Pieslēdzies biotopam: notiks lekcija par mākslas attiecībām ar vidi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lekciju un sarunu cikla “Zeme” ietvaros Rīgas Starptautiskais īsfilmu festivāls “2Annas” kopā ar Vides risinājumu institūtu (VRI) organizē cikla noslēdzošo diskusiju „Pieslēgties biotopam”, kuras laikā sarunas dalībnieki pētīs, vai un kā dažādu mākslinieku darbu un skatpunktu iepazīšana var mainīt mūsu attiecības ar vidi. Diskusiju varēs skatīties festivāla “Facebook” lapā ceturtdien, 25. martā, pulksten 18.00, informēja festivāla veidotāji. 

“Ar ekoloģisko katastrofu pie apvāršņa cilvēcei no jauna jāizgudro valoda, kādā domāt par savām attiecībām ar apkārtējo vidi.

Daba kā resurss un cilvēks kā tās pārvaldnieks? Daba kā romantiska patiesība, pie kuras urbānajam cilvēkam atgriezties? Šie un citi skatpunkti, iespējams, izrādījušies tuvredzīgi un maldinoši. Sarunas dalībnieki vērtēs dažādu mākslinieku skatījumu ietekmi uz cilvēku attiecībām ar dabu un pētīs, vai rodamas jaunas idejas par to, kā mūsu uztvere par cilvēka un vides attiecību scenārijiem varētu mainīties nākotnē,” vēstīts pasākuma pieteikumā.

Diskusijā piedalīsies māksliniece Linda Boļšakova, režisors un publicists Žulijens Nuhums Kulibali, skaņu mākslinieks un arhitekts Maksims Šenteļevs un Eiropas Klimata pakta vēstnieks un Pasaules Dabas fonda (WWF Latvija) valdes priekšsēdētājs Uģis Rotbergs. Sarunu atklās festivāla “2Annas” programmas direktore Laima Graždanoviča, un to vadīs kuratore Zane Zajančkauska, kuras neseno veikumu skaitā ir publiskā programma pirmajai Rīgas Starptautiskajai laikmetīgās mākslas biennālei un izstāde “Tev ir pienākušas 1234 ziņas. Dzīve pirms interneta. Pēdējā paaudze".

Kā norādīja organizatori, par Rīgas Starptautiskā īsfilmu festivāla “2Annas” 2021. gada fokusa tēmu ir izvēlēta “Zeme”. Jau no janvāra to ievada lekciju un sarunu cikls, kas caur kino prizmu raugās uz aktuāliem ar mūsu planētu saistītiem jautājumiem. Notikumu sēriju atklāja kino zinātnieks Viktors Freibergs, ieskatoties izcilā fantasta Žila Verna piedzīvojumu romānu kino adaptāciju piemēros, savukārt cikla otrajā sarunā skatītāji kopā ar režisori Lailu Pakalniņu varēja vērot  viņas dokumentālo filmu „Leiputrija” (2004). Pasākumu ierakstus iespējams noskatīties festivāla “Youtube” vietnē.

Festivāla “2Annas” un Vides risinājumu institūta sadarbība turpināsies arī vasarā, kad Cēsīs norisināsies mākslas, zinātnes un ekoloģijas izstāde “Lauka pētījumi”, kuru organizē VRI kopā ar Latvijas Dabas fondu. Izstādes ietvaros dažādu disciplīnu mākslinieki, pētnieki un zinātnieki pievērsīsies jautājumiem par cilvēka attiecībām ar vidi. Tajā būs skatāma arī Žulijena Nuhuma Kulibali kūrētā īsfilmu programma, kuras pirmizrāde gaidāma jau festivāla “2Annas” norises laikā.

VRI ir starptautiska pētniecības un inovāciju organizācija, kurā apvienojušies dažādu nozaru eksperti un speciālisti, kas izstrādā risinājumus ilgtspējīgai dabas resursu apsaimniekošanai, izmanotojot jaunākās tehnoloģijas un zināšanas.

Rīgas Starptautiskais īsfilmu festivāls “2Annas”, kuru organizē filmu studija „Urga”, 2021. gadā norisināsies tiešsaistē no 9. līdz 15. aprīlim. “2Annas” ir vadošais īsfilmu festivāls Latvijā un viens no nozīmīgākajiem šāda veida notikumiem Baltijā, kas jau 25 gadus popularizē īsfilmas žanru.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti