Divās grāmatās apkopota Andreja Skaiļa īsproza

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Izdevniecība “Lauku Avīze” laidusi klajā divas Andreja Skaiļa grāmatas - "Brīnumatslēga" un "Kumeļa prāts". Abas grāmatas ir Andreja Skaiļa īsprozas pilnīgs apkopojums, kuru papildina biogrāfisks rakstnieka atraitnes literatūrzinātnieces Astrīdas Skurbes pēcvārds un Andra Kolberga stāsts par draudzību ar rakstnieku.

Grāmatas iznākušas, pieminot izcilā rakstnieka deviņdesmito jubileju, ko Andrejs Skailis būtu svinējis šā gada 1.aprīlī.

Andrejs Skailis ir viens no zināmākajiem latviešu satīriķiem, humora un smieklu meistars latviešu literatūrā. Laikā no 20.gadsimta 60.gadiem ir sarakstījis vairāk nekā 20 grāmatas – visvairāk īsprozas krājumus, arī "Lauku Avīzes" izdevniecībā izdotus romānus.

Savulaik Andrejs Skailis bija satīriskā žurnāla "Dadzis" līdzstrādnieks. Laikabiedru raksturots kā principiāls kolēģis, apzinīgs rakstnieks un nopietns sarunu biedrs. Labprāt rakstījis ne tikai par cilvēku netikumiem, "smalkajām kaitēm" un padomju ikdienas netikumiem, bet arī par fantastiskām tēmām – citplanētiešiem, robotiem, brīnumainām pārvērtībām un citiem atgadījumiem no dzīves.

Andris Kolbergs: “Andreja Skaiļa stāsti pieskaitāmi tiem retajiem literārajiem darbiem, ko lasa visu vecumu un visu sociālo slāņu pārstāvji. Par Andreja stāstiem un feļetoniem droši varu teikt – firma garantē!”

“Andreja Skaiļa rakstības manieri īsti nav ar ko salīdzināt. Varbūt ar Rūdolfa Blaumaņa humoru? Viņa darbu pētīšana vēl priekšā. Skaiļa humors ir labestīgs, bez vismazākā ļaunuma vai ņirdzīguma; sak, tādi nu mēs, tie cilvēciņi, esam. Ko vērti vien viņa personu uzvārdi, kas pelnījuši speciālu pētījumu, piemēram, Kaķesters, Ālavietis, Umpāris, Sūkaliņš-Pākstenieks un citi,“ saka literatūrzinātniece Astrīda Skurbe-Vite.

Grāmatas rotā Andreja Skaiļa drauga, kolēģa un ilggadējā grāmatu ilustratora Uģa Mežavilka zīmējumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti