Kultūras ziņas

Tapusi filma par diriģentu Andri Nelsonu

Kultūras ziņas

Cik precīzi ir galvaspilsētas laikrāži?

Kara sekas Ingas Gailes romānā "Skaistās"

Kara sekas un skaistuma nozīme – Ingas Gailes romānā «Skaistās»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Atvēršanas svētkus piedzīvojis Ingas Gailes otrais romāns “Skaistās” – traģisks, skarbs, vēsturiskos notikumos balstīts darbs, kura darbība sākas koncentrācijas nometnē 1941. gadā. Otrā pasaules kara vardarbīgās pēdas aizvedīs līdz mūsdienām, atklājot traģisko un piedzīvoto notikumu ietekmi vairākās paaudzēs un liekot aizdomāties arī par skaistuma nozīmi.

Rakstnieces un dzejnieces Ingas Gailes otrais romāns “Skaistās”  paver vēstures tumšākās lapaspuses no sieviešu skatupunktiem uz koncentrācijas nometnēm, piespiedu prostitūciju, izvarošanām, bezspēcību, psihisko nelīdzsvarotību, varu un sekām, kas iespaido vairākas nākamās paaudzes līdz pat mūsdienām.

Autore Inga Gaile skaidro, ka romāna atainotie notikumi lielā mērā balstīti dokumentālos faktos, taču visi tā varoņi ir izdomāti un “jebkura sakritība ir nejauša.”

Viņa gan arī piebilst: “Bet, piemēram, tas notikums, kas sākas grāmatas sākumā, notikums ar Katrīnu Vaicu, kas bija romu izcelsmes ieslodzītā Rāvensbrikas koncentrācijas nometnē un kurai izdevās pat divas reizes izbēgt no šīs nometnes – šis notikums ir dokumentēts un viņas vārds nav mainīts.”

Tomēr šis nav vēsturisks romāns, traģiskie notikumi kalpo par fonu cilvēku spējai izdzīvot un saglabāt cilvēcību. Galvenās varones romānā ir sievietes. Romāns “Skaistās” ir 2016. gadā apgādā “Dienas Grāmata” iznākušā romāna “Stikli” turpinājums, kurā turpinās galveno varoņu likteņi, sākot no 1941.gada, bet to iespējams lasīt kā autonomu darbu.

Grāmatas redaktore Gundega Blumberga uzsver: “Romāns “Skaistās” ir ļoti būtisks rakstniecei pašai, pirmkārt, apliecināt, ka viņa ir romāniste, ka viņa var uzrakstīt ne tikai vienu romānu, bet arī divus un es ceru, ka vēl.

Un, otrkārt, runājot par tik būtisku tematu mūsu laikmetam kā skaistums, tas ārējais skaistuma kults, kas tik ļoti ir pārņēmis cilvēkus ārēji, īstenībā ir ļoti sarežģīts temats, jo kas ir labāk – būt skaistam vai būt laimīgam? Saglabāt mūžīgo skaistumu vai iekrāt kādu nebūt gudrību?

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti