Kultūras ziņas

Izdoti 165 Sibīrijas bērnu stāsti

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Papildina UNESCO programmu "Pasaules atmiņa"

Septiņas Sibīrijā uz bērza tāss rakstītas vēstules papildina UNESCO «Pasaules atmiņas» Latvijas reģistru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

25. martā Latvijas Okupācijas muzejā svinīgi papildināts UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" Latvijas nacionālais reģistrs. Nominācijā "Sibīrijā rakstītas vēstules uz bērza tāss" pievienotas septiņas jaunas vēstules no Tukuma, Latvijas Okupācijas, Andreja Pumpura Lielvārdes un "Ebreji Latvijā " muzejiem.

Latvijas muzeji UNESCO programmā "Pasaules atmiņa" tieši Sibīrijā rakstītu vēstuļu uz bērza tāss apzināšanā un glabāšanā iesaistījušies kopš 2009. gada. Latvijas Okupācijas muzejs UNESCO Latvijas nacionālo reģistru papildinās ar četrām no kopskaitā septiņām reģistram pievienotajām Sibīrijā rakstītām vēstulēm uz bērza tāss. Katra no vēstulēm ir tikai neliels mirklis no cilvēku dzīves stāsta traģēdijas izsūtījumā.

Okupācijas muzeja galvenā krājuma glabātāja Taiga Kokneviča stāsta: "Viena, īpaši mīļa un skaista ir kā Lieldienu apsveikums veidota kartiņa, ko no nometinājuma vietas ir sūtījusi mammīte savam dēlam. Nākamās trīs vēstulītes ir viena autora darbs. Tas ir Voldemārs Mežaks, kurš ir izgatavojis aizkustinošus apsveikumus sava ieslodzījuma biedra Auzpura meitai Inārai. Arī šis ir apsveikums Lieldienās, un šeit nav izmantotas krāsa, ne tuša, kā citos Mežaka apsveikumos. Bet zīmējums – zaķītis un apsveikuma teksts, ir tā kā ieskrāpēti."

Lai izgatavotu šādu, ārkārtīgi plānu vēstuļpapīru no bērza tāss, bija jābūt zināmām iemaņām un jāzina, kuras bērza tāss daļas izmantot. Materiāla trauslums ir nosacīts, jo, lai arī restaurētas, muzeja glabāšanā nonākušās vēstules ir labi saglabājušās.  

"Šo priekšmetu vērtība nav tajā materiālā, koksnē vai bērza tāsī. Šo materiālu vērtība ir mīlestība. Tieši tāpēc mēs tās glabājam. Cilvēcības dēļ.

Cilvēki tādā veidā ir viens otru atbalstījuši tādā brīdī, kad nav naudas, kad nav cita veida, kā atbalstīt otru," skaidro Kokneviča.

Piederība UNESCO "Pasaules atmiņas" Latvijas nacionālajam reģistram ir priekšnosacījums pretendēšanai uz pieteikumu starptautiskajam reģistram. Līdz šim tajā no Latvijas iekļauts Dainu skapis, cilvēku ķēde trīs valstu vienotiem centieniem pēc brīvības Baltijas ceļā, kā arī Polijas sagatavotā nominācija par Ļubļinas ūnijas noslēgšanas akta dokumentu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti