Kultūras rondo

Mēneša pēdējā ceturtdienā galerījas Rīgā atvērtas līdz vēlai vakarstundai

Kultūras rondo

Mākslinieciski jaudīga ir Marka Rotko mākslas centra vasaras sezonas ekspozīcija

Muzeja zinātniskā apraksta kartītes ir avots Haneles Zanes Putniņas personālizstādei

Muzeja zinātniskā apraksta kartītes kā avots jauniem mākslas darbiem – Haneles Zanes Putniņas izstādē «Eksponāts pēc apraksta»

Līdz 13. augustam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kupola zālē skatāma mākslinieces Haneles Zanes Putniņas personālizstāde "Eksponāts pēc apraksta" – linogriezumu sērijas avots ir darbu apraksti Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) 20. gadsimta 2. puses – 21. gadsimta glezniecības kolekcijas zinātniskā apraksta kartītēs. Mākslas darbam ienākot muzeja krājumā, kolekcijas glabātājs jaunieguvumus īsi un precīzi apraksta. Iepazīstoties ar šiem aprakstiem, Putniņa tos interpretējusi un pēc tiem radījusi savus mākslas darbus.

"Kad viņa [Hanele Zane Putniņa] man pastāstīja par šo savu ideju, man bija pilnībā skaidrs, ka tai ir jānonāk Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, jo vietai piesaistītāku projektu grūti iedomāties," Latvijas Radio 1 raidījumā "Kultūras rondo" komentē izstādes kuratore Līna Birzaka. "Tas uzdevums, kad kolekcijas glabātājs veido šo aprakstu, ir tāds, ka viņam ir jātiecas it kā būt pēc iespējas objektīvākam, proti, apskatot mākslas darbu, kas ir viņam priekšā, viņš cenšas to pēc iespējas reālistiskāk aprakstīt, [..], tas, kam Zane pievēršas, ir šie dīvainie valodas paradoksi, kas rodas, jo mākslas aprakstīšana nekādā veidā nav iespējama objektīva."

Hanele Zane Putniņa. Eksponāts pēc apraksta 2. 2023. Linogriezums.
Hanele Zane Putniņa. Eksponāts pēc apraksta 2. 2023. Linogriezums.

Haneles Zanes Putniņas jaunākā linogriezumu sērija vedina apcerēt to, kas vispār ir mākslas interpretācija un kādam mērķim tā kalpo. "Izstādes virsuzdevums ir runāt par mākslas interpretāciju, kādas ir šīs attiecības starp objektu un tekstu, kas top par šo objektu," skaidro Līna Brīzaka. Ir ierasts uzdot jautājumus par mākslas darbiem apjukuma vai zinātkāres dēļ – dažreiz mēs nesaprotam kāda darba jēgu un vēlamies atrisināt neskaidrības. Šo procesu varētu nodēvēt par interpretāciju, kad mēs šķetinām darbu nozīmi, skaidrojam un velkam nedrošas paralēles. Lai saprastu autora vēstījumu, mēs pavadām ārkārtīgi daudz laika ar mākslas darbu skaidrojošajiem tekstiem, kas ir tuvāki vai tālāki no autora oriģinālās idejas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti