Kurzemē jau desmito gadu tiek rīkots reģionālais prozas lasījumu konkurss

Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja jau desmito gadu sadarbībā ar Ventspils bibliotēku organizē reģionālo konkursu "Kurzemes prozas lasījumi", kas notiek festivāla "Prozas lasījumi" ietvaros. Līdz 3. novembrim visa vecuma Kurzemes autori varēja pieteikties konkursam, iesniedzot jaunu, nepublicētu prozas darbu.

Prozas lasījumi klātienē notiks 25. novembrī.

Kurzemē jau desmito gadu tiek rīkots reģionālais prozas lasījumu konkurss
00:00 / 06:43
Lejuplādēt

"Kurzemes prozas lasījumi", kas notiek Ventspilī, aizvilina uz otru lielāko Kurzemes piejūras pilsētu ne vienu vien liepājnieku.

Nu jau vairākus gadus konkursā piedalās dzejniece Gunta Šnipke, kura "Kurzemes prozas lasījumos" plūkusi arī uzvaras laurus. Atklājot mazu noslēpumu, arī šogad viņa iesniegusi savu prozas darbu.

"Man ļoti patīk, es domāju, ka daudziem tieši tāpat kā man. Man patīk atmosfēra, klāt būt! Tur vienmēr ir ļoti interesanti.

Ir ļoti dažādi, sākot no pasakām, beidzot ar zinātnisko fantastiku – nopietnu un smieklīgu. Tas ir tik ļoti interesanti, un tāpēc es katru gadu piedalos."

Un ne jau uzvara konkursā ir tas, kas piesaista, tā ir iespēja būt kopā ar autoriem mājīgajā Starptautiskajā Rakstnieku un tulkotāju mājā, klausīties citu gara darbus un dalīties, lasīt paša uzrakstīto.

Ir pienākusi jau desmitgade konkursam "Kurzemes prozas lasījumi", ko rīko Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja sadarbībā ar Ventspils bibliotēku. Arī šoreiz aicinājām autorus iesniegt nepublicētus un jaunus prozas darbus, saka Starptautiskās Rakstnieku un tulkotāju mājas pārstāve Ieva Balode.

"Tad darbi tiek iesniegti ekspertiem. Mums ir pieci žūrijas eksperti, kas šos darbus lasa. Rezultātā labāko darbu iesniedzēji tiek aicināti klātienē uz lasījumiem. Tā būtība nav tikai uzrakstīt un iesniegt, bet arī nolasīt darbu, tāpēc mēs uzsveram, ka tie ir "Kurzemes prozas lasījumi". Ir jāsaņemas ne tikai uz uzrakstīšu, bet arī nolasīšanu."

Konkursa žūrijas sastāvā ir literāti – Jānis Vādons, Ieva Rupenheite un Dace Meiere, kā arī Ventspils bibliotēkas direktore Astra Pumpura un rakstniekmājas ilggadīgā vadītāja Andra Konste.

Pašlaik rakstnieku un tulkotāju māju vada Ieva Balode, taču jaunais vadītājs tiks izvēlēts atklātā konkursā. Tikmēr māja darbu turpina jau 18. gadu, un arī pašlaik tur strādā autori no dažādām valstīm. Katru mēnesi ir kāds, kurš jau iepriekš ir bijis rakstnieku mājā, stāsta Ieva Balode.

"Par rakstnieku māju biju dzirdējusi jau gana sen, bija izveidojušies savi priekšstati. Līdz šim viss, ko esmu rakstījusi, ir tapis fragmentārāks koncentrēšanos brīžos, tāpēc bija vēlme nonākt šādā fantāzijas saliņā, kur ir iespēja būt pašam ar sevi, ar savām domām, grafiku," atzīst bērnu grāmatu autore Zane Volkinšteine.

"Pagaidām esmu rezidentūras sākumā, bet jau šobrīd redzu, ka šis modelis strādā. Būšu šeit līdz novembra beigām, vēl ir, pie kā strādāt."

Pašlaik viņa raksta sajūtu grāmatu par skolas uzsākšanu, un lielākā kritiķe un pamudinātāja esot pašas meita.

Kā saka Zane, rakstot bērnu literatūru, ik palaikam vajag klausītāju, kurš pārbauda, kas uzrakstīts. Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju mājā varētu tikt uzrakstīta visa grāmata.

"Kurzemes prozas lasījumi" šoreiz svētku reizē iecerēti Ventspils muzejā 25. novembrī, labākajiem būs iespēja doties uz Rīgas lasījumiem, kas notiks decembra sākumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti