Kultūras ziņas

Starptautiskajā Garīgās mūzikas festivālā izskan Ligeti Rekviēms

Kultūras ziņas

Iespēja jauniešiem iepazīt mākslu un kino

Rīgas Baleta skola uzsāk 90.jubilejas mācību sezonu

Rīgas Baleta skola uzsāk 90. jubilejas mācību sezonu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

1. septembrī, uzsākot jaunu, radošu mācību gadu, svētku gaisotne valdīja Rīgas Baleta skolā, kas šajā mācību gadā svinēs 90. jubileju.  

Rīgas Baleta skola ir vienīgā valsts dibinātā profesionālā baleta skola Latvijā, kas lepojas ar gandrīz gadsimtu senām tradīcijām.

"Kvalitāte un profesionalitāte – tās ir tās vērtības, kas 90 gadu garumā ir caurvijušās mūsu skolai. Pedagogu sastāvs – tā ir otra lieta, kas ir ļoti būtiska, bez kuras nevarētu pastāvēt profesionāla skola un mēs nebūtu nodzīvojuši tik ilgi un attīstījušies šajā virzienā," norādīja skolas vadītāja Agnese Andersone. "Viens ir noturēt kvalitāti un nemainību tajā visā, tieši to pašu ideju, kas ir bijusi 90 gadus atpakaļ, un otrs ir attīstība, kurā virzienā mums ir jāiet un jāattīstās. Šajā gadā esam paredzējuši daudz radošu un skaistu koncertu, mūsu mākslinieciskās fantāzijas un idejas lido tālu, tālu. Paralēli esam uzrunājuši šīs skolas absolventus, kuri visa šī gada laikā brauks pie mums un pasniegs meistarklases. To gaida ne tikai bērni, bet arī pedagogi – satikšanos ar mūsu bijušajiem audzēkņiem."

Svinīgajā sarīkojumā uzstājās viena no bijušajām audzēknēm, kura piepildījusi sapni, kļūstot par Latvijas Nacionālā baleta solisti – Agnese Prudāne-Spridzāne.

"Man ir prieks par jaunajiem audzēkņiem, kuri sāk šeit mācīties, un pašai bija prieks atgriezties, tas bija negaidīts uzaicinājums, bet 1. septembris ir svētki, es ceru, ka visi audzēkņi priecājas atsākt mācības, es ceru, ka es arī ienesu viņiem kaut kādu svētku sajūtu ar šo nelielo koncertiņu," pastāstīja baleta māksliniece. Atskatoties uz savu baleta skolas laiku, Agnese Prudāne-Spridzāne atzina: "Grūtākais laikam bija garās mācību dienas, kad no rītiem tu apgūsti vispārizglītojošos priekšmetus un pēc tam ej uz baleta nodarbībām, un citreiz vakarā vēl ir izrādes, un tu ej mājās un esi noguris, tad sāc dienu no jauna. Tās garās stundas, kad liekas, ka dienā pietrūkst laika."

Jubilejas gadā top grāmata par Rīgas Baleta skolas vēsturi un izveidotas portretfilmas par skolas pedagogiem.

"Sākumā skola bija Smilšu ielā un Mārstaļu ielā Vecrīgā, tas bija sākums, kur mācījāmies ar Mišu Barišņikovu, Aleksandru Godunovu un visa tā lielā paaudze. Mums bija slaveni pedagogi: Ritenbergs, Lembergs, Kaprālis un visi vadošie solisti mūsu baletā. Es kalpoju baletam jau 35 gadus mūsu baleta skolā," pastāstīja Rīgas Baleta skolas pedagogs Valērijs Vikanovs.

Savā novēlējumā jaunajiem skolas audzēkņiem pedagogs neslēpa:

"Balets ir ļoti grūts, ļoti grūts darbs, vajag to izturēt un dejot, dejot, dejot un mīlēt baletu, galvenais, un mīlēt savus skolotājus, savu dzimteni sākumā, un tad viss būs kārtībā!"

Mainoties laikiem, mainījies arī skolas nosaukums – sākot ar Latvijas Nacionālās operas baletskolas nosaukumu līdz pat Rīgas Baleta skolai kā vienai no Profesionālās kompetences izglītības centra "Nacionālā mākslu vidusskola" struktūrvienībām šodien. Šogad skolai jauna vizuālā identitāte, nosaukums, pirmoreiz tiek ieviestas skolas formas, un pirmoreiz iespēja uzstāties uz jaunas skatuves.

PIKC "Nacionālā mākslu vidusskola" direktors Jānis Ziņģītis par vēl paveicamajiem skolas uzlabojumiem stāstīja: "Mums šobrīd iet noslēguma fāze, ja tā var teikt, celtniecībai Eiropas projektam, kur tiks atjaunots vispārizglītojošo mācību korpuss, uzbūvēta ēdnīca un pilnīgi jauns sporta zāles korpuss, virs kura atradīsies ritmikas zāles, deju zāles un arī mācību klases. Mēs ļoti ceram, ka celtnieki darbu paveiks līdz oktobra beigām, un tad jau ar janvāri skola uzsāks mācības jaunajās telpās kopā ar Emila Dārziņa mūzikas skolu un Rīgas Doma kora skolu. Bet tā ir tikai daļa no mūsu lielā infrastruktūras attīstības plāna šajā zināšanu jūdzē, kas ir Kalnciema ielas, Meža ielas un Slokas ielas kvartāls."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti