Kultūras ziņas

Prozas lasījumi par rakstnieka profesiju

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

"Rudens 2023" Mākslinieku savienības galerijā

Cilvēcības meklējumi Mākslinieku savienības ikgadējā rudens izstādē

Latvijas Mākslinieku savienības galerijā atklāta ikgadējā rudens izstāde. Šajā reizē tai dots nosaukums "Māksla. Izklaide. Rudens 2023. Izolācija. Bailes. Novēršanās. Ideālu demontāža".

Jau vairākus gadu desmitus Latvijas Mākslinieku savienība rīko rudens izstādi, kurā apkopo bagātīgu mākslas darbu klāstu. Šajā gadā vienkopus aplūkojami vairāk nekā 80 darbi, kurus visus vieno sava veida refleksija pret kara radīto ēnu pār pasauli un cilvēku salauztajiem likteņiem.

Latvijas Mākslinieku savienības priekšsēdētājs Igors Dobičins atzīmē: "Mēs esam aculiecinieki droši vien kārtējai Livonijas vēsturei, kad brūk 18. gadsimta uzstādītie humānisma ideāli. Mediji rāda cilvēkmedības. Līdzās "Ķepa uz sirds" sižetam ir cilvēkmedības kara laukā, kas ir priekš mūsu loka Eiropas absolūti nepieņemami. Tostarp visa garā virsraksta kopsavilkums būtu jautājums māksliniekam – kas notiek ar cilvēcības izjūtu, kur ir cilvēcība?"

Ekspozīcijai izvēlēti glezniecības, grafikas, tēlniecības un tekstilmākslas darbi. Līdzās pieredzējušu mākslinieku darbiem eksponēts jauno mākslinieku veikums.

Savienības priekšsēdētājs stāsta: "Šī brīža mākslas prakse uzrāda tādus simptomus, ka jauns mākslinieks, beidzot augstskolu, saka – viņam viss riebjas. Viņam riebjas gaišās zāles, viņam riebjas televīzijas pārstāvju, radio pārstāvju jautājumi. Mēs veidojam sadarbībā ar Rozentāla mākslas skolas skolotāju Baibu Gusti šādu tiltu. Lai pamēģina, kā ir, lai pastāv reportieru gaismā, lai pastāv izgaismotā telpā, lai pastāv ekspozīcijā kopā ar citiem."

Izstādes rīkotāji piešķīruši divas balvas. Iespēju rīkot personālizstādi Mākslinieku savienības galerijā saņēmis tēlnieks Emīls Kristiāns Muzikants. Par savu darbu viņš stāsta: "Tā galvenā ideja ir par mūžīgo attīstību. Gan tas atspēriens, ka mēs no šīs vecās vērtības, kas šajā gadījumā ir ļoti sena ozola miza, speramies augšā. Vienlaikus mēs to izmantojam ne tikai kā atspērienu, bet mēs arī ņemam kaut ko līdzi. Tā teikt, grābjam līdzi arī kādu pagātnes informāciju vai pieredzi."

Savukārt balvu par mūža ieguldījumu saņēma mākslinieks Andris Biezbārdis, kurš savā darbā atsaucas uz neiedomājami skarbajiem apstākļiem kara laikā Ukrainā. Mākslinieks teic: "Atradu ideju, ka varētu kaut ko no šī kara tēmas paņemt. Darbā parādās šie uzlidojumi, kas ir saistīti ar bezpilota aparātiem, kurus es drusciņ esmu ieskicējis. Tādā veidā radot stāstu par šo kara tēmu – par nedrošību, par bailēm, un arī pats darbs saucās "Bailes"."

Radošajai darbībai iedvesmo vēlēšanās sevi pierādīt starp citiem māksliniekiem, bet svaigu ideju meklējumus veicina izstādē sastaptie jaunie kolēģi. "Ienāk jaunas sejas. Laikmets parāda jauno cilvēku meklējumus, viņu domāšanu, manieri parādīt. Vecajiem nākas skriet līdzi drusciņ," atzīst Andris Biezbārdis.

Izstādi būs iespēja apskatīt līdz 14. janvārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti