Kultūras ziņas

Harija Petrocka pirmā grāmata "Otto brīnās"

Kultūras ziņas

Jau tradicionāli izskan "Ziemassvētku oratorija"

Gads kultūrā Māras Lāces skatījumā

Pretrunu gads. Uz aizejošo gadu atskatās Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktores Māras Lāces skatījumā šis bijis pārmaiņu, pārbaudījumu un vērtību pārvērtēšanas gads, kā arī personību un kultūrvietu nozīmes laiks.

2022. gads mums visiem nesis daudz pārbaudījumu – ar šādām pārdomām sarunu par šo gadu kultūrā sāk Latvijas Nacionālā mākslas muzejs direktore Māra Lāce, jo karš Ukrainā raisījis daudz pārdomu un emociju.

"Mēs ienācām 2022. gadā ar sajūtu, ka diez vai mēs varēsim atgriezties atpakaļ tai dzīvē, kādā mēs bijām pieraduši… un tad nāca šis trieciens, kas uzreiz noslaucīja šīs labās domas, ieceres un izjūtas," teic Māra Lāce. "Un šī situācija ir saasinājusi ļoti dažādus notikumus. Mēs esam izcīnījuši pieminekļu karus, mēs esam atbrīvojušies no šiem pagātnes  rēgiem, mēs esam ārēji vizuāli atbrīvojušies, bet ir jautājums, vai mēs esam iekšēji atbrīvojušies? Vai mēs esam spējuši sevī dzēst šos pagātnes rēgus un to ietekmi?"

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā par otro visapmeklētāko izstādi atjaunotās Latvijas laikā kļuvusi latviešu klasiķa, ainavu glezniecības meistara Vilhelma Purvīša 150. jubilejas izstāde. Bet muzeji kopumā šogad ir panākuši, ka tajos ir atgriezies apmeklētājs.

"Tas patiešām ir ļoti nozīmīgi, jo vienu brīdi šķita, ka mēs esam ļoti lielu daļu skatītāju zaudējuši. Nē! Tas tā nav," uzsver Māra Lāce. "Un šis gads pierādīja, īpaši gada otrā puse pierādīja, ka ļoti liels uzsvars tiek likts uz vērtībām. Un tas arī ir vizuālajā mākslā, protams.

Šajā gadā mēs esam kļuvuši, no vienas puses, neiecietīgāki, dusmīgāki par daudzām lietām, bet mēs esam kļuvuši arī tolerantāki, empātiskāki un vairāk spējīgi just līdzi. Tāds pretrunu gads.

Ja mēs runājam par vizuālo mākslu lielākā mērogā, tad es ļoti gribētu atzīmēt Latvijas dalību Venēcijas biennālē, kas šogad noritēja visai atzīstami un spoži.

Ja mēs runājam par vērtībām un mākslinieku personībām, pilnīgi noteikti ir jāizceļ Vilhelma Purvīša izstāde Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, un šobrīd vēl joprojām ir skatāma Imanta Lancmaņa mākslas darbu izstāde, kas ir gana interesanta gan no izpētes viedokļa, no apjēgšanas viedokļa un gana interesanta no sevis saprašanas viedokļa arī. Un, protams, ir skatāma Latvijas Bankas simtgadei veltītā izstāde "Vērtību zīmes", un atkal ir stāsts par vērtībām, par vērtību izpratni un vērtību klātbūtni mūsu ikdienā."

Laikā, kad Latvijā katastrofāli trūkst izstāžu zāļu un vēl joprojām tālāk nav pavirzījies jautājums par Laikmetīgās mākslas muzeja celtniecību, apstājusies arī Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles "Arsenāls" rekonstrukcija, tāpēc muzejs šogad savā darbībā izvēlējās izcelt tieši personību nozīmi mākslā.

Māra Lāce: "Tātad visos laikos mākslinieks kā personība, mākslinieks kā radītājs, mākslinieks, kuru nodarbina tās problēmas, kas ir viņam apkārt. Un mēs redzam, ka mūsu mākslinieki ir bijuši gana aktīvi un gana empātiski, lai mēs varētu arī par viņiem runāt kā par ļoti izcilām personībām. Un tā ir bijusi mūsu – Latvijas Nacionālā mākslas muzeja – misija. Bet mums ir jārunā par kultūrtelpu kopumā, jo kultūrtelpa ir tā, kas veido vidi un kas nosaka arī virzību mūsu sabiedrībai, mūsu domām, mūsu idejām. Un šī kultūrtelpa vizuālās mākslas jomā Rīgā un principā arī Latvijā kļūst arvien savdabīgāka jeb arī sašaurinās pavisam noteikti."

Lāce uzsver, ka kultūras laukā ļoti svarīgs ir process un tā nepārtrauktība.

"Man šķiet, ka šis gads ir ne tik daudz lielo virsotņu gads un lielo jaunsasniegumu gads, cik vairāk ir šis process un situācijas apjēgšana, jo cilvēki kopumā ir apmulsuši...

Galvenais, kas ir vajadzīgs, ir vajadzīga domāšana, domāšana un mēģināt iegūt sava veida harmoniju sevī un citos," uzsver Lāce.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti