Kultūras ziņas

Valda Buša mākslas mantojums izstādēs

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Klajā nācis Arvja Vigula prozas krājums "Fermi paradokss"

Dzejnieka Arvja Vigula debija prozā – krājums «Fermi paradokss»

"Šajā grāmatā varoņi cieš no vienas un tās pašas problēmas – viņi nespēj izteikties, nespēj pateikt lietas un klusībā cieš." Tā par nule izdoto grāmatu "Fermi paradokss" teic Arvis Viguls – dzejnieks, tulkotājs un atdzejotājs, žurnāla "Strāva" redaktors, kura kontā ir četri dzejas krājumi, bet ar jaunāko, izdevniecībā "Orbīta" klajā laisto darbu viņš debitē arī prozā.

Arvja Vigula prozas krājumā "Fermi paradokss" apkopoti pēdējos piecos gados tapušie stāsti. Fermi paradokss ir acīmredzama neatbilstība starp varbūtības aprēķiniem par ārpuszemes civilizāciju eksistēšanu un zinātnisku pierādījumu trūkumu par kontaktiem ar šādām civilizācijām.

"Tā, protams, ir metafora, kas apzīmē cilvēcisko vientulību," grāmatas nosaukumu skaidro Arvis Viguls. "Vientulību, kuru mēs pārdzīvojam, varbūt pat esot kopā ar citiem cilvēkiem, bet vienalga paliekot vieni paši. Šajā grāmatā daudzi varoņi cieš no vienas un tās pašas problēmas – viņi nespēj izteikties, nespēj pateikt lietas un klusībā cieš. Un tāpēc šeit ir ļoti svarīgs klusums un nesaprašanās, kas rodas cilvēkiem, nespējot komunicēt vienam ar otru. Tieši tāpat kā mēs nespējam komunicēt un nespējam atrast dzīvību ārpus mūsu planētas kaut kur lielajā Visumā."

Kā rodas stāsts? Arvis Viguls iezīmē savu radošo praksi: "Bieži ir tā, ka tu esi izdomājis stāstu un tu esi izdomājis to stāstu tik jau detalizēti un precīzi, ka liekas garlaicīgi sēsties un pierakstīt. Jo tavā galvā tas stāsts jau ir gatavs. Patiesībā stāsti, kas ir šajā krājumā, ir tapuši no kaut kāda viena impulsa. Parasti tas ir viens impulss – pirmais teikums, pirmā rindkopa, un tad es skatos, kur stāsts mani aizvedīs."

Bet kā rodas rakstnieks? "Visus autorus rada kaut kādā ziņā lasīšana, grāmatas – citas grāmatas," norāda Viguls. "Es domāju, ka būtu grūti cilvēkam uzrakstīt dzejoli vai grāmatu, pat vienu grāmatu, ja cilvēks pirms tam nav lasījis grāmatas."

Arvja Vigula grāmatā "Fermi paradokss" smiekli ir tikai rokas stiepiena attālumā no sāpēm un smeldzes. Grāmatas atvēršanas svētki notiks 12. jūnijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti