Dienas ziņas

Piesārņotās vietas reģistrē, bet attīra reti

Dienas ziņas

Dāvina vijoles Valmieras Mūzikas skolas audzēkņiem

Pasniedz O.Vācieša literāro prēmiju dzejā

O.Vācieša literāro prēmiju dzejā saņem Anna Auziņa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Sagaidot izcilā dzejnieka Ojāra Vācieša 84. gadskārtu, Carnikavā jau piecpadsmito reizi pasniegta viņa vārdā nosauktā literārā prēmija. No desmit izdevniecību iesūtītajiem dzejoļu krājumiem par labāko žūrija šoreiz atzinusi Annas Auziņas dzejoļu krājumu “Annas pūra govs”.

Rudens Carnikavā ir Ojāra Vācieša laiks, kad tautas namā skan gan viņa paša, gan jauno dzejnieku dzejas rindas, bet žūrijai tas ir lielais lasīšanas laiks, lai noteiktu labāko no izdevniecību iesniegtajiem dzejas krājumiem.

“Mans dzejas mērs ir Rainis un Ojārs Vācietis. Šoreiz varbūt nerunāsim par Raini, runāsim par Ojāra Vācieša dzeju, un man katrā ziņā jau ilgus gadus tas tiešām ir dzejas mērs,” atzina Filoloģe, žūrijas komisijas locekle Marija Banga.

Izcilais dzejnieks Ojārs Vācietis allaž esot priecājies par kolēģu panākumiem, bet šoreiz viņa prieks varētu būt īpašs.

“Īstenībā man šogad pirmoreiz pa ilgiem gadiem tā Ojāra Vācieša stīga tā kā  ieskanējās. Man jāatzīst, ka, lasot Jāņa Tomaša dzeju, man tā ieskanējās,” atklāja O. Vācieša muzeja vadītāja, žūrijas komisijas locekle Ieva Ķīse.

Žūrijas viedoklis gan nebija vienprātīgs, un Jāņa Tomaša krājums “Melnie darba cimdi”, kas pagājušajā gadā ieguva Soduma balvu, šoreiz saņēma veicināšanas balvu.

Veicināšanas balvu ieguva arī Andris Ogriņš par krājumu “Debesu punkti”, bet literāro prēmiju 1000 eiro apmērā saņēma Annas Auziņas dzejoļu krājums “Annas pūra govs'”.

“Es pati teiktu, ka tur galvenais ir cilvēka attiecības ar dievu, bet es zinu, ka ne visiem tas tā šķiet. Tur vienlaikus ir gan pavisam tradicionālas lietas, gan pavisam netradicionālas,” stāstīja Anna Auziņa.

Annai Auziņai šis ir ceturtais dzejoļu krājums, un šī ir jau otrā reize laureāta godā.

Sagaidot Ojāra Vācieša 84. gadskārtu, Ozolaines  tautas namā tika atklāta arī   Vācieša memoriālā muzeja  veidotā izstāde “Dzejas dižkoki”, kas veltīta divu izcilu latviešu dzejnieku Ojāra Vācieša un Imanta Ziedoņa  kopīgi noietajam ceļa posmam.

Iepriekšējos gados O.Vācieša literāro prēmiju dzejā saņēmuši dzejnieki Inga Gaile, Inese Zandere, Andra Manfelde, Jānis Rokpelnis, Pēteris Brūvers, Ronalds Briedis, Anna Dzintare, Imants Auziņš, Leons Briedis, Anna Auziņa, Edvīns Raups, Amanda Aizpuriete, Māris Salējs.

Carnikavas novada dome O.Vācieša literāro prēmiju dzejā iedibināja pirms 15 gadiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti