Reportāža: Atjaunota Siguldas Jaunā pils

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Siguldas Jaunajā pilī pabeigti vērienīgi rekonstrukcijas darbi. Pils durvis apmeklētājiem plānots vērt vasarā, ja uzlabosies epidemioloģiskā situācija. Atjaunotajā pilī pirmo reizi būs apskatāma ekspozīcija par pils un Siguldas vēsturi, savukārt greznajās pils svētku zālēs plānoti koncerti un literārie lasījumi.

Atjaunota Siguldas Jaunā pils
00:00 / 04:16
Lejuplādēt

“Ja mēs pavēršam skatu uz griestiem, tad tur redzami nelieli krāsojumu atsegumi. Tie atstāti ar nolūku, lai redzētu, kādās krāsās dažādos laikos telpas ir bijušas,” Siguldas Attīstības aģentūras vadītāja Dace Preisa izrāda nupat atjaunotās Siguldas Jaunās pils telpas.

Pils pārbūvēta vairākkārt, bet pēdējo četru gadu laikā tā atjaunota arhitekta Alfrēda Birkhāna 1937. gada pārbūves veidolā. Tolaik pilī saimniekoja Latvijas Preses biedrība un pils interjers veidots nacionālā romantisma stilā.

“Pils svētku zāle tradicionāli kalpojusi kā dažādu pasākumu norises vieta un arī laulību ceremonijas šeit ir notikušas,” stāsta Dace Preisa. “Šī telpa ir unikāla ar savu interjeru, tolaik tika pieaicināta virkne latviešu mākslinieku, kuru darbus šobrīd arī šeit redzam. Niklāva Strunkes četras koka intarsijas – Pegazs, Dainotāja, Koklētājs un Dzejnieks – ir pilnībā saglabājušās un atjaunotas.”

Bez Strunkes darbiem pilī atjaunoti arī latviešu mākslinieku Kārļa Sūniņa un Teodora Ozoliņa darbi. Katrā pils telpā atjaunoti griesti, savukārt ēdamzālē tie rekonstruēti vien pēc sena fotoattēla, un atjaunots arī gleznotāja un keramiķa Viļa Vasariņa radītais kamīns. Vēl pirmajā stāvā pils lasītavas telpās patlaban ierīko pirmo ekspozīciju par pils un Siguldas vēsturi.

Dace Preisa skaidro: “Šeit būs izvietotas planšetes, kurās būs stāsts par pašu pili, kā arī apskatāmas un lasāmas senas grāmatas, kuras izglābtas kara laikā. Tāpat būs audiostāstu daļa. Te var redzēt autentiskas mēbeles, kas savulaik veidotas pēc seno mēbeļu kopijas un tagad ir atjaunotas, un tās vēl ir aprīkotas ar audiosistēmu. Katrā dīvānā ir viens stāsts par kādu Siguldas tapšanas posmu.”

Restaurācijas laikā atjaunotas arī pils torņa koka vītņu kāpnes, kas gar Strunkes “Četru gadalaiku” vitrāžām ved uz pils otro stāvu, kur arī atjaunoti greznie griesti un kolonnas. Savukārt dažas no telpām, kuras agrāk pilī kalpojušas pansijas vajadzībām, tagad pielāgotas mākslas izstāžu veidošanai.

Pērn tapa zināms, ka pils rekonstrukcijas darbu laikā uzņēmuma “Rere meistari” darbnīcā ugunsgrēkā sadega vērtīgas pils interjera detaļas un būvnieks tikai pēc pusgada informēja pašvaldību. Par risinājumiem šo vērtību aizvietošanā Preisa stāsta: “Tas arī mums kā pils saimniekiem bija nepatīkams pārsteigums.

Restauratoru darbnīcā daļa no radiatoru koka pārsegiem un sienu paneļiem gāja bojā, bet tagad neprofesionālim atšķirība nav pamanāma.

Paneļi, kurus nebija iespējams atjaunot, izgatavoti no atbilstoša ozolkoka. Šie jaunie paneļi ir garderobē, svētku zālē un restorāna zālē, bet oriģinālais materiāls dominē pilī kopumā.”

Greznajās pils svētku zālēs nākotnē plānoti arī koncerti un literārie lasījumi. Ekskursijas ar ierobežotu cilvēku plūsmu plānots rīkot vasarā, ja to pieļaus epidemioloģiskās drošības prasības.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti