VIDEO: Ko nozīmē būt pašnodarbinātam mūziķim Latvijā? Skaidro Pašnodarbināto mūziķu biedrība

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ar mērķi vairot izpratni par pašnodarbināto mūziķu profesionālo darbību, Pašnodarbināto mūziķu biedrība (PMB) izveidojusi video, kurā attēlota kāda mūziķa ikdiena.

Kā paziņojumā medijiem norādīja PMB pārstāvji, risinot Covid-19 vīrusa radītās sekas, nozarei nereti nācies saskarties ar atbildīgo amatpersonu, kā arī ar sabiedrības neizpratni par to, ko īsti nozīmē būt pašnodarbinātajam mūziķim.

“Tāpēc radās doma par šādu video, kas vienkāršā un atraktīvā veidā pastāsta par to, kas īsti ir mūziķi, kuri, strādājot savā profesijā, paši nodrošina sev iztiku, un kur un kā tiek ieguldīti ar radošo darbību nopelnītie līdzekļi,” skaidroja PMB, uzsverot arī: “Mūsu profesija nereti ir saistīta ar izklaides pasākumiem, kuros tikai apmeklētāji izklaidējas, jo mums tas ir darbs, pret kuru attiecamies ar cieņu un atbildību. Ceram, ka šī filmiņa būs solis uz lielāku izpratni un dialogu.”

KONTEKSTS:

Covid-19 pandēmijas radītā dīkstāve un plašie ierobežojumi būtiski ietekmējuši mūzikas un izklaides industriju. Lai publiskajā telpā skaļāk pieteiktu šo problēmu un palīdzētu novērst trūkumus, kas skar pašnodarbināto mūziķu tiesības un pienākumus, nodokļus un sociālās garantijas, 2020. gada aprīļa beigās tika dibināta Pašnodarbināto mūziķu biedrība.

Biedrības dibināšanas iniciatori ir Latvijā pazīstami mūziķi – Aivars Hermanis, Guntars Račs, Jānis Lūsēns, Mārcis Auziņš, Ralfs Eilands, Kaspars Zemītis, Evilena Protektore, Raimonds Macats un Valdis Skujiņš.

Starp biedrības mērķiem un uzdevumiem ir trūkumu un nepilnību identificēšana Latvijas pašnodarbinātajiem mūziķiem pieejamo nodokļu režīmu un sociālo garantiju tiesiskajā regulējumā, kā arī piedalīšanās politikas plānošanas dokumentu un normatīvo tiesību aktu, kas skar Latvijas pašnodarbināto mūziķu tiesības un pienākumus, izstrādes un pieņemšanas procesā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti