Kultūras rondo

Inčukalnā atklāj restaurēto Kārļa Zāles pieminekli "Sērojošā māte"

Kultūras rondo

Lielais Kristaps šogad norisināsies tiešsaistē un televīzijā

Tapis Ojāra Vācieša sajūtu, dzejas un mūzikas maršruts – audiogids "Ojāra soļi"

Pārdaugava Ojāra Vācieša pēdās – tapis audiogids «Ojāra soļi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

No 13. novembra interesentiem bez maksas, lejupielādējot QR kodu viedierīcēs, būs pieejama muzikāla un vizuāla pastaiga “Ojāra soļi”, kas vedīs dalībniekus pa dzejniekam Ojāram Vācietim reiz tuvām, iemīļotām un personīgi nozīmīgām Pārdaugavas vietām.

Dzejnieka sajūtu, dzejas un mūzikas maršrutu fonds “Initium” un Pārdaugavas radošais centrs sadarbībā ar aktieri Jāni Kroni, Ojāra Vācieša muzeju un biedrību atklās Ojāra Vācieša dzimšanas dienā – 13. novembrī, kad Māras dīķa krastā (Ojāra Vācieša ielā 15) būs meklējams informatīvais stends un iespēja lejuplādēt audiogidu.

Skaniskā un vizuālā pastaiga “Ojāra soļi” veidota tā, lai ikviens, kura rīcībā ir viedtālrunis, varētu mēģināt piekļūt tuvāk Ojāra Vācieša tēlam, izjust Pārdaugavu caur viņa perspektīvu. Sajūtu ceļojuma pamatā ir audio ieraksts, aktierim Jānim Kronim ierunājot dzejnieka darbus. Maršruta laikā gājējs nokļūst personiskā piedzīvojumā, kurā jāseko stāstnieka, kritiķa Jēkaba dotajām instrukcijām. Lai iegūtu precīzāku informāciju, kritiķi Jēkabu var atrast un viņam sekot arī sociālajā vietnē “Instagram”.

Dzejnieka un Pārdaugavas iepazīšana ar jaunajām tehnoloģijām

Pārdaugavas radošā centra vadītāja un viena no projekta veidotājām Ieva Niedre Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” skaidroja, kā interesenti varēs iegūt audiogida materiālu:

“Sākot no Ojāra Vācieša dzimšanas dienas, no 13. novembra, katrs rīdzinieks un viesis varēs, atnākot pie Māras dīķa, lejupielādējot QR kodu lasītāju, nolasīt šo kodu un iegūt iespēju pavadīt stundu laika pats ar sevi, dodoties pastaigā, pietuvojoties mazliet tuvāk Pārdaugavai, mazliet tuvāk Ojāram Vācietim un klausoties skaistu dzeju, skaistu mūziku, gūt rudenīgu piedzīvojumu.”

Projekta muzikālais saturs būs pieejams ne tikai pastaigas laikā, bet arī Pārdaugavas radošā centra mājaslapā un Ojāra Vācieša muzejā.

“Mēs maršrutu sākām taisīt jau 2019. gadā, un tas bija diezgan apjomīgs darbs, jo īpaši tāpēc, ka šim maršrutam mēs vēlējāmies radīt jaundarbus. Un tas arī ir noticis, par to mēs esam priecīgi, jo gan komponists Jēkabs Nīmanis, gan arī Edgars Raginskis ir sakomponējuši brīnišķīgas kompozīcijas, kuras jūs arī varēsiet dzirdēt maršrutā,” atzīmēja Niedre.

Pārdaugavas radošā centra vadītāja arī stāstīja, ka projektu plānots turpināt: “Mums ir iecere nākotnē maršrutu arī papildināt, jo 2019. gadā, kad mēs taisījām apkaimes dzejniekiem – Jānim Akurateram un Ojāram Vācietim – veltītu koncertprogrammu, Māras dīķī uz ūdens, tad mums arī projekts “Minska” – māksliniece Marija Linarte sakomponēja brīnišķīgus skaņdarbus.

Būtībā mums tā materiāla pietiek, lai šos te pastaigu maršrutus pa Pārdaugavu nākotnē izvērstu arī plašākus un garākus.”

“Ojāra soļi” un mūzika

Sajūtu maršrutam ir speciāli veidota skaņu partitūra no vairākām komponistu Jēkaba Nīmaņa un Edgara Raginska oriģinālkompozīcijām, kurās dzejnieka daiļrade atklājas laikmetīgā un brīžiem labdabīgi ironiskā muzikālā skatījumā. Tāpat skaņu celiņā iekļauti arī komponista Pētera Plakida darbu pārlikumi, kurus veicis Jēkabs Nīmanis.

Jēkabs Nīmanis atzīmēja, ka Pētera Plakida kompozīcijas ir ļoti populāras tieši vecākās paaudzēs, viņš skaidroja, ka dziesmu interpretāciju mērķis ir tās popularizēt arī šodien: “Tie, kas ar kamermūziku nodarbojas, domāju, ka Raginskis arī ir ļoti bieži dzirdējis dažādas interpretācijas, es pat domāju, ka tās dziesmas varētu būt tāda kā obligātā literatūra vokālajā pedagoģijā. Viņas, pirmkārt, pārstāv divus ļoti ģeniālus un krāšņus, fantāzijas pārbagātus autorus, kuri absolūti nesalīdzināmā veidā nekonkurē savā starpā, bet papildina viens otru, izceļot gan dzeju, gan mūziku. Ķerties klāt šiem darbiem, kaut kādai versijai par viņiem, pat arī tos interpretēt ir, manuprāt, diezgan avantūra.”

Komponists Edgars Raginskis, kuram Pārdaugava ir tuva jau kopš 3 gadu vecuma stāstīja, ka arī Ojāra Vācieša takas viņam ir pazīstamas.

“Manuprāt, vispateicīgākais dziesmu tekstu autors ir Ojārs Vācietis.

Ļoti muzikāls čalis viņš ir bijis,” atzīmēja Raginskis. “Tāpēc man bija liels prieks, ka Ieva Niedre uzrunāja mani šim projektam, un man bija iespēja uzrakstīt vēl kādu dziesmiņu, muzikālu stāstiņu un veidot jaunas radošas pasāžas ar vienu no lielākajiem latviešu dzejniekiem ar vienu no cilvēcīgākajām valodas stilu formām.”

Pārdaugavas radošais centrs

“Pārdaugavas radošais centrs” ir izveidots 2016. gadā, to vada fonds “Initium”. Tā ir iniciatīva jaunai radošai teritorijai Rīgas kreisajā krastā. Iniciatīva tapa, lai savestu kopā kultūras organizācijas, aktīvus iedzīvotājus un atbildīgus uzņēmējus teritorijā ap Āgenskalna tirgu, Māras ezeru, Arkādijas un Uzvaras parku, Nometņu un Smiļģa ielām. Tās mērķis ir no jauna atklāt un stiprināt šo vietu nozīmi un kopīgi veidot vidi, kurā patīkami būt, satikties, darīt, radīt un pieredzēt ko īpašu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti