Rīta Panorāma

Tieslietu nozares prioritātes

Rīta Panorāma

Andrejs Rastorgujevs - eiropas čempions

Margarita Stāraste 2. februārī svinēs savu 100. dzimšanas dienu.

Margaritai Stārastei šonedēļ – 100.dzimšanas diena

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Daudziem bērnība bez raibajiem Zīļuka piedzīvojumiem, notikumiem Dižmežā un zinātkārās Tinces gudrībām noteikti nebūtu tik spilgta. To autore Margarita Stāraste 2.februārī svinēs savu 100.dzimšanas dienu.

Zentas Ērgles mazdēls Artis, stāvēdams Margaritas Stārastes grāmatu ielokā, saka – jūtos tā, it kā man būtu par vienu vecmāmiņu vairāk. Un ne velti - abas literātes draudzējušās daudzus gadu desmitus. Un Artim par Margaritas tanti, kā viņa saukta bērnībā, ir daudz personisku atmiņu.

„Margarita Stāraste bija aizrautīga – kolekcionēja kaktusus, tad ar akvāriju nodarbojās, tad krāja pastmarkas, kad apnika, tad atdāvināja mums – tas bija ļoti interesanti,” atceras Artis Ērglis. Reizi pa reizei māksliniecei somā bija arī kāda skice.

"Ieviņa Āfrikā" vispār tapa mūsu acu priekšā, atceras Artis, jo šim kopdarbam draudzenes iedvesmoja kopīgs ceļojums. „Mazmeita bija maza, arī gribēja braukt, Zenta teica – ieliksim Tevi grāmatā, varēsi izceļoties,” stāsta Margarita Stāraste.

Par godu mākslinieces simtgadei apgāds „Zvaigzne ABC” bērnu iemīļotākos Margaritas Stārastes ilustrētos stāstus apkopojis īpašā izlasē „Zelta pasakas”.

„Margaritas Stārastes grāmatas kā sāka iznākt tālajā 1942.gadā, kad iznāca pirmās sešas, tā turpina iznākt un priecēt bērnus. Četras paaudzes uzaugušas, un Latvijas Nacionālajā bibliotēkā ir 192 ieraksti ar viņas vārdu, lai gan grāmatiņu ir 20 un citu autoru ar viņas ilustrācijām – 40,” stāsta  „Zvaigzne ABC” projektu vadītāja Kristīne Ilziņa.

Piemēram, stāsta par slaveno Zīļuku iznācis pat japāņu valodā. Savukārt dažas grāmatas māksliniece zīmējusi divas reizes - viens formāts bijis piemērots žurnālam, bet grāmatai vajadzējis citu.

„Margarita Stāraste, kā mazbērni stāsta, ir visu mūžu zīmējusi, un ģimene viņu atceras ar zīmuli vai otiņu rokās. Un viņa pati teikusi, ka viņai sajūta, ka sevi ar zīmuli rokās atceras agrāk nekā staigājam,” stāsta Kristīne Ilziņa.

Mākslinieces pašas dzīvesstāsts nav no vieglajiem – karš jau jaunībā šķīris no mūža mīlestības. Taču vecumdienās Stārastes kundze holandieti Geritu atkal atradusi, abi pat salaulājušies. Un tad viņš mīļotajai parādījis visu pasauli – aizvedis pat uz Margaritas salu Venecuēlā.

Pēc astoņiem Holandē pavadītiem gadiem, kad vīrs miris, māksliniece atgriezusies Latvijā un tad intervijā Latvijas Avīzei atzinusi: „Dzīvodama tur, sapratu, ka varu zīmēt vienīgi latviešu bērniem. Un galvenais, kā šobrīd bērnu grāmatās pietrūkst visvairāk un ko es ar savu mūža darbu vēlētos sniegt – ir mīļums.”

„Daudz laimes māksliniecei 100.dzimšanas dienā no mums, no visiem, kas jelkad lasījuši Margaritas Stārastes brīnišķīgās grāmatas,” vēl izdevniecības projektu vadītāja.

„Nezaudēt bērnu sevī, tad būs daudzi jauki brīži viņas ģimenes lokā, kas būtu skaistas vecumdienas, ko var novēlēt ikvienam,” saka Artis Ērglis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti