Kultūras rondo

Daugavpils teātris atsāk darbu, piedāvājot izrādes nelielam skatītāju skaitam

Kultūras rondo

Līgatnē aplūkojama trīs mākslinieku izstāde "Gaisma. Forma. Doma"

Andris Zeibots romānā "Krauklis" atklāj dzejnieka Jāņa Ziemeļnieka personību

Andris Zeibots romānā «Krauklis» atklāj dzejnieka Jāņa Ziemeļnieka personību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pusotru gadu pēc izdevniecības “Dienas Grāmata” vērienīgā simtgades projekta “Mēs. Latvija, XX gadsimts” savu ceļu pie lasītājiem sāk jauns romānu un literatūras pētījumu cikls “Es esmu...”. Tas piedāvās mūsdienu autoru vīziju par kādu no ievērojamiem Latvijas literatūras pārstāvjiem. 25. maijā klajā laists cikla pirmais darbs – Andra Zeibota romāns “Krauklis”.

Literatūra, mūzas un opijs. Trīs vārdi, kas seko līdzi Jāņa Ziemeļnieka daiļradei. Tiem droši var pievienot arī vārdu “Krauklis”. Tā savu romānu par mūsu dzejas klasiķi ir nosaucis rakstnieks Andris Zeibots. Gan tādēļ, ka Krauklis ir Ziemeļnieka īstais uzvārds, gan tādēļ, ka tā varētu raksturot viņa virzošo arhetipu, gan arī raksturojot kara ietekmi uz personību. Un tas viss romānā atspoguļots būtiskā Ziemeļnieka dzīves posmā.

“Krauklis ir vienkārši fascinējošs darbs. Brīžam man šķiet, ka Zeibots ir iemiesojies Ziemeļniekā, ka viņi ir kā dvīņi,” Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” atzīst “Dienas Grāmatas” redaktore Gundega Blumberga.

“Tur ir vairāki iemesli, viens no tiem, ka tas ir romānā viens no arhetipiem, kas vajā galveno varoni,” romāna nosaukumu skaidro rakstnieks Andris Zeibots.

“Būtu jāpaskaidro, ka romāns vairāk ir par psihes problēmām nekā par tā laika problēmām, nevis par dzejas un literatūras problēmām. Šeit ir pētījums, kas notiek ar to cilvēku.”

Lai arī romānam ir vairāk nekā 600 lappušu un tik garu tekstu mūsdienās cilvēkiem ir grūti lasīt, teksts ir aizraujošs, uzsver Blumberga.

“Teksts ir sarežģīts, tāpēc ne velti bija iesaistīti gan zinātniskais konsultants, gan vēstures faktu konsultants, attiecīgi Ilze Jansone un Vents Zvaigzne. Teksta sarežģītība nemazina pārdzīvojumu, ko iegūst lasītājs. Ir vietas, kur nevar saprast, kā viņš to spējis uzrakstīt. Vai cilvēkam ir iespējams tik ļoti iedzīvoties varonī,” komentē redaktore.

Jautāts, vai romānā ir vairāk fantāzijas vai realitātes, Zeibots atzīst, ka fantāzija tomēr dominē, lai arī atšķirībā no citiem saviem darbiem, materiālus tam vācis, sēdēdams bibliotēkā.

“Andris Zeibots neorientējas uz ikdienas cilvēku, viņš orientējas uz cilvēku, kam svešvārdu vārdnīca ir tikpat skaidra kā ābece, bet es esmu cilvēks, kam ir svešvārdu aklums. Tad mēs cīkstējāmies,” nianses par darba rediģēšanu atklāj Blumberga.

Ar Andra Zeibota “Kraukli” izdevniecība “Dienas Grāmata” atklāj vērienīgu ciklu par latviešu literatūras klasiķiem. To var dēvēt arī par jau izdotā romānu krājuma “Mēs. Latvija, XX gadsimts” turpinājumu, un arī šī cikla ieceres autore ir rakstniece Gundega Repše.

Projektā “Es esmu...” no 2020. līdz 2024. gadam iznāks 26 jauni darbi: 13 romāni un 13 monogrāfijas par latviešu literatūras klasiķiem. Monogrāfiju par Jāni Ziemeļnieku rakstīs literatūrzinātnieks Jānis Zālītis.

“Gaidu ar lielu interesi, tas būs gadījums, kad nevarēs teikt, ka rakstnieks visu ir izdomājis, jo tūlīt pretī būs monogrāfija, kurā viss būs salikts pa plauktiem.

Varbūt tas iedod lielāku brīvību rakstniekam iedarbināt iztēli. Viņš zina, ka nav jāpieturas pie faktiem,” sēriju kopumā vērtē Gundega Blumberga.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti