Valdība pārdala finansējumu būvdarbu turpināšanai Rīgas cirka un Valmieras teātra ēkās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Valdība pēc Kultūras ministrijas (KM) iniciatīvas 14. jūlija sēdē lēma pārdalīt finansējumu darbu turpināšanai divos augstas gatavības kultūras infrastruktūras objektos – 505 139 eiro papildu darbu veikšanai Rīgas cirka vēsturiskās ēkas pārbūvē Rīgā, Merķeļa ielā 4, un 1 207 277 eiro daļējai būvdarbu sadārdzinājuma segšanai Valmieras Drāmas teātra nama pārbūvē Valmierā, Lāčplēša ielā 4, informēja KM.

Kā skaidroja KM, Rīgas cirka vēsturiskās ēkas pārbūves darbu laikā, veicot demontāžas un atsegšanas darbus, konstatēti apstākļi, kuru rezultātā bijis nepieciešams veikt būvprojekta izmaiņas un neparedzētos būvdarbus, piemēram, pamatu neesamība, pārsegumu sliktais konstruktīvais stāvoklis, neatbilstība ugunsdrošības prasībām. Tāpat ir nepieciešams veikt arī atsevišķus papildu darbus, kas saistāmi ar nepieciešamību nodrošināt cirka ēkas funkcionalitāti, piemēram, balkonu izbūvi, bez kuriem nav iespējama cirka ēkas pilnvērtīga izmantošana.

Kopš būvdarbu uzsākšanas Valmieras Drāmas teātra ēkā ir pabeigts demontēt ēkas daļas un veikta inženiertīklu demontāža, kā arī norit ēkas konstrukciju pastiprināšanas darbi, jauno kāpņu telpu izbūves darbi un inženiertīklu izbūve vietās, kur pabeigti konstrukciju pastiprināšanas darbi. Šobrīd pilnā apjomā atsegtas ēkas konstrukcijas no Lāčplēša ielas puses, kā arī demontēta esošā apkures un kanalizācijas sistēma. Lai novērstu risku, ka ziemas apstākļos tiek bojātas saglabājamās ēkas daļas, nepieciešams turpināt būvdarbu izpildi.

Nepieciešamais finansējums būvdarbu turpināšanai Rīgas cirka vēsturiskajā ēkā rasts, pārskatot KM rezervēto finansējumu augstas gatavības kultūras infrastruktūras projektiem, savukārt finansējums būvdarbu sadārdzinājuma daļējai segšanai Valmieras Drāmas teātra ēkas pārbūvē paredzēts no šogad rezervētā, bet neizlietotā finansējuma Nacionālās akustiskās koncertzāles projektam. Faktiskais būvdarbu sadārdzinājums Valmieras Drāmas teātra ēkā jau uz šo brīdi aprēķināts lielāks; līdz ar piešķirto finansējumu tiek segta tā veicamo darbu daļa, kas teātra darbību rudenī vismaz daļēji atļautu atjaunot teātra ēkā.

Abos kultūras infrastruktūras objektos ēku energoefektivitātes paaugstināšanai piesaistīts Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums. Rīgas cirkā energoefektivitātes palielināšanai tā ietvaros norit bēniņu pārsegumu un kupola siltināšana, centralizētas ventilācijas sistēmas ierīkošana, pagalma fasādes sienu siltināšana, esošo logu un durvju nomaiņa, apkures sistēmas un siltummezgla pārbūve un modernizācija, elektroapgādes sistēmas atjaunošana un modernizēšana. Savukārt Valmieras Drāmas teātrī projekta "Energoefektivitātes paaugstināšana Valmieras drāmas teātrī Lāčplēša ielā 4, Valmierā" īstenošana uzsākta pērn.

KM saistībā ar būvmateriālu un būvdarbu sadārdzināšanos līdz š.g. augusta vidum paredzējusi sagatavot un iesniegt skatīšanai valdībā informatīvo ziņojumu par visiem aktuālajiem kultūras nozares infrastruktūras projektiem, informējot par to izpildes gaitu un finansējumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti