Ziedoņa grāmatas «Kurzemīte» jubilejā Kuldīgā tapusi izstāde «Kur zeme tā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Imanta Ziedoņa grāmatas “Kurzemīte” piecdesmitgadē, Ziedoņa muzejs un “Kartupeļu lauka radio” izveidojuši izstādi un nepieredzēta formāta žurnālu. Sākot ar 1. oktobri Kuldīgas novada muzejā varēs iepazīties un piedzīvot ekspozīciju “Kur zeme tā”, kas tapusi, iedvesmojoties no ekspedīcijām Kurzemē, un ļauj atgriezties pie sajūtām, kas virmo Ziedoņa “Kurzemītē”.

Izstāde “Kur zeme tā” sastāv no vairākām telpām, kuras konceptuāli vēsta, paskaidro un interpretē Imanta Ziedoņa idejas un viņam tuvās vērtības mūsdienās. Izstādes mērķis ir iepazīstināt sabiedrību ne tikai ar Imanta Ziedoņa grāmatu “Kurzemīte”, bet inovatīvā veidā prezentēt dažādas šajā grāmatā atrodamās idejas. Imants Ziedonis, apceļojot Kurzemi un apcerot ceļā pieredzēto, savā grāmatā raksta, ka viņu interesē Latvijas individualitātes, personības, savādnieki un dīvaiņi. Ziedonis uzskata, tikai personība spēj izaudzināt otrā personību. “Mūsu vēlme gan ar šo izstādi, gan ar “Radiožurnāls. Kur zeme tā” bija atgriezties pie tās zemes sajūtas, kas aprakstīta “Kurzemītē” un kura elpo vēl šodien. Gan Kolkasraga krastā, gan Kuldīgas laiskajā idillē, gan uz tikko apstrādāta tīruma, kuru apdzīvo putni un vēja dažādās melodijas.

Ar katru nākamo ekspedīciju, kurā devāmies, iepriekš pieminētā izjūta sevi pieteica arvien spēcīgāk.

Tā sevi artikulēja ne tikai dabas vasarīgajās norisēs, bet arī caur iepazīto kurzemnieku balsīm,” paziņojumā medijiem skaidroja viens no izstādes kuratoriem Toms Treibergs.

Vienā no izstādes telpām būs apskatāmi jauno mākslinieku Elizabetes Klints, Ginta Rudzīša, Jāņa Holšteina-Upmaņa, Sandras Strēles un Kintijas Avenas darbi, kuri tapuši, iedvesmojoties no grāmatas “Kurzemīte”. Grāmatā Imants Ziedonis, apceļojot Kurzemi, paviesojies arī “Kartupeļu ballē”. Pateicoties Kazdangas muzejam, izstādē ikvienam apmeklētājam būs iespēja ielūkoties šajā unikālajā notikumā.

Emīls Lukjanskis par izdevumu “Radiožurnāls. Kur zeme tā”
00:00 / 00:50
Lejuplādēt

Atsevišķa vieta izstādē atvēlēta “Kartupeļu lauka radio” radītajam izdevumam “Radiožurnāls. Kur zeme tā”. Tas ir multimediāls izdevums, kur paralēli tekstam un fotogrāfijām iespējams intervētos kurzemniekus saklausīt un saredzēt. Izcilie kurzemnieki intervēti un iemūžināti vairākās radio komandas ekspedīcijās visas vasaras garumā.

“Kartupeļu lauka radio” vadītājs Emīls Lukjanskis Latvijas Radio pastāstīja, ka Ziedoņa muzeja un “Kartupeļu lauka radio” komanda devusies ekspedīcijā un rakstījusi par cilvēkiem, kurus Kurzemē var sastapt šodien. “Kāpēc radiožurnāls? Tāpēc, ka paralēli tiem stāstiem, ko mēs veidojām, kas būs pierakstīti taustāmā žurnālā, Imanta Ziedoņa muzeja radošais direktors, mūziķis Goran Gora veidoja arī Kurzemes skaņu.

Viņš veidoja skaņdarbus, iedvesmojoties no Kurzemes skaņām, cilvēkiem, vietām, ko mēs apskatījām.

Līdz ar to, lasot šo žurnālu, būs iespēja paralēli klausīties arī šos skaņdarbus,” skaidroja Emīls Lukjanskis.

Izstāde būs apskatāma Kuldīgas novada muzejā līdz 22. novembrim.

Izstāde tapusi, pateicoties Kuldīgas novada muzejam, Valsts kultūrkapitāla fondam (VKKF), Kuldīgas novada domei, Abavas vīna darītavai, AS “Attīstības finanšu institūcija “Altum”” Eiropas Sociālā fonda projekta un Labklājības ministrijas atbalstam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti