VIDEO: «Latgales prozas lasījumos» uzvar rakstniece Annele Slišāne

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Decembra vidū izskanēja starptautiskais festivāls "Prozas lasījumi" un kā viens no tā noslēguma pasākumiem bija arī literārais konkurss "Latgales prozas lasījumi 2021" ("Latgolys prozys skaitejumi 2021"), kurā par labāko prozas rakstītāju Latgalē arī šogad tika atzīta Annele Slišāne.

Biedrība "LgSC", sadarbojoties ar starptautisko festivālu "Prozas lasījumi", jau otro reizi izsludināja konkursu "Latgolys prozys skaitejumi", kura mērķis ir veicināt literāro procesu Latgalē, dodot iespēju latgaliešu rakstu valodā vai latviešu literārajā valodā rakstošiem autoriem sasniegt lielāku auditoriju vai lasītājiem iepazīt jaunus Latgales kultūrtelpā tapušus darbus. Jau otro reizi pēc kārtas konkursā par labāko tika atzīta Annele Slišāne, kura šogad lasījumos piedalījās ar stāstiem "Pavasars atguoja treis dīnuos" un "Itei dīna" no topošā stāstu krājuma "Tuoraga stuosti" turpinājuma.

Annele Slišāne ir tekstilmāksliniece un rakstniece, nu jau divu konkursu "Latgolys prozys skaitejumi" uzvarētāja, grāmatu "#100dečiLatvijai" un "Tuoraga stuosti" autore. Par projektu "#100dečiLatvijai" savulaik saņēmusi latgaliešu kultūras gada balvu "Boņuks 2018", bet šogad deču stāsti izdoti gan audio formātā, gan arī zīmju valodā un Braila rakstā. Šobrīd Annele Slišāne dzīvo un uzņem viesus Viļakas novada Upītes puses Zelču ciemā un strādā pie "Tuoraga stuosti" turpinājuma. Žūrija par "Latgolys prozys skaitejumi 2021" uzvarētājas darbu saka, ka stāstu vidū ir ekstistenciāls mazā cilvēka dzīves ritējums lielo vēsturisko notikumu fonā, bet paši stāsti esot rakstīti tā, lai lasītājs zem to smaguma sakristu kā bez kauliem,

autores valoda esot sātīga kā maize, kaut arī teksts nav viegls, bet atstājot gaišu pēcgaršu.

Otro vietu konkursā ieguva Evija Martukāne-Laganovska par stāstu "Paps", bet trešajā vietā Ilzes Spergas stāsts "Nikur, nikur".

Konkursa noslēguma pasākums notika tiešraidē no Rēzeknes svētdien, 12. decembrī, – tajā ar savu stāstu lasījumiem piedalījās visas trīs konkursa finālistes, bet notikumu vadīja mūsdienu latgaliešu literatūrai veltītā raidieraksta "Puslopys" vadītājs, mūziķis Arnis Slobožaņins.

Konkursā "Latgolys prozys skaitejumi 2021" bija aicināti piedalīties visa vecuma Latgales kultūrtelpai piederīgi autori, kuri raksta prozu. "Latgales prozas lasījumos 2021", kuru devīze šogad bija "Pasaulē viss ir sapinies mezglos", tika saņemti 10 dažādu autoru darbi kā latviešu literārajā, tā latgaliešu rakstu valodā. Konkursam darbus iesūtīja gan Latgales kultūrtelpā jau zināmi autori, gan arī tādi, kuriem piedalīšanās konkursā ir sava veida debijas reize. Iesūtītos darbus vērtēja žūrija: rakstniece Laima Kota, dzejniece, publiciste, dramaturģe Anna Rancāne, Balvu Centrālās bibliotēkas vadītāja Ruta Cibule un literatūrzinātniece Maija Burima.

"Latgolys prozys skaitejumi 2021" noslēguma pasākumu rīkoja biedrība "LgSC", pasākuma režisore bija Amanda Anusāne.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti