«Rītdienas dumpinieki» – performances festivālā «Starptelpa» varēs piedzīvot hipotētiskus nākotnes scenārijus

No 23. maija līdz 2. jūnijam Rīgā notiks jau sestais performances mākslas festivāls "Starptelpa". Šogad festivāls sniegs skatītājiem iespēju piedzīvot hipotētiskus nākotnes scenārijus – gan utopiskus, gan distopiskus, informēja organizatori.

Mākslas valodā pārskatot un saceļoties pret politisku sistēmu hierarhijām un dekonstruējot ierastu attiecības modeļus, vietējie un starptautiskie mākslinieki reflektēs par cilvēka un mašīnas attiecībām, tehnoloģiju, mākslīgā intelekta un robotu klātbūtni ikdienā. Tāpat festivāls piedāvās darbus arī par aktuālajām sociāli politiskajām problēmām, piemēram, dzimumu līdztiesību, ilgtspējību, izturību krīzes apstākļos utt. "Performanti-dumpinieki piešķils uguni ideju revolūcijai, kas varētu sākties jau rītdien," sola festivāla rīkotāji.

Festivāla satelīta pasākums "Dumpinieces, dziednieces vai izstumtās? Raganu arhetipi mākslā un kultūrā" notiks jau 23. maijā "Zuzeum". Starptautisku mākslinieku un vietējo folkloras pētnieku un mākslas zinātnieku publiskajiem priekšlasījumiem un diskusijām sekos divas radošās darbnīcas. Vienu vadīs britu mākslinieces Lorēna Barri Holsteina (Lauren Barri Holstein) un Fiona Kārena Aleksandera (Fiona Karen Alexander) Pedvāles Mākslas parkā Sabilē no 24. līdz 25. maijam, otru vadīs Simona Orinska (Latvija) "Mā telpā" Rīgā.

Šogad festivāla kulminācija risināsies Rīgas cirkā 31. maijā un 1. jūnijā, paverot plašas iespējas visdažādākajiem mākslinieciskajiem risinājumiem – gan vērienīgiem notikumiem arēnā, gan personīgai klātbūtnei ar mākslinieku viens-pret-viens performancēs. Tāpat mākslinieki veidos saspēli ar cirka nama vēsturi un tā simbolisko nozīmi. Daļa no vairāk nekā 30 mākslas norisēm būs redzama arī laikmetīgās mākslas centrā "Zuzeum" un pilsētvidē. Festivālā piedalīsies starptautiski mākslinieki, bet "Starptelpas" noslēgumā 2. jūnijā īpašu, visus dalībniekus un skatītājus iekļaujošu mākslas notikumu radīs konceptuālā māksliniece Laura Prikule (Latvija).

Festivāls turpina arī veiksmīgo sadarbību ar VV Fondu. Šoreiz festivāla pirmajā atlases kārtā tika pieņemts lēmums par finansiālu atbalstu trim performancēm, kuru autori ir jaunie Latvijas mākslinieki – Mailo Mēness, Elza Auguste Zīverte un Kristofers Knesis, kā arī Ivo Krieviņš un Franciska Anna Beļāne. Festivālā mākslinieku performances vērtēs starptautiska žūrija, tikai vienam darbam piešķirot vēl papildu finansējumu un tā autoram(-iem) iespēju dzīvot divas nedēļas VV Fonda vadītajā "Pair" rezidencē Pāvilostā.

Festivāla aktīvo daļu pavadīs arī transgresīvai performances mākslai veltīts zinātniskais simpozijs, kurš notiks 29. maijā ISSP galerijā, kā arī starptautiska performances mākslas kuratoru asambleja 30. maijā "Zuzeum". Tāpat šogad pirmo reizi "Starptelpā" risināsies arī īpašs performances nodarbību cikls bērniem – rītdienas pasaules veidotājiem, kā rezultātā taps pieredzē balstīts mākslas darbs par nākotnes realitāti, un tas tiks prezentēts festivāla pēdējā dienā 2. jūnijā.

Festivāla "Starptelpa" apmeklējums visa tā laikā ir bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti