Labrīt

Jānis Bordāns: Gaidām Kariņa piedāvājumu izmaiņām koalīcijas līgumā

Labrīt

Dubļu lauks par Eiropas naudu? Auros nemierā ar nekvalitatīviem meliorācijas darbiem

Muzeju nakts šogad būs! Tās tēma - Robežas

Rakstniecības un mūzikas muzejs sagatavojis trīs interaktīvus maršrutus pilsētvidē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Sestdien, 15. maijā, Latvijā būs ikgadējā Muzeju nakts. Atšķirībā no pagājušā gada, kad šo pasākumu atcēla, šogad 60 Latvijas muzeji atkal tajā piedalīsies, piedāvājot šī brīža situācijai atbilstošas norises. To vidū būs virtuāli ceļojumi, tiešsaistes stāsti, kā arī pasākumi āra vidē. Muzeju nakts tēma šogad ir “robežas”.

Viens no bagātīgākajiem piedāvājumiem ir Rakstniecības un mūzikas muzejam, kas aicinās uz pasākumu pilsētvidē “Dzegužkalns aizkūkos”. Muzejs izstrādājis trīs dažādus maršrutus pa Dzegužkalna apkaimi, kurus, izstaigājot vai izbraukājot ar velosipēdu, varēs iepazīt dažādas Dzegužkalna apkaimes vietas, kas saistītas ar pazīstamiem literātiem un mūziķiem. Katrā konkrētajā objektā būs iespēja arī noklausīties vietai atbilstošu audiofailu.

Apspēlējot šī gada kopējo Muzeju nakts tēmu, Rakstniecības un mūzikas muzejs izies ārpus savu telpu robežām un ir izveidojis trīs maršrutus pa Dzegužkalna apkaimi. Muzeja direktore Iveta Ruskule stāsta: “Pasākuma nosaukums ir “Dzegužkalns aizkūkos”, un tas arī ir ņemts no Jura Kunnosa poētikas viņa dzejoļu krājumā “Pieci septiņi”. Stāsts kopumā ir tiešām par radošajām personībām, kas dzīvojušas apkārt Dzegužkalnam Pārdaugavā. Iedvesmojušās, smēlušās skaistus mirkļus un sajūtas saviem radošajiem darbiem. To visu atklās trīs maršruti, kas ir domāti dažādām izturības pakāpēm un interesēm, un arī pārvietošanās veidiem – vai ar kājām, vai ar velosipēdu. Vai tā ir tāda ātra, sportiska pastaiga vai lēna pastaiga ģimenes lokā.”

Viens no kājām ejamajiem maršrutiem ir sajūtu maršruts, ko Muzeju nakts projektu vadītāja Elīna Drulle dēvē par maršrutu romantiķiem. Tajā būs 23 pieturas punkti ar kādu objektu, ko varēs ne tikai apskatīt, bet, noskenējot QR kodu, arī iepazīt vairāk un noklausīties tieši ar šo objektu saistītu audio failu.

Viens no objektiem atrodas pie muzeja Pulka ielas ēkas, un tā ir Pētera Brūvera rakstāmmašīna, kurai cauri aug zāle.

“Tā ir īpaša ar to, ka tā ir Pētera Brūvera pirmā rakstāmmašīna, pie kuras dzejnieks ir sācis rakstīt dzeju 70. gados. Bet vēlāk viņš pats šo rakstāmmašīnu ir pārvērtis par vides instalāciju dzimtajās mājās “Kalējos”. Un šeit būs iespēja noklausīties Lauras Vinogradovas, kas ir arī mūsu muzeja darbiniece, rakstniece, stāstu “Es, rakstāmmašīna”,” atklāj Elīna Drulle.

Tāpat maršrutā iekļauts piemineklis 1. Bruņotā diviziona Autotanku pulka karavīriem, kas radīts 1939. gadā un ir artdeco stila paraugs. Tam veltītajā audiofailā skan fragments no Aleksandra Grīna “Dvēseļu puteņa”.

Sajūtu maršrutā iekļauts arī koka namiņš Buļļu ielā 8, kur no 1891. gada piecus gadus pie sava mātes brāļa dzīvojis komponists Emīls Dārziņš un tieši šeit radījis savu pašu pirmo kompozīciju, kora dziesmu.

Tāpat visā savā burvībā maršrutā atklāsies mazā un poētiskā Saukas ieliņa, ar ko Elīnai Drullei arī saistās īpašs stāsts: “Tur savu bērnību ir pavadījis dzejnieks Ēriks Ādamsons. Pie vectēva. Tā ir pavisam maza ieliņa ar ziedošām ābelēm un ķiršiem. Ādamsona dzeju ir ierunājis Nacionālā teātra aktieris Raimonds Celms.”

Līdzās sajūtu maršrutam ar 23 pieturas punktiem būs arī velo maršruts ar 15 punktiem 11 kilometru garumā.

Par to stāsta muzeja kultūras pasākumu organizatore Katrīna Kūkoja: “Tas atšķirsies no pārējiem, jo tomēr šeit nevar visu laiku klausīties audio, ir jākoncentrējas uz ceļu. Tāpēc šis maršruts ir veidots kā foto orientēšanās, ir vairākas fotogrāfijas, kas ir jāatrod, nonākot noteiktajās vietās. Un otrs – tādās klusākās ieliņās mēs esam sagatavojuši arī audio, ko var mierīgi noklausīties. Un šajā gadījumā viens no spilgtākajiem stāstiem ir par Balto muižu, kur savā laikā ir dzīvojis Viktors Eglītis ar savu dēlu Anšlavu. Maršruts tālāk ved arī uz Zasulauka staciju, tur netālu ir dzīvojusi Zenta Mauriņa. Un interesanti ir tas, ka tur 2000. gados

strādnieki ir atraduši vēstules, ko Zenta Mauriņa pirms kara ir aprakusi, un tagad tās vēstules glabājas mūsu muzejā.

Pēdējais objekts, kas noslēdz šo maršrutu, ir nams Slokas ielā, kur ir dzīvojis Gunars Janovskis, un te tapis arī viņa pēdējais romāns. Viņš šajā brīdī ir jau gandrīz zaudējis acu gaišumu, romānu viņš nodiktē savai sievai. Un tas, kurš dosies velomaršrutā, arī varēs šo māju apskatīt un paklausīties, kādas atmiņas par šo brīnišķīgo Pārdaugavu pirms kara ir Gunaram Janovskim.”

Visi trīs maršruti tieši sestdien, Muzeju naktī, kļūs pieejami apmeklētājiem, bet arī pēc Muzeju nakts tie nekur nepazudīs un ikviens interesents tos aicināts izstaigāt sev ērtā laikā un ievērojot visas drošības prasības.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti