Dzeja, vēsture, psiholoģija – ko šonedēļ meklēt jaunāko grāmatu plauktā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jaunumi grāmatu plauktos – Ivara Ijaba Latvijas vēsturei veltītā grāmata "Nepateicīgie", psiholoģijas interesentiem noderīga grāmata "Attīstības psiholoģija: Cilvēka attīstība visas dzīves garumā", ieskatu rakstniecības aizkulisēs piedāvā "Rakstniecības laboratorija", kā arī klajā nākuši divi dzejas krājumi – Elīnas Vendijas Rībenas "Kreveles" un Janas Egles "Ledus debesis". Atzīmējami arī citi notikumi, kas cieši sasaucas ar rakstniecību.

Dzeja, vēsture, psiholoģija – ko šonedēļ meklēt jaunāko grāmatu plauktā
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Nepateicīgie"

Nule atvēršanas svētkus piedzīvojusi Ivara Ijaba grāmata ar nosaukumu "Nepateicīgie". Grāmata iepazīstina ar latviešu politikas pirmsākumiem un arī pašiem pirmajiem mūsu politiķiem, un tajā apskatītais laika posms ir no 19. gadsimta vidus līdz 1905. gada revolūcijai.

Grāmatas atvēršanas svētkos vēsturnieks Kaspars Zellis to raksturoja kā aizraujošu politisko detektīvu, un tas galvenokārt tādēļ, ka autors centies rakstīt tādā valodā un formā, lai tā būtu saistoša ne tikai vēstures profesionāļiem, bet ikvienam interesentam, kas grib dziļāk saprast, kā tad tas nācās, ka tieši minētajā laika posmā latvieši sāka iegūt savu politisko pašapziņu un attīstīt tieši savu politisko domu bez svešas pārraudzības. Tas nebija vienkārši, jo šī doma aizvien tolaik atradās kā starp diviem dzirnakmeņiem – no vienas puses tā bija vācbaltu muižniecība, no otras puses Krievijas impērija, kas centās kontrolēt, tā teikt, "nepateicīgos" latviešus un apspiest viņu aktivitātes.

Tradicionāli minētais laika posms mums saistās ar jaunlatviešiem, Rīgas Latviešu biedrību, jaunstrāvniekiem, to visu Ijabs apskata arī savā grāmatā, bet – kā atzina tās pirmie lasītāji grāmatas atvēršanas svētkos – viņam visas šīs kustības izdodas parādīt vienā lielā kopbildē un kopsakarībās, kas palīdz tolaik notiekošos procesus saprast daudz dziļāk un pamatīgāk.

Ivara Ijaba grāmata iedziļinās politikas vēsturē, bet jaunāko grāmatu plauktu papildinājuši vēl vairākas jauni darbi, veltīti arī citām svarīgām sfērām, piemēram, psiholoģijai.

"Attīstības psiholoģija: Cilvēka attīstība visas dzīves garumā"

Šai jomai veltītu grāmatu sarakstījušas Latvijas Universitātes profesores Sandra Sebre un Anika Miltuze. Tā saucas – "Attīstības psiholoģija: Cilvēka attīstība visas dzīves garumā". Arī šī grāmata paredzēta plašai auditorijai – gan šīs jomas studentiem un mācībspēkiem, gan citiem profesionāļiem, kas strādā ar mentālo veselību saistītās jomās, gan, piemēram, skolotājiem un vecākiem, lai labāk izprastu bērnu uzvedību.

Svarīgs aspekts, ka līdzās pasaules mēroga teorijām grāmatā iekļautas arī tieši Latvijā veiktu pētījumu atziņas un sniegti mūsu kultūrvidei raksturīgi piemēri.

Daži no jautājumiem, ko apskata grāmata: Kāpēc bērni jau piedzimstot ir tik ļoti dažādi un kā tas saistīts ar viņu temperamentu? Kā pamanīt pusaudžu iespējamās mentālās veselības problēmas (piemēram, trauksmes, depresijas simptomus, pašnāvības domas) un ko darīt šādās situācijās? Vai pusmūža krīze ir obligāta? Ko nozīmē harmoniska novecošana un kā to realizēt?

"Rakstniecības laboratorija"

Bet tiem, kam interesē rakstniecības aizkulises vai aizkadri, noteikti saistošs būs tikko klajā nākušais eseju krājums "Rakstniecības laboratorija", kurā savā darba procesā ļauj ielūkoties 15 mūsdienu rakstnieki.

Kā atzinuši paši autori – rakstniecība ir gana maģiska darbība un neskaidra padarīšana, tomēr apkopotās esejas palīdzēs ielūkoties aiz plīvura un gūt dzīvu priekšstatu par to, kas tad īsti notiek mūsdienu latviešu prozaiķu darbistabās, dvēselēs un prātos.

"Kreveles"

Pavisam svaigi klajā nākuši arī divi dzejas krājumi. Viens no tiem ir Elīnas Vendijas Rībenas otrais dzejas krājums "Kreveles". To veido 44 dzejoļi, kā arī pašas autores fotogrāfijas un vāka attēls.

Elīna Vendija Rībena debitēja 2021. gadā ar krājumu "Suursna", kas tika nominēts balvai "Zelta ābele".

Jaunais krājums "Kreveles" – kā jau norāda nosaukums – vēsta par traumām un to dzīšanu. Arī par atsvešināšanos, šķiršanos, nāvi, samierināšanos un draudzību.

Tas ir ļoti personisks – kā par to saka tā redaktore Krista Anna Belševica – "krājums patiks tiem, kuriem patīk dažkārt kārtīgi un nekautrīgi ieskatīties savā kā cilvēka spoguļattēlā".

Janas Egles dzejoļu krājums "Ledus debesis"
Janas Egles dzejoļu krājums "Ledus debesis"

"Ledus debesis"

Otrs dzejas krājums klajā nācis arī Janai Eglei, kas pirms sešiem gadiem izpelnījās Literatūras Gada balvu par stāstu krājumu "Gaismā".

Otrais Janas Egles dzejas krājums "Ledus debesis" savukārt iezīmē būtisku posmu autores radošajā dzīvē un apkopo 20 gadu garumā tapušo dzeju. Tā ir dzeja ar maigumu, bet reizē arī ar lielu sparu un intīmu skatu iekšpus sevis un ārpusē – uz pasauli. Krājums iezīmē gan nopietnu briedumu, gan arī svaigu sajūtu vilinājumu.

Kā uzsver autore – nosaukums organiski saplūst ar grāmatas saturu, jo tekstos ir daudz ledus un aukstuma, un debesu meklējumu.

Vēl pieminami notikumi, kas cieši sasaucas ar rakstniecību

Aspazijas mājā Jūrmalā 31. janvārī pulksten 17.00 atklās kultūrvēsturisku izstādi "Ģēnijs un marcipānčūska". Izstāde veltīta Rūdolfa Blaumaņa 160. dzimšanas dienai. Tā atklāj Blaumaņa un Aspazijas nozīmīgākos saskares punktus 12 gadu ilgās pazīšanās laikā. Abi vārda meistari šajā laikā viens otru apbrīno un dziļi ciena, bet starp viņiem valda arī sīva sāncensība un uzskatu atšķirība jautājumā par dzejnieka dzīves misiju.

Savukārt 1. februārī kinoteātrī "Splendid Palace" pirmizrādi piedzīvos ilgi gaidītā Ināras Kolmanes spēlfilma "Mātes piens" pēc Noras Ikstenas starptautiski pazīstamā romāna motīviem ar, manuprāt, ļoti izcilu Maijas Doveikas aktierdarbu galvenajā lomā. No ceturtdienas filmu izrādīs visā Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti