Kultūras ziņas

Kinoteātros Ivara Selecka dokumentālā filma "Zemnieki"

Kultūras ziņas

Mediņskola sāk 95. jubilejas koncertu sēriju

Nosvin Kultūras centru likuma pieņemšanu

Par pieņemto Kultūras centru likumu gandarīti centru vadītāji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Septembra vidū Saeima galīgajā lasījumā pieņēma Kultūras centru likumu, par kura nepieciešamību jau tika runāts kopš pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem. Likums attiecas uz vairāk nekā 550 pašvaldību dibinātajiem kultūras centriem visā Latvijā, un tas skaidri nosaka, ar ko nodarbojas kultūras centri.

Likums stāsies spēkā nākamnedēļ, un 4. oktobrī Nacionālais kultūras centrs godināja tos, kuri palīdzēja tapt šim regulējumam.

Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte pauda: "Neskatoties uz to, ka  likums ir tapis tik ilgi, arī smagnēji, nomainoties pat paaudzēm, tomēr tas rezultāts šķiet, ir labs. Esam apmierināti. Ir gājis laiks, mēs esam mainījušies laikam līdzi, un tas likums no sākotnējā varbūt pat smagnēja formāta ir pārvērties tādā ļoti laikmetīgā formātā, kur, piemēram, nav pārslogotas pašvaldības ar kaut kādiem papildu uzdevumiem."

Jolanta Borīte, Kultūras centru konsultatīvās padomes vadītāja un Siguldas novada Kultūras centra direktore atzina: "Manuprāt, pats svarīgākais tieši likuma kontekstā ir tas, ka ir definētas funkcijas, ar ko kultūras centri nodarbojas, jo tas priekšstats vai izpratne par kultūras centra funkcijām ir ļoti atšķirīgs visā Latvijā, un šis ļoti var palīdzēt tieši konkrēti pašvaldībām saprast, kādas funkcijas viņi var konkrētajā teritorijā kultūras centram deleģēt, uzdot."

Kādreizējā Latvijas Republikas kultūras ministre (2011–2013) Žanete Jaunzeme-Grende pastāstīja: "Es atceros to reizi, kad atnāca pie manis Latvijas kultūras namu un kultūras centru darbinieku grupiņa un uzrunāja mani par to, ka šāds likums ir nepieciešams. Mēs šodien runājām ar ministru Nauri Puntuli (Nacionālā apvienība), viņš tajā laikā man bija padomnieks, un es teicu: "Tā, Nauri, šis ir tavs darbiņš! Un cik zīmīgi, ka pēc tam, kad jau Nauris Puntulis bija ministrs, tas ir viņa liels darbs, ko viņš ir izdarījis. Tātad ir sava veida kārtība, saprotamība, tāpat kā ir Bibliotēku likums, Muzeju likums un Kultūras centru likums, tas ir loģiski."

Liene Kubiļus, pašvaldības kultūras iestādes "Ziemeļrīgas kultūras apvienība" direktore, ir gandarīta: "Beidzot kultūras centri ar šo likumu ir ieguvuši tādu legālu vietu vispār kultūras institūciju vidū. Faktiski likums darbībā, protams, ka dos atbalstu, bet galvenā ir stabilitāte, ka centri ir atzīti un tie nevar tā vienkārši pazust, nevienai pašvaldībai nav vairs tādu iespēju – gribu – šodien centrs ir, gribu – rīt centra nav, teiksim, mainoties politiskajai varai. Līdz ar to tā ir aizmugure, un tas ir pamats, pie kā pieturēties tieši juridiskajā bāzē, ar ko darboties tālāk."

Kultūras centru likums stāsies spēkā 11. oktobrī. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti