Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Daniils Kuzmins startē konkursā "Operalia"

Jāņa Joņeva dokumentālais detektīvs "Decembris"

Kas stāv aiz 1997. gada slepkavībām? Ar grāmatu «Decembris» iepazīstina Jānis Joņevs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Dzīves dramaturģija ir saistošāka nekā jebkura fantāzija – tā rakstnieks Jānis Joņevs piesaka savu jauno dokumentālo detektīvromānu "Decembris".

Kas stāv aiz 1997. gada slepkavībām? Ar grāmatu «Decembris» iepazīstina Jānis Joņevs
00:00 / 03:11
Lejuplādēt

"Maniaks varbūt ir nomierinājies, taču ne mūsuprāt. "Rīgas Balss" raksta: bērni izplata baumas, tas notiekot pat vairākās Rīgas skolās pēc šāda piemēra. Netālu no mācību ēkas esot atrasts noslepkavotas sievietes līķis. Bērnus šāda informācija ārkārtīgi pārbiedējusi, tāpēc skolotāji bijuši spiesti palaist bērnus mājās." – Fragments no detektīvromāna "Decembris".

"Decembris" ir Jāņa Joņeva trešā grāmata. Vispirms starptautisku atpazīstamību un Latvijas Literatūras gada balvu ieguvušais romāns "Jelgava '94", tad – atzinīgi vērtētais stāstu krājums "Tīģeris" un tagad šis, biedrības "Ascendum" izdotais darbs "Decembris".

Joņevs pievērsies reāliem notikumiem 1997. gada decembrī. Nedēļas laikā – sešas slepkavības. Vai tas patiešām notika? Jānis Joņevs skaidro: "Jā, tas ir, cik nu varēju, dokumentāls darbs. Angliski to sauc "true crime". Visas grāmatas garumā aplūkoju, kāpēc daudziem cilvēkiem, toskait arī man, interesē šādas lietas, maniaku seriālu popularitāte nekrītas. Vai tā ir slimīga interese? Man vienmēr ir bijis mazliet par to kauns.

Grāmatā arī mēģinu tikt galā ar domu, kas mums izraisa šo interesi – vai tā ir vēlme sevi pasargāt, vai mazliet arī bailes?"

Bet kāpēc Joņevs izvēlējies pievērsties tik seniem, 90. gadu notikumiem, nevis, piemēram, Imantas pedofila tvarstīšanai pirms septiņiem gadiem? Lūk, autora skaidrojums: "Es labprāt aprakstītu vēl senākus notikumus, lai pēc iespējas neaizskartu cilvēku, kam tas joprojām svarīgi. Bet tā iegadījās, ka šī notikumu sērija ir tik neticama, kas es par to gribēju tik skaidrībā. Man šķita sakrītam tik daudz absurda, nežēlīga un neticama, ka es gribēju izpētīt šo gadījumu, cik nu varēju."

Vaicāts, vai autors atklājis kaut ko vairāk nekā policija un mediji, kas par šo lietu intensīvi rakstīja, Joņevs atteic: "Varbūt varētu teikt, es pamanīju dažas sakarības, kas bija palaistas garām. Bet vai tas būtu devis vairāk izmeklēšanai, nezinu."

Pats galvenais jautājums, vai maniaks tika noķerts? Joņevs nevēlas sabojāt intrigu: "Par to lasiet!"

Vai rakstnieks ietekmējies arī no sabiedrības gatavības kaut ko tādu lasīt? Detektīvromānu popularitāti komentējot, Joņevs atzīst: "Es gan sev vienmēr esmu uzstādījis noteikumu aktualitāšu vilcienā nelēkt. Bet šoreiz sanāca ielēkt. Var jau sevi iedomāties esam ļoti neatkarīgu, bet apkārt notiekošais jau iedarbojas. Mētāšanās pa žanriem – tā varbūt kaut kāda rakstura nenoteiktība.

Mana nākamā grāmata būs pavisam citā žanrā, laikam vēl nenosakāmākā. Bet par to vēl par agru runāt."

Detektīvromāna pēcvārdā rakstnieks rod saikni ar notikumiem Ukrainā: "Deviņdesmitie beigušies, bet kas mums ir tagad? Tepat blakus desmitiem tūkstoši slepkavību, noziegumi paveikti ar absurdu nežēlību, bez saprotamas motivācijas, ar Z zīmi. Galvenais maniaks labi zināms. Vairs nav jāmeklē grāmatās, kā izskatās velns."

Rakstnieks secina: absurda nežēlība tagad notiek blakus, pārspējot arī viņa kriminālromāna dzīves piespēlēto sižetu. Bet ir jāturpina dzīvot un jāturpina rakstīt grāmatas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti