Kultūras rondo

Vokālā grupa “Latvian Voices” un Jānis Strazdiņš gatavo programmu "Sniegums"

Kultūras rondo

90. gadskārtā atminamies aktieri, režisoru un pedagogu Arnoldu Liniņu

Svens Kuzmins lasa stāstu "Mums ar Borisu iet labi"

«Prozas lasījumu» atbalsis: Svena Kuzmina stāsts «Mums ar Borisu iet labi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Festivāls "Prozas lasījumi 2020" ir izskanējis, bet Latvijas Radio turpina festivālam veltīto lasījumu sēriju ar Svena Kuzmina stāstu “Mums ar Borisu iet labi”. Pirms lasījuma autora atskats uz vārda brīvības nozīmi rakstniecībā un mākslā.

Svens Kuzmins Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” izcēla vārda brīvības vērtību šodien: “Tajā laikā, tajā vietā un tajos apstākļos, kuros mēs augām, vārda brīvība nebija pašsaprotama lieta. Mums bija jāredz un jābūt lieciniekiem tam, kā šī vārda brīvība parādās mūsu dzīvēs. Tajā brīdī, kad sākas vārda brīvība, tajā brīdī pa īstam sākas dzīve. Tā es redzu šo noskaņu, kas valdīja toreiz 80. gadu beigās un 90. gadu sākumā.”

“Tā ir milzīga greznība piedzimt un uzaugt tādā iekārtā, kurā vārda brīvība ir pašsaprotama lieta. No tā viedokļa man šķiet, ka man kā tā laika cilvēkam vārda brīvība nav pašsaprotama, jo es zinu, ka viņas var nebūt un līdz ar to es viņu ļoti novērtēju,” atzīmēja autors.

Vārda brīvība, pēc Svena Kuzmina domām, arī raksturo mākslinieka attiecības ar politiku: “Pirmkārt jau tas ir māksliniecisks priekšnosacījums. Vārda brīvība arī ļoti palīdz vajadzības gadījumā nošķirt sevi no politikas, jo tu esi brīvs savā vēstījumā, un tas nozīmē, ka tavam vēstījumam nav jābūt nedz obligāti politiskam, nedz obligāti nepolitiskam. Tas nozīmē, ka tu esi brīvs savā izvēlē. Runāt par mākslu šī vārda vistīrākajā nozīmē bez vārda brīvības, manuprāt, nav iespējams.”

Autora lasījumu klausieties audio pielikumā Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti