Rīta Panorāma

Krievijas armija turpina uzbrukumus Ukrainā

Rīta Panorāma

Laika ziņas

Vatikāna Svētā Pētera bazilikā restaurēs Bernīni veidoto baldahīnu

Svētā Pētera bazilikā Vatikānā restaurēs Bernīni veidoto baldahīnu

Februārī Vatikāna Svētā Pētera bazilikā sāksies izcilā itāļu gleznotāja, tēlnieka un arhitekta Džovanni Lorenco Bernīni veidotā baldahīna restaurācija. Tas pamatoti tiek uzskatīts par 17. gadsimta tēlniecības meistardarbu.

1633. gadā pabeigtais baldahīns ar četrām kolonnām sver aptuveni 60 tonnas un tiek uzskatīts par lielāko māksliniecisko bronzas lējumu. Kolonnas rotātas ar zeltītiem ķerubiem un lauru zariem, bet virs tām ir četras tikpat iespaidīgas eņģeļu statujas.

Restaurācijas biroja vadītājs Pjetro Zanders norādīja, ka baldahīns ir ne tikai dižs mākslas un vēstures piemineklis, bet arī milzis savu izmēru dēļ: "Jāatgādina, ka mums priekšā ir kaut kas patiešām liels un milzīgs, un Viņa Eminence iepriekš teica, ka baldahīns ir tikpat augsts kā desmitstāvu ēka."

Baldahīns Svētā Pētera bazilikā Vatikānā
Baldahīns Svētā Pētera bazilikā Vatikānā

Speciālisti pirmkārt notīrīs vairākos gadsimtos radušos uzslāņojumus, kā arī atjaunos bojātās vietas. Restaurācija izmaksās apmēram 700 000 eiro, to plānots pabeigt līdz gada beigām, bet dievkalpojumi bazilikā netiks atcelti.

Eksperti arī atgādina, ka monumentālo nojumi apustuļa Pētera kapam 25 gadus vecajam Bērnīni pasūtīja pāvests Urbāns VIII. Baldahīnā izmantoti marmors, bronza, koks, zelts un dzelzs, un sarežģītajā darbā iesaistījās arī citi šā laikmeta mākslinieki un amatnieki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti