Latvijas Radio 2 un fonds «Nāc līdzās!» izdod klausāmteiku izlasi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas Radio 2 un "Fonda Nāc līdzās!" sadarbības rezultātā tapusi jau piektā audiogrāmata – šoreiz ar 28 latviešu tautas teikām. Tradicionāli disks kā dāvinājums tiek nogādāts Latvijas neredzīgo bibliotēkām, Latvijas Nacionālajai bibliotēkai un Bērnu klīniskās slimnīcas "Saulaino dienu stūrīša" bibliotēkai.

Latvijas Radio 2 un fonds "Nāc līdzās!" aicina ielūkoties latviešu tautas teiku un nostāstu pasaulē. Teikas, tāpat kā pasakas, ir daļa no mūsu tautas kultūras bagātības, tās ir daudzveidīgas un stāsta par vietām un lietām, kas ir tepat – mums līdzās. Fonda "Nāc līdzās!" vadītāja Sarma Freiberga un audiogrāmatu producente, kura ar jauniešiem ar īpašām vajadzībām strādā jau 25 gadus, stāsta: "Kā šis, tā iepriekš izdotie audiodiski ir ļoti nozīmīgi gan to ierunātājiem, gan klausītājiem, jo tajos ieskaņotas mūsu tautai svarīgas gara vērtības. Latviešu tautas pasakas simboliski vēsta par tautas tikumiem, morāles vērtībām, kas caur tēliem arī jauniešiem liek domāt par būtiskām lietām. Imanta Ziedoņa "Blēņas un pasakas" toties dod vaļu iztēlei un ļauj smieties līdzi varoņu darbiem, Annas Sakses "Pasakas par ziediem" ir skaistas un emociju bagātinošas, nemaz jau nerunājot par Kārļa Skalbes pasaku meistara devumu jaunas personības attīstīšanā, jo kurš gan nezina pasaku "Kaķīša dzirnavas"? Bet mūsu piektais latviešu tautas teiku disks dod vērtīgu informāciju par dažādām Latvijas vietām – ezeriem, upēm, pilīm."

Projekta aizsācēja Nora Micpapa no Latvijas Radio atklāj:

"Šī ideja radās, domājot par tiem cilvēkiem, kuri veselības vai dažādu apstākļu dēļ grāmatu nevar izlasīt, bet esmu pārliecināta, ka audiogrāmatas sniedz prieku daudz plašākam cilvēku lokam.

Latvijas Radio 2 un fonda "Nāc līdzās!" sadarbība bagātina visus. Vienmēr ir prieks par padarīto un rezultātu, bet lielākā vērtība ir pats process. Pasaku un teiku ieraksti ir piedzīvojums "Nāc līdzās!" jauniešiem, bet Latvijas Radio darbiniekiem tā ir iespēja būt līdzās, dot citiem un gūt sev labas un neatkārtojamas emocijas."

Teikas ierunājuši fonda "Nāc līdzās!" jaunieši un bērni, kā arī Latvijas Radio darbinieki un viņu bērni. Šis klausāmdisks ir īpašs ar to, ka ieraksti tapuši ne tikai Latvijas Radio ierakstu studijā un "Nāc līdzās!" radošajā nometnē, bet arī dalībnieku mājās. Šogad runātais papildināts, pašiem muzicējot un eksperimentējot ar skaņām un "Nāc līdzās!" kora balsīm. Audio diskā iesaistīto dalībnieku skaits katru gadu aug, un šogad sasniedza jau 56. Teiku ierunāšanā piedalījušās tādas Latvijas Radio personības kā Sandra Glāzupa, Gunārs Jākobsons, Kaspars Mauriņš, Kaspars Markševics, Antra Stafecka, Baiba Palkavniece un citi.

Par šī gada audio diska vizuālo noformējumu rūpējusies māksliniece Renāte Kloviņa.

Par muzikālo baudījumu diska prezentācijā šaurā lokā šogad gādāja "Nāc līdzās!" talantīgie jaunieši – māsas Līva, Lauma un Lote Palejas, Marta Rancāne un Maija Fogele.

Klausāmpasakas tuvākajā laikā būs pieejamas ikvienam Latvijas Radio 2 interneta vietnē un pasaku podkāstā arī lielākajās straumēšanas platformās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti