Kultūras ziņas

Gruzijas parlamenta deputāte par kultūras profesionāļu sadarbību

Kultūras ziņas

Mūžībā devies kinozinātnieks Viktors Freibergs

Rektoru vēlēšanu gads mākslu augstskolās

Rektoru vēlēšanu gads mākslu augstskolās. JVLMA turpinās vadīt Prānis, LMA vadītāja konkurss pagarināts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šis ir rektora vēlēšanu gads Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā un Latvijas Mākslas akadēmijā. Pirmajā uzvarētājs noskaidrots konkursā ar vienu pretendentu, bet Mākslas akadēmijā konkursa termiņš pagarināts.

Šoruden, 13. septembrī, beigsies līdzšinējā Latvijas Mākslas akadēmijas rektora, šīs iestādes absolventa un profesora Kristapa Zariņa pilnvaru laiks. Šobrīd konkursā tiek meklēts jauns rektors. Nepietiekamās aktivitātes dēļ augstskolas padome nolēmusi rektora amata konkursa termiņu pagarināt un atklāj, ka līdz šim saņemti mazāk nekā pieci pieteikumi.

Konkursā savu kandidatūru pieteicis arī Kristaps Zariņš. Viņš ir apmierināts ar piecus gadus rektora krēslā paveikto. Atjaunots Pirmajā pasaules karā izpostītais dārzs akadēmijas pagalmā, darbs mākslas izglītības iestādē esot kļuvis inovatīvāks, ērtāks un starptautiskāks.

"Jā, es esmu iesniedzis dokumentus un uzskatu, ka tradīcijas ir laba lieta, jo parasti rektors ir divus termiņus bijis Mākslas akadēmijā, izņemot kara laiku. Un ir iesākti daudzi darbi, Mākslas akadēmija ir kļuvusi bagātāka ar otru ēku," uzsver Zariņš.

Rektora kandidātu atlasi veic augstskolas padomes, kas tikai nesen kā pēc izmaiņām Augstskolu likumā sākušas darbu. Iepriekš Mākslas akadēmijas rektora konkurss tika izziņots ar gala termiņu pirms Jāņiem, bet tagad tas pagarināts līdz jūlija beigām.

Valts Ernštreits, Latvijas Mākslas akadēmijas padomes priekšsēdētājs, skaidro: "Rektora ievēlēšanas jeb atlases process patiesībā ir ļoti īss, jo līdz 30. maijam bija spēkā moratorijs, nedrīkstēja Augstskolu reformas dēļ rektora vēlēšanas rīkot. Būtībā tie ir trīs mēneši pa vidu, kurā jāveic viss process pilnībā. Sākotnēji tas, ko mēs izvēlējāmies padomē – īsāks pieteikšanās laiks, vairāk laika izvērtēšanai, lai nav tā, ka pēdējā brīdī, lūk, rīt rektoram beidzas termiņš un tikai tad tiek paziņots rektora kandidāts. Bet arī, skatoties uz to aktivitāti, jo pieteikšanās periods iekrita ap Jāņiem, un padome atrada iespēju pagarināt rektora konkursu uz izvērtēšanas laika rēķina, bet ar pietiekamu resursu, lai varētu paspēt izvērtēt."

Mākslas akadēmijas padomes priekšsēdētājs sola, ka jau septembra sākumā varētu tapt zināms, kura rokās turpmākos piecus gadus būs akadēmijas vadības groži. Tikmēr pašreizējais rektors Zariņš ieskicē nākotnes darbus, ja Satversmes sapulce viņu apstiprinās arī uz otru termiņu: "Ir akreditācija, un tās rezultātā attīstīt arhitektūru, domāt arī par dažu programmu licencēšanu angļu valodā, jo manā izpratnē ārzemju studentu piesaiste un LMA redzamība Eiropas augstskolu kartē ir daudz atkarīga no tā, cik ir programmas angļu valodā."

Uz otru termiņu pārvēlēts Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas līdzšinējais rektors profesors Guntars Prānis, kurš bija vienīgais kandidāts uz šo amatu.

"Es tiešām uzskatu, ka desmit gadi ir laiks, kad reālistiski var kaut ko taustāmu izdarīt, šobrīd ir daudzi darbi, kas ir tikai knapi uzsākti, un, es domāju, ka tas ir loģiski no tādas puses, ka vari novest līdz galam iesāktu lietu," saka Prānis. "Tas nav bijis ļoti viegls laiks. Augstskolu likuma izmaiņas un diskusijas līdz pat kaut kādam scenārijam par apvienošanu un tamlīdzīgi, tas ir bijis ļoti aktīvs darba laiks, bet ļoti skaists laiks arī."

Pirmajā rektora pilnvaru posmā Mūzikas akadēmija nosvinējusi simtgadi, tapusi ar pārējām mākslu augstskolām kopīga doktorantūras programma, un viens no mērķiem bijis starptautiskā virziena un konkurētspējas attīstīšana. Prānis pie nākamajā piecgadē paveicamajiem darbiem īpaši izceļ atalgojuma un papildu telpu jautājumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti