Labrīt

Kultūras akadēmija atkal uzņems aktieru kursu, tas būs apvienotais vai bilingvālais kurss

Labrīt

Deputāts: Komisija vajadzīga pandēmijas apstākļos pieļauto kļūdu izvērtēšanai

Biedrība "Free Riga" izveidojusi dzīves kvalitātes dizaina institūtu "Viskaļi" Čiekurkalnā

Vieta pārmaiņām. Čiekurkalnā top Dzīves kvalitātes dizaina institūts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Vieta cilvēkiem, kuri dzīvē vēlas pārmaiņas un grib līdzdarboties labākas pasaules radīšanā – tā par nesen izveidoto Dzīves kvalitātes dizaina institūtu “Viskaļi” saka viena no tā līdzdibinātājām Zane Ruģēna. Institūta izveide ir viens no biedrības “Free Riga” projektiem, kas jau aptuveni septiņus gadus nodarbojas ar tukšu ēku atdzīvināšanu, atverot tās dažādām radošām darbībām.

“Viskaļi” mitinās milzīgas platības ēkā Čiekurkalnā pie Ķīšezera, kur savulaik atradās Rīgas Tehniskās universitātes Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultāte. Šobrīd jau tajā darbojas aptuveni 60 rezidentu, aizņemot pusi no visām ēkā esošajām telpām, pārējās vēl gaida savus iemītniekus.

Ēkas ārpusē par tās kādreizējo saturu liecina uz sienas redzamais panno ar aviācijas simboliku padomju laika garā. Ēka celta kā militārās aviācijas institūts, pēc tā likvidācijas tajā darbojās Rīgas Tehniskās universitātes Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultāte. Tagad ēka, kas kādu laiku stāvējusi tukša, nodota biedrības “Free Riga” pārvaldībā. Tā ir milzīga – 170 metru gara, tās platība – 15 000 kvadrātmetru.

Foajē satiekamies ar vienu no “Viskaļu” komandas vadītājiem Kasparu Lielgalvi, dodamies uz ēkas 4. stāvu, kur tieši tobrīd notiek vadības komandai domāta nodarbība. Tajā klātesošie iepazīst četrus cilvēku tipus un pēc dažādiem parametriem nosaka savējo. Tā ir vērtīga lieta, lai komanda varētu labi sastrādāties, un nesen uzsāktajam “Viskaļu” projektam tas ir ļoti svarīgi.

Zane Ruģēna iepazīstina ar “Brīvbodi”: “Tā ir mantu apmaiņas un tikšanās vieta. Ikviens te var nākt bez maksas un mainīties gan ar lietām, gan arī satikt cilvēkus, runāties. Tāda socializēšanās vieta, protams, ievērojot ierobežojumus. Mums ir liela interese no Čiekurkalna iedzīvotājiem. Mēs darbojamies divas dienas nedēļā pēc pieraksta, un pieraksti lielākoties ir pilni.”

Apkaimes iedzīvotāju iesaiste kopumā ir ļoti svarīgs “Viskaļu” projekta virziens. Tāpat kā ļoti dažādu nozaru un paaudžu rezidentu piesaiste.

“Mēs negribam šoreiz, lai šī vieta izveidojas kaut kādai noteiktai grupai, mēs tiešām gribam ļoti daudzu paaudžu pārstāvjus, ļoti daudzu jomu pārstāvjus, lai dinamika ir daudz interesantāka, produktīvāka,” atklāj Kaspars Lielgalvis.

“Viskaļi” darbību uzsāka pērnā gada rudenī, un tagad tajā ir jau aptuveni 60 rezidentu, kas iekārtojuši savas darbnīcas, studijas, laboratorijas, ražotnes un ofisus un pārstāv ļoti dažādu nozaru spektru – ir mākslinieki, dizaineri, grafiķi, kostīmu mākslinieki, smaržu start-up, studenti, kas attīstot savas radošās idejas kopā ar vecmāmiņu, kura šuj un darbojas, dejas, kustību mākslinieki, neredzīgo biedrība ar telpu sportiskām aktivitātēm, metālmākslinieku darbnīca, kokapstrādes darbnīca.

Ēkā ir vairāk nekā 200 telpu, šobrīd ir aizpildīta trešdaļa no tām, bet projekta vadītāji paredz, ka vasaras gaitā izdosies aizpildīt visu ēku.

Tā kā tā ir ļoti plaša ar gariem gaiteņiem, tā ir salīdzinoši daudz drošāka par citām vidēm arī pandēmijas laikā, ir vienkārši ieturēt distanci un darboties individuāli, kā arī varbūt tieši šajā laikā beidzot piepildīt kādu savu sapni. Kaspars Lielgalvis atzīst:  

“Var redzēt, ka tieši pandēmijas laikā ir daudz cilvēku, kas grib atgriezties pie sava sirds aicinājuma,

un tad, protams, viņi sāk meklēt telpas, kur to darīt. Līdzekļi tagad daudziem ir ļoti ierobežoti, un mēs tieši varam piedāvāt telpas par zemākām izmaksām, kas ir arī tāds tīri praktisks ieguvums.”

Zane Ruģēna ir pārliecināta: “Šī ir vieta cilvēkiem, kas grib dzīvē pārmaiņas un kas grib piedalīties tajās pārmaiņās, jo tas ir tas, uz ko mēs aicinām – līdzdarboties labākas pasaules radīšanā.”

Ne velti “Viskaļi” nodēvēti par Dzīves kvalitātes dizaina institūtu. Šobrīd apstākļi neļauj, bet tiklīdz varēs ēkā būs ļoti liels akcents uz atvērtību, sadarbību un saziņu visdažādākajos līmeņos gan rezidentu starpā, gan ar apkaimes iedzīvotājiem, lai visi kopā atrastu vislabākos veidus dzīves kvalitātes uzlabošanai gan garīgi, gan fiziski. Arī ar pašu ēku saistās lieli plāni.

“Kopumā mūsu mērķis ir attīstīt ēku pēc aprites ekonomikas principiem, kā arī pēc ilgtspējas principiem.

Kaut kādā fāzē taisot arī atvērto plānošanu, teiksim, iesaistot apkaimes iedzīvotājus, uzzinot, ko viņi grib šajā teritorijā, kas viņiem ir vajadzīgs, vai mēs to varam šeit integrēt. Līdz ar to mēs gribētu kļūt par tādu pirmo pilotplatformu Rīgā, kas ir paraugs šai aprites ekonomikas renovācijai un arī ilgtspējīgiem risinājumiem. Saules bateriju testēšanai, jaunu materiālu testēšanai, lai cilvēki var nākt šeit un arī uzzināt un gūt no mums pieredzi,” skaidro Ruģēna.

Ēkā satieku arī vienu no rezidentiem – jaunuzņēmēju Sandri Mūriņu, kurš veido “Scent Camera” vai “Smaržu kameru”, kas ir mobila ierīce, ar kuras palīdzību var ierakstīt, uzglabāt un izsmidzināt ierakstītās smaržas.

Viņš stāsta: “Praktiski tas būtu tā, ka jūs aizejat, piemēram, uz Botānisko dārzu, jūs atrodat skaistu puķi, kas ļoti īpaši smaržo, jūs pieliekat ierīci klāt, ierīce iepumpē puķes smaržu speciālā kamerā. Kamera ir veidota no ķīmiska elementa, kas absorbē molekulas, jūs aizejat mājās, pēc divām nedēļām uzaicināt savus vecākus vai draugus un gribat parādīt, kā tā puķe smaržo, tad jūs nospiežat pogu un no kameras izpumpējat to, ko jūs esat iepumpējuši iekšā.”

Pati tehnoloģija neesot nekas jauns, bet – ja “Smaržu kameras” veidotājiem viss izdosies kā plānots, tad viņi būs pirmie pasaulē, kas izgudrojuši jebkuram cilvēkam nopērkamu, mobilu ierīci, iespējams, ka tā būs nopērkama jau nākamgad.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti