Kultūras ziņas

Pasniegtas Nacionālās kino balvas

Kultūras ziņas

Kad dizaineri domā par nākotnes senioriem

Pasniegta Ojāra Vācieša literārā prēmija dzejā

Vācieša literāro prēmiju dzejā saņem Arvis Viguls par krājumu «Grāmata»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Dzejnieka Ojāra Vācieša 86. dzimšanas dienā, 13. novembrī, Carnikavas novada pašvaldība 17. reizi pasniedza Ojāra Vācieša literāro prēmiju dzejā. Par prēmijas laureātu kļuva dzejnieks Arvis Viguls, kurš naudas balvu – 1000 eiro – saņem par krājumu “Grāmata”, paziņojumā medijiem informē organizatori.

“Mana pārliecība ir, ka dzeja dzīvo tad, ja cilvēki to lieto – atrod šo vēstījumu un arī nodod tālāk,” balvas pasniegšanas pasākumā teica Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Mieriņa. Ņemot vērā, ka šogad jau pieci dzejoļu krājumi no konkursam iesniegtajiem ir atdzejojumi, D. Mieriņa rosina domāt par literārās prēmijas konkursa nolikuma paplašināšanu ar kritērijiem atdzejojumiem – vēl jo vairāk tāpēc, ka Ojāra Vācieša dzīvesbiedre Ludmila Azarova bija dzejniece un tulkotāja.

“Domājot par to, ko man Vācietis nozīmēja, kad 15 gadu vecumā ar interesi izlasīju visu viņa sarakstīto dzejā, un ko viņa personība un daiļrade man nozīmē šobrīd, šķiet, ka visvairāk es apbrīnoju viņa centienus paplašināt dzejā pieejamās brīvības robežas,”

saka dzejnieks Arvis Viguls, atzīstot, ka ļoti priecājas par šādu savas dzejas novērtējumu.

Balvas pasniegšanas pasākumā “Dzejas pieskārieni”, kas norisinājās Carnikavas tautas namā “Ozolaine”, vērtēšanas komisijas locekļi dalījās ar saviem “dzejas pieskārieniem” – dzejoļiem no prēmijai iesniegtajiem krājumiem, kuri viņus īpaši uzrunājuši. Pasākumu vadīja un ar Ojāra Vācieša dzejas lasījumiem uzstājās aktieris Jānis Kronis, bet muzikālo fonu veidoja skaņdarbi no latviešu dzejniekiem veltītās koncertprogrammas "Leģendu balsis", ko izpildīja Jēkabs Nīmanis (klarnete un elektronika), Ivars Ozols (kontrabass), Baiba Renerte (mecosoprāns) un Artūrs Noviks (akordeons).

Šogad Ojāra Vācieša prēmijas konkursam piecas izdevniecības iesniedza 16 autoru darbus.

Ojāra Vācieša literārā prēmija dzejā tiek pasniegta reizi gadā par iepriekšējā literārajā gadā izdotu dzejoļu krājumu. Prēmijas mērķis ir godināt izcilā latviešu dzejnieka Ojāra Vācieša piemiņu, popularizēt un atbalstīt Latvijas dzejnieku jaunradi un latviešu kultūras tradīcijas, sekmēt jauno dzejnieku radošo darbību.

Balvas laureātu vidū ir Jānis Rokpelnis, Amanda Aizpuriete, Inese Zandere, Inga Gaile, Andra Manfelde, Pēteris Brūvers, Imants Auziņš, Ronalds Briedis, Edvīns Raups, Leons Briedis, Anna Auziņa, Anna Dzintare, Māris Salējs un Daina Sirmā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti