Skandēt, izdziedāt, iztēloties, aizsapņoties, izsmieties un brīnīties! 2023. gada bērnu dzejas grāmatu apskats

2023. gadā iznākušas sešas latviešu autoru oriģināldzejas grāmatas bērniem. Svaigu, košu un aizraujošu pienesumu bērnu dzejas plauktā sola arī 2024. gads. Taču šobrīd, kad par lasītājiem cīnās ikviena grāmata un sabiedrībā viļņojas satraukums par bērnu lasītprasmi, stāstīt par dzeju un izcelt jaunākos krājumus ir būtiskāk nekā jelkad.

Tieši dzeja, arī tās lasīšana priekšā bērniem ir viens no valodas un iztēles attīstības stūrakmeņiem. Deklamēt, skandēt, izdziedāt, iztēloties, aizsapņoties, izsmieties un brīnīties – to visu un vēl vairāk piedāvā bērnu dzejoļi un 2023. gada dzejas grāmatas bērniem: Inese Zanderes "Putni mūs redz" ("Liels un mazs"), Artura Gruzdiņa "Drošāks es" ("Latvijas Mediji"), Egīla Zirņa "Kas Zoodārzā notiek naktī", Kārļa Vērdiņa "Jandāliņš" ("Liels un mazs"), Ineses Zanderes "Izdomā sev auto" ("Liels un mazs") un Edgara Dūmiņa "Žirafīte steidz palīgā" ("Zvaigzne ABC").

Inese Zandere "Putni mūs redz"

Māksliniece Aleksandra Runde

Izdevējs – "Liels un mazs"

Latviešu bērnu literatūras meistarei Inesei Zanderei šogad iznākušas veselas divas dzejoļu grāmatas bērniem. "Putni mūs redz" ievilina noslēpumainajā putnu pasaulē, kur viss ņirb un skan, un autores dzejoļiem līdzi spēlējas arī ilustratores Aleksandras Rundes zīmējumi. Tajos daudz putnu, bet tikpat daudz arī cilvēku un citu detaļu, ko pētīt ar mazajiem lasītājiem. Ineses Zanderes dzejoļos putni dzīvo sev raksturīgo dzīvi, dzied savu dziesmu un pakļaujas dabas noteiktajiem paradumiem. Ir jūtams, ka autorei šis nav bijis vien interesants radošais eksperiments, bet drīzāk nopietna izpēte, kuras rezultātā tapuši dzejā uzrakstīti putni stāsti. Dažbrīd gan pārņem sajūta, ka putni izstāsta arī cilvēkstāstus, bet varbūt tā arī ir – kamēr mēs vērojam putnus, arī putni mūs redz, līdz šī abpusējā vērošana pārtop par tādu kā spoguļošanos.

Inese Zandere neraksta dzejoļus, lai nojauktu robežas. Grāmata "Putni mūs redz" ir par pasauli bez robežām, par cilvēkiem un putniem tuvu un harmonijā.

Dažādās formas pantos ieskanas asprātīgas atskaņas, putnu dziesmas ievidžinās kā skanīgu radio dziesmu piedziedājumi, un mēs turpinām cits citu vērot un redzēt, lai secinātu – mēs visi apdzīvojam vienu pasauli:

"Tumsas spilvenu miegs klusi paliek zem galvas.
Nakts sapņu princesēm pieder,
kam matos ir pūces spalvas."
/Inese Zandere "Diena un nakts"/

Arturs Gruzdiņš "Drošāks es"

Māksliniece Agnese Rudzīte

Izdevējs – "Latvijas Mediji"

Par Artura Gruzdiņa dzejas grāmatu "Drošāks es" gribas jautāt tāpat kā par vistu un olu. Kas bija pirmais – notis vai vārdi, dziesma vai dzejolis? Par Arturu Gruzdiņu, šķiet, viss būtu skaidrs – viņu vispirms esam iepazinuši kā mūziķi, bet tikai šovasar atklājies arī jaunā autora rakstnieka talants. Par to pamazām uzzina arī bērni dažādās Latvijas malās, jo dzejas grāmata "Drošāks es" pārtapusi koncertprogrammā ar Artura Gruzdiņa muzikāliem un izzinošiem priekšnesumiem. Kā liecina grāmatas nosaukums, "Drošāk es" vēsta par drošību un dažādām situācijām, kurās vērts uzmanīties un ievērot drošības noteikumus. Katrs dzejolis apskata vienu iespējami bīstamu situāciju, un gandrīz visos īpaši izcelts viens no pantiņiem, kurā mazajam lasītājam tiek nodota svarīgākā mācība.

Lai gan Artura Gruzdiņa dzejoļos gribētos vairāk radošuma un dzejošanas brīvības, dažbrīd uzkrītoši šķiet, ka teksts stipri pielāgots un pierakstīts jau gatavam muzikālajam celiņam, tomēr jāatzīst, ka grāmata tapusi ar labu mērķi un turpina to sasniegt joprojām.

Autors raksta vienkārši, dažbrīd meklējot arī interesantas metaforas, taču šajā grāmatā pirmajā vietā ir drošība un tās noteikumi, kuri mazā lasītāja vai klausītāja galvā ieguļas vieglāk, ja izteikti skaidri un bez aplinkiem.

"Mēs vilksim ķiveres un ceļu sargus,
Lai krītot nenoķertu zaķus bargus.
To stāsta vectēvs balsī sirmajā.
Ir drošība mums vietā pirmajā."
/Arturs Gruzdiņš "Dziesmiņa par aizsargiem"/

Egīls Zirnis "Kas Zoodārzā notiek naktī"

Mākslinieks Svens Neilands

Izdevējs – "Liels un mazs"

Viens dzejolis un vismaz desmit atsevišķi stāsti – tā vienā teikumā raksturojams Egīla Zirņa un Svena Neilanda kopdarbs grāmatā "Kas Zoodārzā notiek naktī". Atšķirībā no pārējiem rakstā minētajiem daiļdarbiem, šī bilžu grāmata lasītājiem piedāvā vienu Egīla Zirņa dzejoli, un tieši tāpēc tā būs piemērota jaunākā vecuma lasītājiem, kas vēl neaizraujas ar garu tekstu apgūšanu, bet novērtē iespēju fantazēt un lappusēs aizceļot pavisam neparastā pasaulē. Ceļojums sākas jau ar pirmo vāka atvērumu, kurā mākslinieks Svens Neilands iezīmējis Zoodārza karti. Tajā iespēja iepazīties ar dzīvniekiem, kuri nākamajās grāmatas lappusēs atdzīvosies pavisam negaidītās lomās. Viss šajā grāmatā ir neparedzams, un tas veido neaizmirstamu lasīšanas pieredzi, kas savukārt tiešā mērā ietekmē to, cik bieži bērni turpinās šķirstīt un lasīt šīs bilžu grāmatas lappuses arī pēc vienas, divām vai piecām dzejoļa lasīšanas reizēm.

Šķiet, ka Egīls Zirnis un Svens Neilands grāmatas lappusēs vienkārši ņēmuši un kārtīgi iztrakojušies.

Apjomīgās mākslinieka ilustrācijas atgādina multiplikāciju pasauli un rosina fantazēt, iejusties un noticēt neprātīgākajām iespējām. Savukārt Egīla Zirņa dzejolī jūtama radoša brīvība, kuru grožos tur dzejai raksturīgais ritms, atskaņas un vēlme mazajam lasītājam parādīt pasauli, kurā sapņot un ālēties ir droši un aizraujoši.

"Naktī zvērudārzs ir dzīvs,
Kas bij nebrīvs, paliek brīvs.
Bet, kad atkal pienāk rīts,
Katrs savā ādā trīc."
/Egīls Zirnis "Kas Zoodārzā notiek naktī"/

Kārlis Vērdiņš "Jandāliņš"

Māksliniece Lote Vilma Vītiņa

Izdevējs – "Liels un mazs"

Kārļa Vērdiņa jaunāko dzejas grāmatu bērniem ar dauzonīgo nosaukumu "Jandāliņš" gribas saukt par vecāku atbalsta programmu. Šī grāmata un dzejnieka radītie teksti ir lappuses, kurās jauniem un ne tik jauniem vecākiem piedzīvot sevi un apjaust, ka visās mājās mammas slēpjas dušā, bet mazajiem brēkuļiem reižu pa reizei uz Tamperi jābrauc ar mazliet pilnāku pamperi. Tomēr šo grāmatu nemeklējiet bērnu audzināšanas, psiholoģijas vai dzīvesstāstu plauktiņā. Tā ir dzeja bērniem, turklāt rakstīta Kārļa Vērdiņa labākajās tradīcijās – asprātīgi, ar atsaucēm uz patiesiem un gandrīz izdomātiem notikumiem un tā, lai jautri ir gan lieliem, gan maziem. Bērniem tiks lietas, vietas un notikumi, kuros tie atpazīs sevi. Lielajiem – tas pats. Un tomēr – katram savs.

Lūk, cik veikli pratis sadzejot Kārlis Vērdiņš, kura pantos kārtu kārtām savienojas dažāda vecuma un pieredzes lasītājiem saprotamais un atpazīstamais.

Mākslinieces Lotes Vilmas Vītiņas smalkajās ilustrācijās dzejoļi un notikumi atdzīvojas un atgādina skrejošu un ņirbošu skudru pūzni, kas, no tāluma raugoties, izskatās pēc mājām, kurās bērni jau atkal sataisījuši bardaku. Taču, ieskatoties tuvāk, var samanīt gan līniju smalkumu, gan ilustrāciju asprātīgo dabu un pāri visam – ģimenisku mīlestību. Tikmēr "Jandāliņa" mākslinieciskais veidols, pateicoties dizaineram Artim Briedim, ļauj mazajiem pirkstiņiem spēlēties ar grāmatas vāku, mammai to iemest rokassomiņā, bet tētim iestūķēt džinsu aizmugures kabatā. Patiesi – grāmata visai ģimenei.

"es sēžu kā mafijas krustmāte
man zvana raksta un sūdzas
lai pametu visu un skrienu šurp
lai tūlīt palīdzu lūdzas
 
tā citu raizes es uzklausu
un līdzi raizējos pati
man lūpu kaktiņi bēdīgi
un deniņos sirmi mati
/Kārlis Vērdiņš "Māmiņas dziesma par raizēm"/

Inese Zandere "Izdomā sev auto"

Mākslinieks Aleksejs Naumovs

Izdevējs – "Liels un mazs"

Vēl viens Ineses Zanderes 2023. gada grāmatu jaunums ir dzejas krājums "Izdomā sev auto", kas tapis ar mērķi būt dzejoļu grāmata puišiem un visiem, kam patīk auto pasaule. Rezultātā kopdarbā ar mākslinieku Alekseju Naumovu tapusi viena no pagājušā gada krāšņākajām bērnu grāmatām. Ausis uzreiz aizķeras aiz dzejnieces radītajām vārdu spēlēm, vērīgajām asprātībām un pat vārdu gleznām. Tajās dzejniece zīmē ikdienišķas pilsētas un lauku ainavas, kurās traucas tramvajs un traktori. Taču Inese Zandere nebaidās arī košāka triepiena un ļauj lasītājam fantazēt par prērijām un koijotiem vai par krāsainu balonu pilnu limuzīnu. Ja auto aiz sevis atstāj rises, tad pēc Ineses Zanderes dzejiskajām asprātībām gribas gaiši pasmaidīt – izdomāt sev auto ir jautri, un šajā spēlē drīkst nebūt noteikumu. Tikpat meistarīgi grāmatā par auto darbojusies arī mākslinieka Alekseja Naumova ota. Grāmata ir krāšņa šī vārda gaumīgākajā nozīmē, turklāt dažviet lapas atveras, un krāsainais zīmējums tad aizņem nu jau divu lasītāju klēpjus.

Dzejas grāmatā organiski iekļaujas gada rits un katram gadalaikam raksturīgās dabas iezīmes vai norises cilvēkos.

Apvienot vienā grāmatā dabas ritējumu un automašīnas tā, ka locījuma līnija pat ar mikroskopu nav saredzama, prot laikam tikai Inese Zandere.

"Pirmā formula ātra kā asns
caur zemes tuneli traucas,
pirmā formula kopā ar pirmo zāli
no zemes spraucas,
es tajā sēžu
un ceļā es katru līkumu zinu,
ātri ritinu lapas un pirmās puķes
es uzziedinu!"
/Inese Zandere "Ātrums"/

Edgars Dūmiņš "Žirafīte steidz palīgā"

Māksliniece Irēna Žguta

Izdevējs – "Zvaigzne ABC"

Var vien apbrīnot bērnu māku spēlēties, iztēloties un izdzīvot stāstus, iejusties dažādos tēlos. Vērot bērnu spēlēšanos ir kā skatīties aizraujošu filmu, kurā atdzīvojas mīļmantiņas, aug pilsētas un torņi, bet beigas allaž laimīgas. Tieši šāda noskaņa valda Edgara Dūmiņa dzejas grāmatā "Žirafīte steidz palīgā". Tajā notikumos, priekos un bēdās dzīvo žirafīte Lība, kas, kā nojaušams, ir kāda maza rakara mīkstā rotaļlieta. Gluži kā ar bērna roku vadīta, žirafīte piedzīvo notikumus, kas aktuāli un svarīgi arī pašam bērnam – zobārsta apmeklējums, draudzēšanās, rūpes par citiem, arī brokastošana un kofera kārtošana braucienam uz laukiem.

Klasiskajās četrrindēs sakārtotie dzejoļi mazajam lasītājam ļauj vēl un vēlreiz izdzīvot paša dzīves brīžus, un, lai gan grāmatas nosaukums vēsta par ko citu, tomēr "Žirafīte steidz palīgā" ir par pašu grāmatas lasītāju un viņa māku spēlēties un aizrauties ar spēli.

Dzīvesprieka pilnie Edgara Dūmiņa dzejoļi papildināti ar tikpat saulainiem mākslinieces Irēnas Žgutes zīmējumiem, kuros redzam bērnišķīgu naivumu un gaišumu. Grāmata ļaus atcerēties spēlēšanās mirkļus vai vienkārši raisīs interesi par notikumiem, kuros nokļūst labsirdīgā un jaukā žirafīte Lība. Katrs dzejolis ir arī kā mazs stāstiņš, kas savukārt būs atspēriena punkts bērnu iztēlei. 

"Zobiņu lai salabotu,
Ir pie ārsta jādodas.
Pūdelis to gatavs darīt,
Tomēr bailes uzrodas. [..]
 
Lība sola doties līdzi,
Visu laiku blakus būt.
Stāstīt aizraujošus stāstus,
Draugs lai bailes nesajūt."
/Edgars Dūmiņš "Zobārsts un bailes"/
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti