Kultūras rondo

Literatūras festivāls “Prozas lasījumi 2020” savā 25. gadā notiks neklātienē

Kultūras rondo

Folkloristikas vēsture un tās ietekme uz mūsdienu izpratni par tradicionālo kultūru

Māris Bērziņš. Fragments no romāna par rakstnieku Vili Lāci

«Prozas lasījumi»: Māris Bērziņš lasa fragmentu no romāna par Vili Lāci

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Festivālā “Prozas lasījumi”, kurš šogad līdz 5.decembrim notiek attālināti, Māris Bērziņš lasīja fragmentus no sava topošā biogrāfiskā romāna par Vili Lāci. Iesākumā autora pārdomas par vārda brīvību viņa radošajā darbā.

Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo”, kura programmā par godu festivāla “Prozas lasījumi” 25 gadu jubilejai visas nedēļas garumā būs iekļauti dažādu autoru lasījumi, Māris Bērziņš stāstīja par savām pārdomām par vārda brīvību šodien un pagātnē. Vārda brīvība un starpkultūru sakari ir šī gada festivāla galvenās tēmas.

“Es iedomājos, tieši rakstot par Lāci, kā tajos laikos vajadzēja piedomāt, ko citi par to padomās.

Arī tur bija labi literāti, un kaut kā viņi cauri tika – [Regīna] Ezera, [Alberts] Bels – bet viņi staigāja pa naža asmeni visu laiku un tas šķiet diezgan traki. Es esmu arī tik daudz gabalos – ne tieši romānos bet dažādās slejās un “Gūtenmorgenā” – izturējies kritiski pret valdību, pret kaut kādām mūsu nebūšanām, man nav nekādas aiztures par to runāt. Bet tajos laikos droši vien, ka nevarētu visu tā tik brīvi. Es esmu sekojis arī šodienas aktualitātēm Baltkrievijā, tās arī uzreiz man liek saprast, cik mēs esam šeit labi, cik labi mēs dzīvojam tieši vārda brīvības sakarā,” stāstīja autors.

Ir vārda brīvība, bet ir arī autora paša ieskati par tēmām, kurām ir vieta viņa darbos, un tām, kurām vietas nav.

“Katram jau ir pašcenzūra. Es apzināti nerakstīšu par to, ko cilvēks dara tualetē, nekad; man neliekas, – ja tur tās durvis ir aizvērtas, tur ir jālien iekšā. Sīki un detalizēti es arī nerakstīšu, ko divi cilvēki dara guļamistabā, man liekas, reizēm pietiek ar viegliem mājieniem, kas dod pat lielāku iespaidu, nekā kaut kāda atklāta fizioloģiska darbība, detalizēts apraksts. Nav nekā tāda,  par ko nevarētu rakstīt,” atzīmēja Māris Bērziņš.

Māra Bērziņa topošais biogrāfiskais romāns par rakstnieku Vili Lāci ir daļa no 2019. gadā aizsāktā prozas un literatūrzinātnes projekta “Es esmu..”. Pirms darba fragmenta lasīšanas autors arī atzina, ka biogrāfiskā romāna tapšanā vieta bijusi arī šaubām.

“Ar Lāci man arī īpaši sākumā bija tādas lielas pārdomas, kas nāca virsū viļņveidīgi vairāku mēnešu garumā,” stāstīja Māris Bērziņš.

“Ar kādām tiesībām es vispār rakstīšu par viņu, izdomāšu viņa vārdā? Ar kādām tiesībām? Ne es viņu pazīstu, ne zinu, es varu tikai iztēloties.

Es, protams, esmu iepazinis, cik nu tas ir iespējams caur dažādiem materiāliem un stāstiem. No ārpuses visi mierināja, ka tad jau neviens nekādu biogrāfisku romānu nevarētu rakstīt, un tad es kaut kā nomierinājos. Man tas vairs nav aktuāli.”

Ar festivāla "Prozas lasījumi" programmu var iepazīties šeit.

Autora lasījumu klausieties audio pielikumā Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti