Pa ceļam ar Klasiku

Klarnetists Arturs Perts ar dziedātāja Brigita Kristiāna Čirkše koncertē Arhitektu namā

Pa ceļam ar Klasiku

Festivāla "Laiks dejot 2019" centrā būs Jaunā Āzijas deja

Siguldas "Baltais flīģelis" svin 60! Studijā Jolanta Bimbere un Andris Muižnieks

Tas būs varens satikšanās vakars! Siguldas Mākslu skola «Baltais flīģelis» svin 60

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Siguldas Mākslu skolai "Baltais flīģelis" - 60 gadu jubileja. Oficiālās svinības ar plašu koncertu un izstādes atklāšanu notiks 7. jūnijā, bet lielais absolventu salidojums - 9. novembrī. Par jubilejas norisi un skolas tradīcijām "Klasikai" stāsta "Baltā flīģeļa" vadītāja Jolanta Bimbere un skolas ilggadējais pedagogs Andris Muižnieks, atklājot, ka lielā jubilejas torte svēršot vismaz 30 kilogramus...

Vērts atgādināt, ka Siguldas "Baltais flīģelis" ticis pie divām lieliskām skolām - kopš 2009. gada mūzikas un mākslas skola apvienojusies zem viena jumta. "Bet sākums bija mūzikas skola ar 25 audzēkņiem un trim pedagogiem," atgādina Andris Muižnieks.

Savukārt Jolanta Bimbere atklāj – saplusojot abas skolas kopā, kopumā ir 69 pedagogi un vairāk nekā 400 audzēkņu skolā un vēl arī interešu izglītības programmās vairāk nekā 150: "Esam ļoti, ļoti priecīgi! Šobrīd pat varētu teikt, ka

mums ir veselas trīs skolas, jo mums arī vienīgajiem Latvijā ir akreditēta teātra programma."

Absolventu vidū Briežkalns, Siliņš, Muktupāvels

Skolas absolventu vidū ir daudzi šobrīd labi zināmi vārdi. "Māris Briežkalns ir mūsu absolvents, Egils Siliņš sāka mežragu pie manis, brauca no Līgatnes maziņš. Zigfrīds Muktupāvels," stāsta Muižnieks.

“Arī baletdejotāja Viktorija Jansone vairākus gadus pie mums mācījusies. Tāpat vijolniece Tatjana Ostrovska ir mūsējā," papildina Jolanta Bimbere.

Siguldas Mākslu skolai ir iespēja lepoties ar vairākiem kolektīviem. 40 gadi Andra Muižnieka pārraudzībā ir “Sudraba skaņa”. Tagad ir Absolventu orķestris, kas dibināts pirms sešiem gadiem un arī piedalīsies 7. jūnija koncertā. Tajā spēlē tikai mūzikas skolas absolventi. "Visu jau tur gan nav, bet tie labākie - tie, kas mūs atbalsta," stāsta Andris Muižnieks. 7. jūnija koncertā Absolventu orķestri papildinās arī otrs viņa vadītais un Siguldā labi zināmais kolektīvs "Sudraba skaņa". "Atskaņosim četrus skaņdarbus," stāsta Muižnieks un atklāj, ka Absolventu orķestra dalībniekus vieno kopējas intereses muzicēšanā. “Šeit ir cilvēki ar biznesa ikdienu, ar ģimenēm, bet atrodam laiku, kad varam sanākt kopā, jo

mums ir tā priekšrocība, ka visu varam nospēlēt uzreiz – nevajag mācīties kā bērnam.

Mēģinājumi notiek divreiz nedēļā – trešdienās un sestdienās no rītiem. Tāpēc es viņus ļoti, ļoti cienu, mīlu un acīmredzot viņi mīl arī mani," sirsnīgi stāsta diriģents par savu orķestri, kas gatavojas atkārtoti doties uz Dāniju un palēnām sāk gatavoties koncertiem nākamgad.

Tiesa gan, lielās svinības nenotiks skolas telpās. "Šoreiz tiksimies atjaunotajā Siguldas kultūras centrā "Devons" – tam vēsturiski bijusi cieša saikne ar skolu, notikuši izlaidumi," stāsta Jolanta Bimbere.

Jubileja arī mākslas skolai

Krietna vēsture ir arī Siguldas mākslas skolai. “Pirms 25 gadiem mūsu mākslinieks Raits Tikums izdomāja, ka Siguldā vajag mākslas skolu, un uzrunāja Zinaīdu Ceski, kura arī bija tikpat azartiska un enerģiska, un abi kopā to arī paveica, tāpēc arī mākslas skolai ir 25 gadu vēsture un ļoti daudz absolventu. Šoreiz viņus esam uzrunājuši parādīt, ko viņi dara šodien vai kādu laiciņu atpakaļ.

Tāpēc 7. jūnijā būs ne tikai koncerts, bet šajā dienā atklāsim arī mūsu absolventu izstādi, kas būs skatāma vairākas nedēļas," atklāj Bimbere.

"Šoreiz izstāde gan būs balstīta tikai uz skolas absolventu darbiem, jo bērnu un mūsu pedagogu darbus rādīsim rudenī, kad "Baltajam flīģelim" būs lielais absolventu salidojums."

Vakars nebūs no īsajiem

7. jūnija koncertā būs arī solisti. "Esam ļoti, ļoti priecīgi arī par to, ka

Zigfrīds Muktupāvels ir ar mieru atkal ņemt rokā vijoli, un arī Māris Briežkalns gatavs satikt mūsu mazos, kopskaitā četrpadsmit topošos džeza mūziķus un kāpt ar viņiem uz vienas skatuves.

Un vēl mums būs pavisam īpašs notikums kopā ar absolventu Arti Gāgu, kurš saaicinājis visus līdz šim brīdim spēlējošos audzēkņus un absolventus, kas mācījušies saksofona spēli, tā kā būs arī saksofonu koris. Ļoti skaists pienesums plānots no teātra nodaļas, kas vēl pagaidām ir tikai ar sešu gadu vēsturi,” ieskicē Jolanta Bimbere.

Klausītājiem jārēķinās, ka vakars nebūs no īsajiem: “Pirmajā daļā tiekamies ar solistiem, tad dosimies atklāt izstādi, bet otrajā daļā uzstāsies mūsu skolas lielie kolektīvi, kas sadarbosies ar Absolventu orķestri un solistiem.

Protams, arī kūkas ēdīsim – ar to uzcienāsim visus, kas atbrauks ciemos! Šobrīd izskatās, ka kūka varētu svērt kādus 30 kilogramus...

Ir liels, liels prieks, ka lielākā daļa skolas bijušo pedagogu atsaukušies un tiešām atbrauks pie mums ciemos. Tas būs varens satikšanās vakars, kad cilvēki, kas kādu savas dzīves posmu veltījuši šai skolai, atbrauks pie mums ciemos. Domāju, tā ir liela vērtība! Ļoti lepojamies ar to, ka skolai ir tāda vēsture. Starp citu, arī Andris Muižnieks tikai 10 gadus no šiem sešdesmit nav bijis skolas pedagogu sastāvā, visus pārējos 50 viņš bijis klātesošs,” priecājas skolas vadītāja.

Pedagogu sastāvs iepriecinoši noturīgs

"Mēs varam būt diezgan mierīgi, jo pedagogu sastāvs šeit ir noturīgs – protams, meklējam arī papildspēkus, jo pagājušogad atvērām jauno mūsdienu ritma mūzikas nodaļu, kurā mums vajadzēja jaunus pedagogus; arī bērnu audzēkņu skaits kļūst arvien lielāks. Tā kā kolēģi klāt nāk, bet labā ziņa ir tā, ka tie, kas ir, turpina strādāt. Protams, ir arī kolēģi-leģendas – nevaram nepieminēt Dainu Samtu, kurai skolā ir jau 53 gadu stāžs. Pie viņas vēl joprojām katru septembri stāv rinda, kuri vēlas tieši pie viņas mācīties klavierspēli. Ilze Eglīte šai skolā nostrādājusi jau 40 gadus. Ir ļoti daudz tādu, kuri 20 un pat 30 gadus nostrādājuši šai skolā un strādā vēl šodien."

Karnevāls un Bafa balva

Vaicāta, kas “Balto flīģeli” atšķir no citām skolām, Jolanta Bimbere vispirms min ilggadējos starptautiskos konkursus.

"Bet, ja runājam par sadzīviskākām tradīcijām, mums iedibinātās divas, kas nu jau notiek vairāku gadu garumā. Viens no tiem ir Ziemassvētku karnevāls, kur bērniem ir iespēja satikt skolotājus mazliet citā ampluā – kopā skatīties multfilmas, cept piparkūkas vai uzdziedāt, uzdejot, uzspēlēt kādu spēli. Jo mēs visi esam cilvēki un mums visiem patīk mazliet paballēties.

Bērni ļoti novērtē, ka dusmīgā solfedžo skolotāja pēkšņi smaida.

Turklāt mēs itin visi ģērbjamies karnevāla tērpos! Otra lieta ir Bafa balva. Mums ir pašiem savs talismans – liela, balta pele, kurai šogad aprit piecu gadu jubileja un ar kuru mēs katru pavasari apbalvojam trīs izcilākos audzēkņus no katras nodaļas.”

Bafa balva
Bafa balva

Savukārt 9. novembrī “Baltais flīģelis” sirsnīgi aicina visus skolas absolventus uz lielo skolas salidojumu. “Būs kārtīga ballīte, un tā gan notiks mūsu pašu mājā - "Baltajā flīģelī". Mums ir liels absolventu pulks – vairāk nekā 1200 mūziķu, ap 600 mākslinieku. Cilvēku būs daudz, bet gan mēs kaut ko izdomāsim,” sirsnīgi sola Jolanta Bimbere.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti