Kultūras ziņas

Sinfonietta Rīga un Japānas vēstnese Midori

Kultūras ziņas

Flautas burvība un Dvoržāka spēks Liepājā

Paziņoti Venēcijas 60. Starptautiskās mākslas biennāles uzvarētāji

«Māksla ir mūsu piedzīvojums dvēselei» – Venēcijas biennālē sadalītas «Zelta» un «Sudraba lauvas»

Aizvadītās nedēļas nogalē atklāšanas svētkus piedzīvoja 60. starptautiskā Venēcijas mākslas biennāle. Šoreiz par biennāles kuratoru izvēlēts Adriano Pedroza, kurš izveidojis kopējo tēmu – "Svešinieki visapkārt". Tās fokuss vērsts uz māksliniekiem, kuri ir ceļojuši un migrējuši starp ziemeļiem un dienvidiem, Eiropu un citām valstīm.

Starptautiskās Venēcijas mākslas biennāles atklāšanas dienā tika paziņoti uzvarētāji un balvas "Zelta lauva" par mūža ieguldījumu ieguvējas – divas neparastas, novatoriskas mākslinieces, kas iemieso biennāles kopējo ideju par svešiniekiem visur. Itālijā dzimusī māksliniece Anna Marija Maiolino emigrējusi uz Dienvidameriku, vispirms uz Venecuēlu un vēlāk uz Brazīliju, kur dzīvo arī šobrīd.  Viņa ir viena no plaši pazīstamās Brazīlijas mākslas kopienas "Jaunā kustība" dalībniecēm sešdesmitajos gados, vēlāk pievēršoties arī eksperimentālajai dzejas valodai, bet astoņdesmitajos gados – performanču mākslai.

"Kā biennāles prezidents tikko teica: māksla ir mūsu dvēseles piedzīvojums. Vienmēr esmu bijusi par to pārliecināta," saņemot balvu, sacīja Anna Marija Maiolino. "Atrodos ārzemēs jau 70 gadus un priecājos, ka esmu uzaicināta. Man šķiet, ka šis notikums ir politisks un metaforisks akts – mākslinieku apvienošana vietā un laikā, kas ir spēcīgs impulss pret nāvi. Māksla ir mūsu piedzīvojums dvēselei, kas liek mums kļūt labākiem."

Otru balvu par mūža ieguldījumu saņēma Parīzē dzīvojošā turku māksliniece Nila Jaltere, kura tiek uzskatīta par pasaules feminisma mākslas kustības pionieri. Autodidakte, kura pārstāv vairākus mākslas žanrus – glezniecību, zīmēšanu, video, tēlniecību un instalāciju, jau sešdesmitajos gados pievēršoties sociālajām tēmām, kas saistītas ar imigrāciju un sieviešu pieredzi. Deviņdesmitajos gados viņa bija viena no pirmajām, kas pievērsās digitālajiem medijiem.

Venēcijas 60. starptautiskās mākslas biennāles galveno balvu "Zelta lauvu" žūrija piešķīra Austrālijas nacionālajam paviljonam – ekspozīcijai "Radinieki". Žūrija skaidro, ka "šajā klusajā, spēcīgajā paviljonā mākslinieks Ārčijs Mūrs vairākus mēnešus strādājis, lai ar krītu uzzīmētu monumentālu Pirmo nāciju dzimtas koku. Tādējādi 65 000 gadu vēsture ir ierakstīta uz tumšajām sienām un griestiem. Šī instalācija izceļas ar savu spēcīgo estētiku un aicinājumu aptvert kopīgu zaudējuma izjūtu par pagātni."

Austrālijas nacionālais paviljons Venēcijas biennālē
Austrālijas nacionālais paviljons Venēcijas biennālē

Venēcijas mākslas biennālē īpašu atzinību saņēma arī Kosovas republika par ekspozīciju "Metāla un ādas klusuma atbalss" – instalācija atklāj feminizēto rūpniecisko darbu un sieviešu novecošanu.

Savukārt mākslinieku kolektīvs no Jaunzēlandes tika atzīts par labākajiem starptautiskās izstādes dalībniekiem, kas izveidojuši poētisku telpu ar it kā dzemdei līdzīgu struktūru.

"Sudraba lauva" daudzsološākajam jaunajam starptautiskās izstādes dalībniekam tika pasniegta Karimai Ashadu no Apvienotās Karalistes, kura dzīvo Vācijā un Nigērijā.

KONTEKSTS: 

Venēcijas biennāles 60. starptautiskā mākslas izstāde ar nosaukumu "Foreigners Everywhere"" (izstādes kurators Adriano Pedrosa) būs atvērta apmeklētājiem no 2024. gada 20. aprīļa līdz 24. novembrim.

Venēcijas mākslas biennāle tradicionāli norisinās reizi divos gados un ir uzskatāma par vienu no senākajiem un ievērojamākajiem notikumiem starptautiskajā profesionālās mākslas dzīvē, kurā ikreiz piedalās aptuveni 90 valstis. Latvijas mākslinieku dalība Venēcijas biennālē akcentē Latvijas laikmetīgo mākslu Eiropas un pasaules kultūras kontekstā.

Latvijas dalību Venēcijas mākslas biennālē kopš 1999. gada nodrošina Latvijas Republikas Kultūras ministrija. Šogad Latviju biennālē pārstāv māksliniece Amanda Ziemele ar ekspozīciju "O day and night, but this is wondrous strange…and therefore as a stranger give it welcome".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti