Rīta Panorāma

Rīta panorāma

Rīta Panorāma

Skype intervija ar Renāti Strazdiņu

Nesenās vēstures liecība – Tautas frontes muzejs

Represīvi izmantotais Ikaruss un Īvāna džemperis. Tautas frontes muzejs jāapmeklē ikvienam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šis ir muzejs, kuru būtu nepieciešams obligāti apmeklēt ikvienam. Tā par savu muzeju saka Tautas frontes muzeja darbinieki. Šis muzejs veltīts pavisam īsam, toties ļoti svarīgam laika posmam Latvijas vēsturē. Ko tur var apskatīt un, ne mazāk svarīgi, kādus cilvēkus muzejā var sastapt? 

Tautas frontes muzejs izvietots Vecrīgā –  ēkā, kurā kādreiz patiešām arī atradās Latvijas Tautas fronte. Muzeja trīs stāvos apskatāms Latvijas vēstures periods laikā posmā no 1985. gada līdz 1991. gada 21. augustam. 

"Šis ir viens no interesantākajiem muzeja eksponātiem. Tā ir daļa no Ungārijā ražotā "Ikarus" autobusa, kas skaitījās visai moderns transportlīdzeklis tam laikam. Šis autobuss arī tiek izmantots tīri represīviem mērķiem.

80. gadu beigās, kad notiek mītiņi pie Brīvības pieminekļa, milicija ap pieminekli sadzen šos autobusus. Šoferiem tiek likts spiest uz gāzes pedāļa, lai radītu indīgās gāzes. Kā arī šajos autobusos sadzina tos, kas tika apcietināti mītiņu laikā,"

stāstīja Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Tautas frontes muzeja nodaļas vadītāja Anna Zeibārte.

Daļa muzeja ekspozīcijas veltīta Baltijas ceļam. Šim svarīgajam notikumam šogad aprit 30 gadu jubileja.

"Sākotnēji bija paredzēts, ka Baltijas ceļā vienam cilvēkam būs nepieciešami 1,5 metri, jo nebija skaidrs, cik daudz cilvēku piedalīsies. Tas bija aprēķināts, zinot attālumu no Viļņas līdz Tallinai. Baltijas ceļā piedalījās vairāk nekā 2 miljoni cilvēku, un Baltijas ceļa garums bija aptuveni 600 kilometri," pastāstīja Zeibārte.

Latvijas Tautas frontes priekšsēdētājs Dainis Īvāns vēsturē iegājis ne vien ar savu amatu, runām un paveikto, bet arī ar savu apģērbu. 

"Šis ir vēsturisks džemperītis. To Latvijas Tautas frontes priekšsēdētājs Dainis Īvāns uzvilka Baltijas ceļa laikā 1989. gada 23. augustā.

Šo džemperi Dainim uzdāvināja Amerikas latvieši. Vēl ir džemperis ar auseklīšiem, ko Dainim Īvānam uzdāvināja Tautas frontes dibināšanas kongresā. Tas ir visleģendārākais džemperis. Džemperis šobrīd atrodas restaurācijā, lai atgūtu savu spozmi," stāstīja Zeibārte. 

Garām noteikti nevarēs paiet arī Latvijas Tautas frontes priekšsēdētāja kabinetam, kur savulaik strādāja Īvāns, vēlāk arī Romualds Ražuks. 

"Šī telpa muzejā atstāta nemainīga, lai radītu auru, kāda bija 90. gadu sākumā. Šeit var redzēt, cik daudz priekšsēdētāji šeit ir uzturējušies, pat tapetes gar sienu ir ar izdilumu," norādīja Zeibārte.

Apmeklējot muzeju, pastāv visai liela iespēja sastapt Daini Īvānu dzīvē. Viņš ir muzeja darbinieks. Ieeja muzejā ir bez maksas. 
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti