Iznāks fotogrāfam Jurim Poišam veltīta grāmata

Otrdien, 19. septembrī, pulksten 18.00 Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja trešajā stāvā notiks fotogrāmatas "Juris Poišs. 1957–1983" atklāšana.

Tā ir bilingvāla fotogrāmata, kas veltīta latviešu preses fotogrāfam Jurim Poišam (1933–1984). Juris Poišs ir viens no 20. gadsimta 60. un 70. gados aktīvajiem fotožurnālistiem, kurš strādāja gan ziņu aģentūrā LTA (tagad LETA), gan kā vairāku laikrakstu fotokorespondents.

"Poiša darbos redzams kā atpazīstamu paņēmienu kopums, tā arī savs fotogrāfiskais stils — iezīmes, kas raksturīgas tikai nedaudziem padomju perioda preses fotogrāfiem," grāmatas ievadā uzsver tās sastādītāji, vēsturnieks Toms Zariņš un dizainers Aleksejs Muraško.

Izdevumā publicētas 80 melnbaltas vidējā formāta fotogrāfijas, kas izseko viņa soļiem fotogrāfijā no 1957. gada līdz pēdējiem mēnešiem pirms nāves. Izdevumam ir dubultais apvāks — vienā pusē redzama skats uz saulainu Rīgas krustojumu, otrā pusē — attēls ar kundzi, kura mazgā Ekes konventa ēkas logus Vecrīgā.

Šo grāmatu izdevusi biedrība "Kultkom" un tā turpina izdevumu sēriju "Republika attēlos", kurā tiek publicēti vairāku Latvijas padomju perioda preses fotogrāfu arhīvi ar mērķi veicināt jaunu vizuālu vēstures liecību parādīšanos publiskajā telpā, kā arī aizpildīt zināšanu robus Latvijas fotogrāfijas vēsturē. Sērijā jau iznākusi grāmata ar Dominika Gedzjuna fotogrāfijām, bet turpinājumā tiks izdota grāmata par fotogrāfi Alisi Iļjinu.

Izdevuma atklāšanā piedalīsies grāmatas veidotāji Toms Zariņš un Aleksejs Muraško, eseju autori Santa Remere un Sergejs Kruks, kā arī izdevējs Arnis Balčus.

Izdevums izdots ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti