Kultūras ziņas

Porcelāna darbi albumā "Tuvošanās"

Kultūras ziņas

Ingas Ābeles jaunais romāns "Klūgu mūks"

Nobela laureāta Česlava Miloša dzeja latviski

Nobela laureāta Česlava Miloša dzeja iznāk latviski

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Iznākusi dzejnieka, esejista un Nobele prēmijas laureāta Česlava Miloša (1911-2004) dzejas izlase „Trīs gaiteņi”.

"Tie gaiteņi" - atdzejotājas izvēlēto Česlava Miloša dzejoļu krājums ir divās valodās - poļu un latviešu. Grāmata izdota, pateicoties Polijas Grāmatu institūta un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstam.

Česlavs Milošs izglītību guvis Viļņā, pēc tam ieelpojis radošās vēsmas 30. gadu Parīzē, vēlāk strādājis Polijas radio. Dzejnieka dzīve stipri izmainās pēc viņa izvēles neiesaistīties Varšavas sacelšanās notikumos 1944. gadā – šo soli viņam mēdza pārmest vēl ilgi un tas ietekmējis arī viņa dzejas motīvus. Tam seko emigrācija uz ASV 60.tajos gados.

 „Viņš visu laiku ir atradies tādās neviennozīmīgi vērtētās pozīcijās attiecībā pret to, ko gadsimts piedāvā sociālā, politiskā aspektā. Tajā pašā laikā viņš ir rakstījis „cilvēka dzeju” – viņš visu laiku ir sekojis tam, kas tam gadsimtam mainoties, notiek ar viņa dvēseli. Tas dvēseles ceļojums ir skarbs, viņš par viņu nemēdz tīksmināties,” stāsta dzejniece un atdzejotāja Ingmāra Balode.

Česlavs Milošs nodzīvoja bagātu mūžu – 93 gadus, tie pasaulei dāvāja 17 dzejas krājumus. Jaunākais tulkojums latviešu valodā ir 2011.gadā iznākusi Māra Salēja tulkotā Česlava Miloša grāmata „Dzimtā Eiropa”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti