācijas.

Fonā dzirdams, kā tiek slīpēts Latvijas laukakmens, kas pārtop kādā vēstījumā un pauž pārdzīvojumus. Muzeja bērzu alejā redzams jaunākais no autora darbiem – ar simbolisku nosaukumu "Atjaunošanās".

Pirms diviem gadiem Ojārs Feldbergs uzsāka veidot četrdaļīgu vides mākslas objektu ansambli. Pirmais darbs "Kliedziens" – akmeņi ar atvērtām mutēm, kas kliedz pasaulei par kara šausmām Ukrainā, tika atklāts 2022. gadā.

"Sauc visai pasaulei, izsakot gan savu sāpi, gan lūdzot pēc palīdzības. Nākošais iecerētais darbs, kas jau sācis tapt, saucas "Izsliešanās" un veltīts tam laikam, kad Ukrainas armija sāka pretuzbrukumu un turpināja cīnīties. Tikmēr jaunākais veikums saucas "Atjaunošanās", un tas veidots kā asni, kas izdīgst sadragātajā kara laukā."

Ceturto objektu, kuram jau ielikti pamati, Ojārs Feldbergs nosaucis par "Piemiņu".

"Tas būs veltīts varonīgajai Ukrainas tautai, kura cīnās, pretojas un uzvar. Ir kritušie varoņi, bojāgājušie – tiem būs mūžīga piemiņa," viņš teica.

Pedvālē ir starptautiska rezidence, kurā strādā mākslinieki no dažādām pasaules valstīm, taču karš ieviesis savas korekcijas, atklāja Feldbergs.

"Tas, kas notiek Ukrainā, tas atspoguļojas, atsaucas arī attieksmē pret mākslu, pret mākslinieciskām izpausmēm. Jāsaskaras ar to, ka mākslinieki no citām valstīm baidās braukt šurp. Daudzi ir tādi, kuri neizprot, kas notiek – gan piesakās braukt, bet tad, atkarībā no notikumiem Ukrainā, atkal atsaka. Bet ik pa brīžam kādi ierodas. Tāds pārsteigums bija mākslinieks Koike Mitsunori no tālās Japānas, kurs izveidoja darbu veltītu Ukrainas karam," stāstīja tēlnieks.

Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejs ir nepilnus simt hektārus liels, tā ir Kurzemes ainavas pērle, ar gleznainiem skatiem, kalniem un ielejām.

Parka izveidotājs, mākslinieks Ojārs Feldbergs īpaši izvēlas vietas mākslas darbiem, tāda atrasta arī japāņu mākslinieka radītājam daudznozīmīgajam darbam, kas veltīts kara notikumiem Ukrainā.

"Arī šo vietu es izvēlējos tāpēc, lai šis akmens, kas simbolizē jauno, dzimstošo Ukrainu, varētu "vērot" ainavu. Šajā virzienā redzami ir skaisti saulrieti, bet pretējā pusē rītausma un saullēkti," viņš pauda.

Vidēji lielā akmenī viņš izveidojis vairākas atveres, kas atspoguļoja bumbu saspridzināto zemi, caur tām var iekļūt akmens iekšpusē, kur mākslinieks ievietojis mazāku akmeni, kas ir kā simbols kara laukā atdzimstošajai Ukrainai, teica Feldbergs. Vienlaikus darbs ir daudznozīmīgs un akmenī, šķiet, redzami saules stari.

"Iestājas vakars, tumsa, aust saule, iestājas, ir rīts, ir atkal vasara, viss uzplaukst un zied, rudens, atkal ziema un tumsa visu pārklāj. Tas, kas nāk virsū Ukrainai ir tumsa, kas grib apsegt šo gaismu. Kaut kādā brīdī tas beigsies, bet kad," jautāja Feldbergs.

Cerība, ka karš beigsies, nav vēl piepildījies, tāpēc Ojāra Feldberga 2022. gadā aizsāktā instalācija performance "Melnais caurums, Ukraina, karš, aleja" turpinās. Tā bērzu alejas koku stumbri arv ien vairāk iekrāsojas Ukrainas karoga krāsu lentēs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti