Kultūras rondo

Kāda būs jaunā Rīgas Filharmonija?

Kultūras rondo

Aktieri Jānis Paukštello un Kārlis Arnolds Avots un Rainis iestudējumā "Čūsku vārdi"

Jau devīto gadu top Grafiķu kalendārs

«Būt grafiķim ir dzīvesveids». Tapis devītais Grafiķu kalendārs

Arī šogad 13 topošo grafiķu darbi, kas tapuši Latvijas Mākslas akadēmijas grafikas darbnīcā, apkopoti lielformāta kalendārā, bet oriģināli skatāmi izstādē galerijā "Istaba". "Grafiķu kalendāram nav tikai kalendāra funkcija, tas ir topošo mākslinieku radošo darbu apkopojums kalendāra formātā," Latvijas Radio 1 raidījumā "Kultūras rondo" uzsvēra Mākslas akadēmijas Grafikas katedras vadītājs Guntars Sietiņš.

Kalendāra autori ir 13 Latvijas Mākslas akadēmijas grafikas apakšnozares bakalaura un maģistra studenti, savukārt 2024. gada kalendāra vāka noformējumu veidojis Mārtiņš Dziļums, bet kalendāra dizainu – Grafikas katedras vadītājs, profesors Guntars Sietiņš.

"Būt grafiķim – tas ir dzīvesveids, jo emocionāli tu visu laiku esi ar tiem darbiem, tu domā, ko un kā darīt, kāda kompozīcija, kādas krāsas, bet fiziski vai nu tu esi "Baltijas papīrā" un domā, kurš biezums ir vislabākais papīram, vai "Vilhelmā", kas ir mākslas veikaliņš, un tur iztērē visu savu naudu. Vai arī tu esi Mākslas akadēmijas darbnīcā, kur radi šos darbus un ceri, ka būs labi novilkumi, bet arī, ja nebūs, tad tā mīlestība pret procesu un veidošana ir tā, kas dzen tālāk un liek darīt," kalendāra atklāšanas uzrunā sacīja viena no darba autorēm Karlīna Anna Dzene.

Mācību gada sākumā tiek rīkots skiču konkurss, kurā ir iespēja piedalīties visiem topošajiem grafiķiem. Tiek izvēlēti 13 mākslinieku darbi un vērsta uzmanība, lai kalendārā tiek pārstāvētas dažādas grafikas tehnikas.

Šogad kalendārs ir īpaši krāsains, jo 11 no 13 darbiem ir krāsaini un tikai viens ir melnbalts.

"Arī drūmie, tumšie rudens mēneši ir krāsaini. Tas apgāž to sabiedrībā ierasto stereotipu, ka grafikas māksla ir melnbalta. Varbūt kādreiz, vēsturiski tā tas ir bijis, taču mūsdienu grafika ir ļoti krāsaina un to mēs redzam šajā kalendārā," uzsvēra Sietiņš.

"Tā ir tāda liela iespēja, īpaša pieredze, es gribēju vismaz vienu reizi piedalīties kalendāra veidošanā," pastāstīja 3. kursa bakalaura studente Ieva Sarksņa, kura konkursam iesniedza trīs skices un guva iespēju ar vienu no tām papildināt kalendāru augusta mēnesī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti