Kultūras rondo

Igauņu rakstnieks Juhani Pitseps - Baltvilka balvas starptautiskais laureāts

Kultūras rondo

Kad džezs bija karalis. Svinga stila meistars Flečers Hendersons

Vērtējumi un emocijas pēc Jāņa Baltvilka balva bērnu literatūrā pasniegšanas

Kā mudinājums rakstniekiem un ilustratoriem. Atziņas par Baltvilka balvas norisi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Starptautiskajā Jāņa Baltvilka balvas pasniegšanā balvu rakstniecībā ieguva Luīze Pastore par grāmatu "Laimes bērni", ko ilustrējusi Evija Pintāne. Savukārt kā labākā bērnu un jauniešu grāmatu ilustratore sumināta Gundega Muzikante par ilustrācijām Juhani Pitsepa garstāstam "Ir mēness zelta kuģis" un Ineses Paklones dzejoļu krājumam "Zvēru barošana".

Literatūras zinātniece un žūrijas pārstāve Ilze Stikāne atzīst, ka žūrijas locekļiem ir jāatvēl liels laiks grāmatu lasīšanai, jo tiek izvērtēts viss, kas gada laikā tiek izdots Latvijā. Grāmatu vērtēšana ir ļoti apjomīgs darbs: pēc grāmatu izlasīšanas žūrija satiekas un dalās ar iespaidiem, kuru laikā izvirzās pretendenti, tomēr viedokļi mēdz dalīties.

Lai gan bērnu grāmatas vērtē jomas profesionāļi, lasītāju viedoklis izskan bērnu, jauniešu un vecāku žūrijā. Iegūtos vērtējumus pēc tam ir iespējams salīdzināt. Ilze Stikāne kā galvenās kvalitātes bērnu grāmatās vērtē aizraujošu sižetu, piedzīvojumus, aktualizētās vērtības un vizuālo iespaidu.

Starptautiskā Jāņa Baltvilka balva, pēc literatūras zinātnieces domām, mudina rakstniekus rakstīt un māksliniekus ilustrēt:

"Top daudz skaistu, interesantu un aizraujošu grāmatu. Ir svarīgi, lai ir daudzveidība, jo tad katrs lasītājs varēs atrast savu grāmatu."

Lai gan katru gadu uz nominācijām tiek pieteikti arvien vairāk darbu, Ilze Stikāne pauda savas domas, ka vēlētos paplašināt nomināciju skaitu. Balvas nominantu vidū katru gadu ir iespējams redzēt gan jaunu autoru, gan ilustratoru debijas, kas liecina, ka literatūras nozare paliek arvien bagātāka.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti