Kultūras rondo

Osvalds Zebris. Stāsts "Izdoma vai arī kas pavisam cits"

Kultūras rondo

Stāstnieku asociācija aicina uz sarunu par cilvēka attiecībām ar dabu

Gundega Repše. Stāsts "Lidojums"

«Prozas lasījumi»: Gundega Repše lasa stāstu «Lidojums»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Festivāls "Prozas lasījumi 2020" ir izskanējis, bet Latvijas Radio turpina festivālam veltīto lasījumu sēriju ar Gundegas Repšes stāstu "Lidojums", pirms tā – autores pārdomas par vārda brīvību, kas līdzās starpkultūru sakariem bija šī gada festivāla vadmotīvs.

Rakstniece Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" uzsvēra nevis vārda brīvības, bet vārdu lietošanas problēmas mūsdienās: “Vārda brīvība, vissvarīgākais šobrīd man šķiet pats vārds, nevis tā brīvība. Pats vārds šodien iztukšojas zibensātrumā, nobumbuļojas, kā "Hennes & Mauritz" T krekls pēc mazgāšanas. Devalvācija liek vairāk uztraukties, nekā pati brīvība vārdu paust, piemēram – zvaigzne, ikona, patriotisms, Latvija, tie vārdi tiek valkāti un novalkāti līdz kauliem.”

"Es personiski vārda brīvību izjūtu kā savu iekšējo teritoriju, ko nav iespējams okupēt. Kā mēs zinām, stiprākie ļaudis cietumos un nometnēs šo teritoriju spēj nosargāt. Iekšējā brīvība nav vēl izteikts vārds. Ir taču cilvēki, kuri katru dienu nerunā tribīnēs, bet patur sevī, ja tā var teikt, klusuma celli, kur īstajam vārdam ienākties, uzziedēt, atvērties, pirms to laist tirgus burzmā un apritē starp naudas mijējiem,” stāstīja Gundega Repše.

Autores lasījumu klausieties audio pielikumā Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti