Dienas ziņas

Krievijas apšaudes apdraud graudu eksporta vienošanos

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Pasniedz Baltvilka balvubērnu literatūrā

Baltvilka balvu saņem rakstniece Luīze Pastore un ilustratore Gundega Muzikante

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jāņa Baltvilka balva rakstniecībā piešķirta rakstniecei Luīzei Pastorei par grāmatu "Laimes bērni", ko ilustrējusi Evija Pintāne. Kā labākā bērnu un jauniešu grāmatu ilustratore sumināta Gundega Muzikante par ilustrācijām Juhani Pitsepa garstāstam "Ir mēness zelta kuģis" un Ineses Paklones dzejoļu krājumam "Zvēru barošana", informēja balvas rīkotāji. LSM lasītāju simpātiju balvas ieguva Renāte Bērante un Sabīne Baumane par grāmatu "Kur es biju, kad es nebiju jeb stāsts par Monti".

Arī AS "Latvijas valsts meži" balva "Jaunaudze" par debiju bērnu literatūrā un grāmatu mākslā pasniegta Renātei Bērantei un Sabīnei Baumanei par grāmatu "Kur es biju, kad es nebiju jeb stāsts par Monti".

Igauņu rakstnieka garstāsts "Ir mēness zelta kuģis", par kura ilustrācijām sumināta Gundega Muzikante, ir stāsts par latviešu un igauņu bēgļiem 1944. gada rudenī, kad viņi pāri jūrai bēga uz Zviedriju. Muzikante par šo darbu sacīja: "Kad es ilustrēju šo grāmatu, vēl nebija ne jausmas, cik pravietiski tas varēs realizēties šā brīža situācijā. Atkal ir bērni, kas cieš no šīs kara situācijas. Atkal ir izšķirtas ģimenes. Un atkal ir neziņā un visas tās dramatiskās sekas, kādas arī šādām lietām ir."

Savukārt galvenās balvas ieguvēja rakstniece Luīze Pastore, kura savā grāmatā pieskaras vecāku šķiršanās tēmai, sacīja: "Par to, ko nozīmē pieauguša cilvēka brīvība. Un, ka pieauguša cilvēka brīvība... Tu nekādi nevari būt pilnībā brīvs, ja tev ir ģimene. Tu esi par saviem bērniem atbildīgs. Un ko nozīmē būt pilnīgi brīvam ar bērniem. Tā ir viena no tēmām, ko es skaru šajā grāmatā."

Jau iepriekš ziņots, ka Jāņa Baltvilka balvas starptautiskie laureāti ir igauņu rakstnieks Juhani Pitseps un tulkotāja Marika Muzikante par garstāstu "Ir mēness zelta kuģis".

Laureāti saņēma mākslinieces Ineses Brants veidoto balvu – porcelāna "Baltā Vilka" laiviņu – un naudas prēmiju, kā arī iespēju vienu mēnesi dzīvot un strādāt Starptautiskajā Rakstnieku un tulkotāju mājā. Arī AS "Latvijas valsts meži" balvas "Jaunaudze" laureātes saņēma balto porcelāna vilciņu un naudas prēmiju, kuras mērķis ir veicināt izaugsmi.

Sadarbībā ar portālu LSM.lv ikvienam bija iespēja atbalstīt savu mīļāko autoru vai mākslinieku no Jāņa Baltvilka balvas nominantu vidus un piedalīties lasītāju balsojumā. Par balsojuma līderēm un lasītāju simpātijas balvas ieguvējām kļuva Renāte Bērante un Sabīne Baumane par grāmatu "Kur es biju, kad es nebiju jeb stāsts par Monti".

Ceremonijā tika godināti arī pārējie 2022. gada Jāņa Baltvilka balvas nominanti – Inese Paklone, Lote Vilma Vītiņa, Inese Zandere, Laura Vinogradova, Anna Vaivare, Anete Bajāre-Babčuka, Ūna Laukmane, Evija Pintāne un Iveta Troalika.

Svinot rakstnieka dzimšanas dienu, 24. jūlijā īpašā ceremonijā Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā jau 18. reizi tika pasniegta Starptautiskā Jāņa Baltvilka balva, suminot izcilākos bērnu literatūras autorus un māksliniekus.

Pirms balvas pasniegšanas no rīta Botāniskā dārza "Šķūnī" notika bērnu literatūras starptautiskie lasījumi. Šogad tos ievadīja ukraiņu rakstnieces Halina Vdovičenko un Tatjana Postavna. Postavna lasīja fragmentus no grāmatas, kas tagad ir pieejama arī latviešu valodā, – "Kad es biju lapsa". Tas ir stāsts par bērnību un arī par to, ka dažkārt vecvecāki var aizstāt vecākus. Rakstniece ar bērniem cenšas runāt par pieaugušo tēmām.   

"Ar bērniem nedrīkst runāt par to, ka kāds slimo. Nedod Dievs, ar viņiem runāt par to, ka kāds mirst. Liels noslēpums ir, piemēram, vecāku šķiršanās. Un šeit es tiešām gribētu runāt par šīm tēmām vieglā un vienkāršā veidā, jo šī patiešām ir dzīves sastāvdaļa. Tieši, lai noņemtu bailes no šīm tēmām. Jo viss, ko mēs nezinām, ir tas, no kā mēs visvairāk baidāmies," skaidroja Postavna.

Kā katru gadu ceremonijā muzikālu pirmatskaņojumu piedzīvoja speciāli šim notikumam radītas solodziesmas ar Jāņa Baltvilka dzeju. Dziesmu komponiste šogad bija Oļesja Kozlovska, tās izpildīja soprāns Katažina Dudareva, vijolniece Arina Bardova, čelliste Elīza Sestule un trombonu ieskandināja Laura Muceniece. Apbalvošanas ceremonijas tēma šogad bija "Ar bitēm…",  dramaturģiju pasākumam bija radījuši un norisi vadīja Ance Strazda un Klāvs Mellis.

Šogad balvas žūrijā darbojās literatūrzinātnieces Ilze Stikāne un Rudīte Rinkeviča, mākslas vēsturniece Baiba Nurža, mākslinieces Indra Sproģe un Dace Ziemele, režisore Krista Burāne.

Par balvu

Jāņa Baltvilka balva ir lielākā valsts balva un bērnu/jauniešu literatūras profesionāls izvērtējums kopš 2004. gada. Balvas uzdevumi ir veicināt bērnu literatūras attīstību Latvijā, tās starptautisko atpazīstamību, kā arī stiprināt grāmatu lasīšanas tradīcijas sabiedrībā. Lai mūsu literatūras visveiksmīgākos darbus varētu iepazīt lielākajos grāmatu tirgos,  nozīmīgākajos starptautiskajos bērnu literatūras forumos un datu bāzēs, LBJLP kā Starptautiskās Bērnu un jaunatnes literatūras padomes (International Board on Books for Young People, IBBY) Latvijas nodaļa turpina no laureātu vidus tālāk mērķtiecīgi izcelt un nominēt kandidātus prestižākajiem bērnu literatūras apbalvojumiem pasaulē – Hansa Kristiana Andersena balvai, Astridas Lindgrēnes piemiņas balvai un IBBY Goda sarakstam. Tie nokļūst arī vienā no lielākajiem pasaules bērnu literatūras krājumiem - Starptautiskajā Jaunatnes bibliotēkā Minhenē (UNESCO projekts) un regulāri tiek iekļauti pasaules labāko bērnu un jauniešu grāmatu sarakstos "The White Ravens".  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti