Baltvilka balvas laureāti - Ložiņskis un Balode par pasaku krājumu «Būtnes bēg»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Starptautiskās Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā šā gada starptautiskie laureāti ir poļu rakstnieks Mikolajs Ložiņskis (Mikołaj Łoziński) un tulkotāja Ingmāra Balode par Ložiņska literāro pasaku krājumu "Būtnes bēg", kas latviešu valodā iznācis izdevniecībā "Liels un mazs".

Starptautiskās Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā šā gada starptautiskie laureāti ir poļu rakstnieks Mikolajs Ložiņskis (Mikołaj Łoziński) un tulkotāja Ingmāra Balode par Ložiņska literāro pasaku krājumu "Būtnes bēg", kas latviešu valodā iznācis izdevniecībā "Liels un mazs".

Šādu lēmumu pieņēmusi Latvijas bērnu un jaunatnes literatūras padome (LBJLP), aģentūru BNS Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā koordinatore informēja Alīse Nīgale.

Žūrijas verdiktā uzsvērts, ka īpaši nozīmīgs ir Ložiņska pasaku "ētiski jūtīgais pasaules redzējums, attiecību trauslums un sirsnīgums, kas neuzbāzīgi un smalki stāsta bērnam par katra indivīda unikalitāti, par brīvības un stabilitātes nepieciešamību". Ingmāra Balode saņem balvu par augstā profesionālā līmenī veiktu tulkojumu no poļu valodas, iedzīvinot neparasto būtņu – pasaku varoņu izpausmes latviešu valodā.

Poļu valodā Ložiņska grāmata ar nosaukumu "Pasakas Idai" ("Bajki dla Idy") iznāca 2008.gadā. Tā saņēmusi atzinību Polijas nacionālajā grāmatu konkursā "Książka Roku" (2008) un IBBY Polijas nodaļas balvu "Nagroda DONGA" (2008). Poļu mākslinieces Evas Ščasnī (Ewa Stiasny) ilustrācijas izmantotas arī latviešu izdevumā, bet dažas veidotas no jauna īpaši šim izdevumam.

Iepriekš Starptautisko Baltvilka balvu jau saņēmuši igauņu rakstnieki Aidi Vallika un Andruss Kivirehks, lietuviešu ilustrators un rakstnieks Ķestutis Kasparavičs, tulkotāji Maima Grīnberga, Mudīte Treimane, Indra Brūvere un Guntars Godiņš.

Kļuvuši zināmi arī Baltvilka balvas nominanti – latviešu rakstnieki un mākslinieki.

Uz Baltvilka balvu bērnu literatūrā pretendē Māra Zālīte par grāmatu “Tango un Tūtiņa ciemos”, Inese Zandere par dzejoļu krājumiem “Dieguburti” un “Izdomā sev auto!”, kā arī grāmatu “Kā Lupatiņi mainījās”, Māris Rungulis par grāmatu “Nekrietnais Alfrēds”, Māra Cielēna par grāmatu “Lidojums”, Valdis Rūmnieks par grāmatu “Murjāņu kurmītis un viņa draugi”, Anna Strautniece par grāmatu “Labu labais, kreisi kreisais”.

Uz Baltvilka balvu grāmatu mākslā pretendē Gundega Muzikante par ilustrācijām Valda Rūmnieka grāmatai “Murjāņu kurmītis un viņa draugi” un Māras Cielēnas grāmatai “Lidojums”, Reinis Pētersons par ilustrācijām Ulfa Starka grāmatai “Mans draugs Pērsijs, Bufalo Bils un es”, Ineses Zanderes grāmatai “Kā Lupatiņi mainījās” un Māra Runguļa grāmatai “Nekrietnais Alfrēds”, Ūna Laukmane par ilustrācijām Ineses Zanderes grāmatai “Dieguburti”, Elīna Milta par ilustrācijām Gintas Narnickas un Ligijas Zariņas grāmatai “Ceļojuma dienasgrāmata”.

Šogad LBJLP prezidentes, Latvijas universitātes profesores Ilzes Stikānes vadītajā Baltvilka balvas žūrijā strādāja arī literatūras zinātnieks, žurnāla “Latvju teksti” kritikas nodaļas redaktors Jānis Ozoliņš, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova, Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas katedras vadītājs, profesors Guntars Sietiņš, mākslas zinātniece, LU docente Austra Avotiņa un mūziķis, divu bērnu tēvs Juris Kaukulis.

Laureāti tiks apbalvoti 24.jūlijā, kad, pieminot latviešu bērnu literatūras klasiķa dzejnieka Jāņa Baltvilka dzimšanas dienu, notiks balvas pasniegšanas ceremonija.

24.jūlijā notiks arī ikgadējie bērnu literatūras lasījumi, kuros piedalīsies gan Baltvilka balvas 2012.gada starptautiskie laureāti Mikolajs Ložiņskis un Ingmāra Balode, gan latviešu autori un tulkotāji, kas lasīs savus jaunākos darbus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti