Klajā nācis dzejnieces Broņislavas Martuževas portretējums DVD formātā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Atzīmējot Broņislavas Martuževas 90 gadu jubileju, ciklā "Rakstnieks tuvplānā" filmu studija "Deviņi" un apgāds "Zvaigzne ABC" izdevuši dzejnieces Broņislavas Martuževas portretējumu DVD formātā.

Diskā iekļauts autentisks materiāls ar Broņislavas Martuževas (1924. gada 8.aprīlī - 2012.gada 13.februāris) stāstījumu par pašas dzīvi, atspoguļojot gan bērnības atmiņas, gan jaunībā piedzīvoto izsūtījuma traģismu. Sibīrijā sarakstītie dzejoļi savulaik slepeni atceļoja uz Latviju kā aprakstīti, sarullēti papīrīši, ieslēpti Maijas Silmales dūnu spilvenā.

Padomju laikā Broņislavas Martuževas dzeja bija aizliegta, to nepublicēja. Taču lasītājam tā kļuva pieejama ar Evas Martužas vārdu, abām autorēm vienojoties, lai apietu padomju laika cenzūru. Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas Martuževa atsāka publicēties ar savu vārdu, atklājoties arī kā iepriekš publicēto dzejoļu patiesā autore.

Dokumentālais materiāls ietver ne tikai Broņislavas Martuževas, bet arī Evas Martužas viedokli par Latvijā līdz pat šim laikam skandalozāko "literāro afēru". Pirmo reizi līdzās tiek atspoguļots abpusējs, brīžam pretējs abu rakstnieču viedoklis.

Materiāls galvenokārt filmēts Broņislavas Martuževas dzimtajā Lubānas pusē. Diskā ietvertas arī epizodes, kur iemūžinātas dzejniecei tuvas dziesmas pašas izpildījumā.

Dokumentālo materiālu veidoja režisore un idejas autore Ināra Kolmane, rakstniece Nora Ikstena, operators Uldis Jancis, skaņu un montāžas režisors Jānis Juhņēvičs.

Līdz šim ciklā "Rakstnieks tuvplānā" jau iznākuši dokumentāli materiāli par Imantu Ziedoni, Gunti Bereli, Regīnu Ezeru, Māru Zālīti un Zigmundu Skujiņu. Sagatavošanā arī citi Latvijas nozīmīgāko autoru portretējumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti