Vērdiņš, Viguls, Madris un Ķirķis tiksies dzejas lasījumos «Signālisma sesija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Uzmanību!

Saistībā ar dažu dzejnieku veselības stāvokļiem ''Signālisma sesija'' tiek PĀRCELTA uz 2019. gada janvāra sākumu (datums tiks precizēts).

Organizatori  atvainojas interesentiem par sagādātajām neērtībām!

 

14. decembrī plkst. 19.00 Raiņa un Aspazijas mājā Baznīcas ielā 30 notiks dzejas lasījumi "Signālisma sesija". Lasījumi tiks veltīti signālismam – 60. gadu beigās tapušajai neoavangardisma kustībai, ko radīja un attīstīja serbu mākslinieks un dzejnieks Miroļubs Todorovičs, informēja Memoriālo muzeju apvienībā. Uzstāsies dzejnieki Kārlis Vērdiņš, Arvis Viguls, Aivars Madris un Raimonds Ķirķis, kuri īpaši šim gadījumam radījuši signālisma dzeju.

Pats Todorovičs  definē signālismu sešdesmito gadu beigās rakstītajā manifestā: “Signālisma dzeja ietver dažādu eksperimentālu poētiku un metožu kopumu. Šīs poētikas un metodes mēs varam klasificēt divās pamatgrupās. Pirmajā grupā ietilpst tādas, kas eksperimentē valodiskajos un verbālajos rāmjos, neiekļaujot vizuālos un citus elementus. Otrajā grupā ietilpst tās poētikas un metodes, kas ietver kādu lingvistisko elementu, operējot ar zīmēm, vai ietver ne tikai verbālos, bet arī vizuālos un vokālos elementus.”

Kārlis Vērdiņš ir autors četriem dzejas krājumiem: "Ledlauži" (2001), "Biezpiens ar krējumu" (2004), "Es" (2008) un "Pieaugušie" (2015), kā arī dzejas krājumam bērniem "Burtiņu zupa" (2007). Sastādījis un rediģējis vairākus dzejas krājumus, pētījumus.

Arvis Viguls dzejā debitē 2009. gadā ar krājumu "Istaba", par ko iegūst Dzejas dienu balvu un Latvijas Literatūras gada balvu nominācijā "Spilgtākā debija". 2012. gadā iznāk viņa otrā dzejoļu grāmata "5:00", izpelnoties nedalītu kritiķu sajūsmu. 2018. gadā klajā nāk trešais oriģinālkrājums "Grāmata", kā arī dzejoļu izlase spāņu valodā "Caligrafía de la aguja" ("Adatas kaligrāfija"). 2017. gadā Viguls tiek nosaukts starp 10 interesantākajiem Eiropas jaunajiem autoriem.

Aivars Madris ir diplomēts filologs, raksta kritiku par kino un literatūru, publicējis dzeju “Satori”, “Punctummagazine” un citviet, tulkojis Frenku O’Haru, Viljamu Berouzu un citus nozīmīgus autorus. 

Raimonds Ķirķis ir dzejnieks, atdzejotājs un literatūrkritiķis. Studē kultūras teoriju Latvijas Kultūras akadēmijā un strādā Raiņa un Aspazijas mājā. Ir viens no 7 dzejniekiem, kura teksti iekļauti Valtera Dakšas izdotajā un Arta Ostupa sastādītajā jauno dzejnieku antoloģijā ‘‘Kā pārvarēt niezi galvaskausā’’. Vada literatūras raidījumu “Bron-Hīts” radio “Naba”.

Pasākumu finansiāli atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds. Ieejas maksa 2,00 EUR, skolēniem, studentiem, pensionāriem: 1,50 EUR.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti