Kultūras ziņas

Diskutē par mākslas cenzūru publiskajā telpā

Kultūras ziņas

Sākas cirka festivāls "Re Rīga!"

Ziedoņdārzā atklāta Camera Obscura

Izprast fotokameras uzbūvi. Ziedoņdārzā atklāta «Camera obscura»

Rīgas vasaras kultūras programmā ir iespēja ielūkoties lielformāta "Camera obscura" jeb tumšajā telpā, kas no otrdienas, 15. augusta, uzstādīta Ziedoņdārzā. Šo vides objektu radījuši laikmetīgās fotogrāfijas, mākslas un izglītības platformas ISSP dalībnieki.

"Camera obscura" tulkojumā no latīņu valodas "tumšā telpa" ir pirmais kameras veids, ko zinātniskiem pētījumiem izmantoja jau 13. gadsimtā. Ziedoņdārzā izstādītais vides objekts "Melnais kubs" ir aptumšota telpa, kurā apmeklētājs var ienākt iekšā.

"Šis ir interaktīvs objekts "Melnais kubs", domāts visiem, kam interesē izprast fotokameras uzbūvi, jo tas ir jebkuras foto kameras princips – melna kastīte, maziņš caurumiņš, pa kuru iespīd iekšā gaisma, un tur arī projicējas ārā esošās vides attēls. Galvenais, kas ir domāts, – lai cilvēki uztver, kā veidojas attēls," stāsta ISSP skolas izglītības projektu vadītāja Līga Stibe.

"Objektīvs bija paredzēts reprodukciju kamerām un tieši mākslas darbu vai visādu rasējumu reprodukcijai izmērā viens pret vienu. Tādēļ viņam ir ļoti liels klāšanas laukums. Kad kamera ir nofokusēta, tad varētu noprojicēt portretu metra izmērā," skaidro fotogrāfs Armands Andže.

Attēla rašanās brīnumu Ziedoņdārzā līdz 20. augustam varēs piedzīvot katru dienu no pulksten 12.00.

"Var ņemt iekšā savus mobilos telefonus. Tur ir piekarināts tāds ekrāniņš, un principā tur var taisīt brīnišķīgas portretu sērijas. Tas portrets būs kājām gaisā, bet telefonā to var apgriezt,"

atzīmē biedrības ISSP vadītāja Jūlija Berkoviča.

Līdzās vides objektam parkā katru dienu norisināsies arī analogās fotogrāfijas radošās darbnīcas un būs iespējas eksperimentēt ar attēlu uzņemšanu, izmantojot kartona fotoaparātu un fotopapīru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti