Kultūras ziņas

"Eiridīke" – antīks mīts laikmetīgā vēstījumā

Kultūras ziņas

"Kurlmēmo zeme" Jaunajā Rīgas teātrī

Andra Zeibota fantāziju romāns "Pneuma"

Cilvēciskā saprāta (ne)ierobežotās iespējas. Klajā nācis Andra Zeibota romāns «Pneuma»

Klajā nācis rakstnieka – prozista, dzejnieka, dramaturga un esejista – Andra Zeibota (1950) romāns "Pneuma", informēja izdevniecība "Dienas Grāmata".

"Olfaktoriskās, smaržu, valodas pētnieks Jāns kopā ar pārējiem kosmiskās stacijas "Fanteo" zinātniekiem tālā Saules sistēmas nomalē jau gadiem gaida īsto telplaika urbuma punktu, lai iznirtu Sīriusa tuvumā un nodibinātu kontaktu ar citpasaules saprātu, Lielajiem Suņiem. Tomēr trīsdesmit lidojuma gadi gan nepiepildītas mīlestības audzēta izmisuma dēļ, gan aiz neziņas par kontakta iespējamību Jānu ir ieveduši jau tālu bezcerības tukšuma klajos. Laiktelpas urbums varbūt ir iespējams, taču kas sagaida otrā pusē?" teikts grāmatas aprakstā.

Romāns vēsta par tiekšanos psihes kosmosa un kosmosa psihes dzīlēs un pneumas (mūžīgās elpas) un sevis "cita" apziņas meklējumiem. "Pneuma" ved lasītāju cilvēciskā saprāta (ne)ierobežoto iespēju un attiecīgi tikpat neierobežoto briesmu pilnā pasaulē, kurā notikt indivīda garīguma cīņai ar vispārpieņemtiem izdzīvošanas mītiem un sabiedrības objektivizēto normalitāti, ieaudzinātām un iemācītām shēmām: politiskām, sociālām, institūciju vai tradīciju uzspiestām.

Kā un vai ir iespējams izkļūt no allažīgās dualitātes it visā, kā izkļūt no binārā koda, mākslīgā intelekta slazda? Kā atbrīvoties no stigmatiskā "jā vai nē, melns vai balts", ja atbildei neder "varbūt", jo tā būtu tik vien kā izvairīšanās.

Autora atbilde ir drosmīgi doties cilvēciskās apziņas universā vai pat multiversā, kur, iespējams, būtu sasniedzama šī zeta-versija.

Grāmata izdota ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti